TABUBELAGT: Johans Kaos (til venstre) og Ravn Wikerhaug står bak en ny film som handler om selvmord. Foto: Mattis Sandblad

Norske filmskapere vil skape debatt med selvmord-film

Produsentene bak «Bambieffekten» har selv vurdert å ta livet sitt. Organisasjonen LEVE frykter filmen kan inspirere til selvmord, men har støttet filmskaperne i prosessen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I slutten av denne måneden har den norske spillefilmen «Bambieffekten» premiere på norske kinoer.

Har selv hatt
Filmen handler om to tenåringsjenter som inngår en selvmordspakt, og skal filme sine siste dager sammen.

Begge produsentene bak filmen forteller til VG at de selv har hatt selvmordstanker i ungdomstiden.

- Jeg gikk med seriøse tanker om å ta livet mitt da jeg var i puberteten. Jeg slet psykisk da foreldrene mine gikk fra hverandre. I tillegg var jeg alltid den gutten som satt stille i hjørnet og da var det ikke så lett å få utløp for følelsene sine. Da begynte jeg å vurdere det virkelig, forteller Ravn Wikhaug (25) åpenhjertig.

Også medprodusent Johan Kaos (24) kjenner problemstillingen på kroppen.

- Det er et tema som berører meg veldig. Det er ikke lenge siden jeg var ungdom, og da var en periode hvor jeg selv vurderte selvmord, forteller produsenten, som ikke ønsker å gå lenger inn på årsaken til hvorfor han hadde disse tankene.

Smitteeffekt

Spesialrådgiver Henning Herrestad ved regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) bekrefter at måten selvmord blir fremstilt på i media er avgjørende for hvorvidt det kan ha en smitteeffekt.

- Minst 50 forskningsprosjekter viser at det er risiko for imiterende atferd ved omtale av selvmord i mediene. Forskningen understreker at måten fremstillingen skjer på er avgjørende for om det vil ha en effekt, sier han.

Lornts Øystein Tønne (31) mistet moren sin da hun tok livet sitt for 11 år siden. Som etterlatt setter han pris på at filmskaperne tar opp det tabubelagte temaet.

- Jeg er veldig positiv til en slik film, så fremt den ikke romantiserer selvmord, sier han.

Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, LEVE, ble invitert til å se filmen og komme med tilbakemeldinger til filmskaperne høsten 2009.

Produsentene ønsket å minimere sjansen for å skape en smitteeffekt med filmen, forteller Gry Lunde (35) i LEVE.

- Hvilke tanker gjør du deg om smittefaren for selvmord på grunn av «Bambieffekten»?

- Den er absolutt til stede særlig med tanke på målgruppen. Faren for smitte er alltid til stede når uttrykket er såpass sterkt. Jeg håper at de som ser filmen og som føler behov for noen å snakke med i etterkant, søker hjelp, sier Gry Lunde.

LES FLERE RAMPELYSNYHETER HER

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder