Foto: Fantefilm Fiksjon AS / Nordisk Film Distribusjon AS

- Nær ved å ta livet av Ousdal i overdreven improvisasjon

(VG Nett) Innspillingen av Jo Nesbø-historien «Arme Riddere» gikk hardt for seg da Kyrre Hellum og Mads Ousdal skulle improvisere lekeslossing.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Filmen handler om en gjeng forsofne fyrer som vinner 1.739.631 kroner i lotto. Fordelingen av premien byr på store utfordringer.

VGTV: Se traileren her!

Kyrre Hellum, kjent fra blant annet «Fatso» og «Tomme tønner» spiller hovedrollen, resten av tippelaget spilles av Arthur Berning, Andreas Cappelen og Mads Ousdal. Sistnevnte holdt det på å gå riktig ille med under prøvene til en lekesloss-seksvens, forklarer hovedrolleinnehaver Kyrre Hellum.

- Jeg holdt på å ta livet av Mads. Vi skulle lekesloss - for å feire tippegevinsten. Jeg kastet meg over ham og var millimetre fra å kjøre hodet hans inn i en skarp steinkant på en gammel peis. En typisk impro-ulykke, men heldigvis gikk det bra!

«Arme riddere» har norsk kinopremiere 2. desember.

Se hvilke filmer som kommer på kino fremover her!

Skitne innspillingssteder

BROKET TIPPELAG: Mads Ousdal, Andreas Cappelen, Arthur Berning og Kyrre Hellum (foran) fra filmen «Arme riddere». Foto: Fantefilm Fiksjon AS / Nordisk Film Distribusjon AS

Innspillingen foregikk på diverse passe lurvete steder i Halden-distriktet, Kyrre og de andre tilbrakte blant annet en god del tid i en nedlagt bensinstasjon bygget om til en pornosjappe/strippebule.

- Det var et spesielt miljø å tilbringe mange timer i i flere uker. Det var ikke spart på noe for å si det sånn, morsomt i de ti første minuttene, men du blir litt lei av å få de DVD-coverne i fleisen etter hvert, humrer Hellum.

Det hele foregår i et absurd, men likevel troverdig univers forklarer Hellum, og får støtte fra kollega Henrik Mestad.

Testet ut karakteren på Nesbø

Han spiller en svært selvtilfreds etterforsker fra Kripos i filmen, en mann med sin helt særegne etterforskningsmetode, ifølge seg selv bedre enn den alle andre i landet bruker.

- Han hører lyder i hodet for å bestemme om du lyver eller snakker sant. «Pling!» sier det! Som han sier: Jeg kan lukte apekatter på mange kilometers avstand. Derfor, mener han bør du bare fortelle sannheten, han har jo eksakt vitenskap å ta i bruk for å avgjøre sannhetsgehalten.

Mestad er nær venn med Jo Nesbø, som har skrevet historien filmens manus er bygget på, og hørte om den mange år før den ble film. Mestad har utviklet sin noe spesielle etterforsker helt på egenhånd, men har testet etterforsker Solør, som han heter, på opphavsmannen.

ETTERFORSKER MED STOR SELVTILLIT: Henrik Mestad i rollen som etterforsker Solør fra Kripos. Bilde fra «Arme riddere». Foto: Fantefilm Fiksjon AS / Nordisk Film Distribusjon AS

- Jeg testet ut grunnideen om at Solør hører «pling» i hodet, en gang Jo og jeg klatret sammen. Da merket jeg at det ble godkjent. Jo Nesbø er en veldig god lakmustest på veldig mye, han har et «historieforteller-hode», så jeg tester ofte ut ting jeg skal gjøre for Jo, sier Mestad som slett ikke fikk rollen fordi han kjenner opphavsmannen godt.

- Ha ha, nei dessverre. Det er alt for lite av sånt!

Mestad har opptrådt som Harry Hole når bøkene lanseres, men har for lengst gitt opp å få den rollen hvis den kjente etterforskeren en gang skulle bli en norsk filmkarakter.

- Det er mange år siden jeg skjønte at innen Harry Hole blir en norsk filmfigur, så er jeg så gammel at jeg blir han gamle politimannen som er vennen hans. Men nå blir det jo et annet språk på han uansett, fleiper Mestad og refererer til den engelskspråklige versjonen av «Snømannen», som er under planlegging.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder