PÅ KRIGSSTIEN: Harvey Weinstein har gått rett i strupen på Warner Brothers, siden selskapet vil tvinge ham til å bytte navn på en premiereklar film. Saken er etterhvert blitt et PR-mareritt for gigantselskapet. Foto: AP

Full krig mellom Hollywoods mektigste menn om filmtittel

Anklager om utpressing og sabotasje

Hollywood-mogul Harvey Weinstein hevder Warner Brothers forsøker å presse ham til å gi fra seg rettighetene til «The Hobbit». - Han lyver for å skape blest om sin nye film, tordner studioet.

Mari Glans
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Da det ble kjent at The Weinstein Company (TWC) planla å slippe en film med tittelen «The Butler» på sensommeren, møtte de på en uventet hindring i veien.

Warner Brothers hadde nemlig rettighetene til en film med samme tittel, en kortfilm fra 1916, og henvendte seg derfor til Motion Picture Association of America (MPAA) for å hindre TWC å bruke navnet. De fikk medhold, noe TWCs advokat David Boise mener ikke henger på greip.

- Det vil si at MPAA mener at det er fare for at folk vil forveksle TWCs spillefilm fra 2013 og en kortfilm fra 1916 som ikke er blitt vist på kino, TV, blitt utgitt på DVD eller blitt vist noe annet sted de siste hundre årene. Det gir ingen mening, sa den opprørte advokaten til Variety.

Anklager om utpressing

Kjennelsen har også fått eier av TWC og Hollywoodtungvekter Harvey Weinstein til å reagere kraftig, og han har tatt krangelen ut i offentligheten. Tirsdag var han gjest på programmet «CBS This Morning» skriver Huffington Post,og her anklaget han Warner Brothers for å drive med regelrett utpressing. Ifølge filmprodusenten bruker Warner Brothers navnestriden som pressmiddel for å tvinge The Weinstein Company til å gi fra seg rettighetene til en helt annen film, nemlig "The Hobbit".

- To av sjefene i Warner Brothers sa, og dette forteller jeg med hånden på hjertet, at de ville droppe hele saken hvis jeg bare ga dem tilbake rettighetene til «The Hobbit». Dette er skremselstaktikk, de store gutta prøver å skvise den lille. (...) Hvorfor i helvete trenger de enerett på denne tittelen? De skal jo ikke produsere en film med samme tittel selv, de eier bare en stumfilm fra 1916 som heter det samme. Ærlig talt, hvis dette hadde skjedd på film, så hadde alle vært enige om at det er noe som stinker her, sa han.

Velkjent problemstilling

Weinstein påpekte også at det produseres filmer med samme eller lignende titler med jevne mellomrom og at det sjeldent byr på problemer. For eksempel finnes det fem filmer som heter «Unstoppable».

- I løpet av filmhistorien har 122 filmtitler blitt brukt og gjenbrukt, og Warner Brothers lovte oss at denne prosessen skulle gå like smertefritt som den vanligvis gjør, la han til.

PR-mareritt

HISTORISK DRAMA: Forrest Whitaker spiller hovedrollen i filmen som så langt fremdeles heter The Butler. I andre roller finner vi oprah Winfrey, Alan Rickman, John Cusack og Robin Williams for å nevne noen.Foto: Scanbox

Premieredatoen for filmen «The Butler» er satt til 16. august, og ifølge TWC risikerer de nå dagsbøter på 150.00 kroner hvis de forsetter å reklamere for filmen så lenge den heter «The Butler». Selskapet blir også nødt til å trekke 5000 trailere fra kinoer over hele USA og stenge filmens hjemmeside.

Hele saken, og den massive omtalen den har fått, er etter hvert blitt et PR-mareritt for Warner Brothers. De forsvarer seg med at Weinstein bevisst trekker deres gode navn og rykte ned i søla for å skape blest om «The Butler».

«The Weinstein Company, som New York Times har påpekt, følger nå et velkjent mønster hvor de skaper kontroverser som igjen genererer bred mediedekning for å promotere filmene deres. De sprer bevisst feilinformasjon om hva denne tvisten egentlig dreier seg om.
Weinsteins Company er eksperter på dette feltet, og tre nøytrale meklere har straffet dem for å skamløst se bort fra MPAAs regler.
Det sier seg selv at Warner Brothers ikke har noen problemer med filmen «The Butler» og støtter regissør Lee Daniels kunstneriske arbeid fullt ut. At Weinstein Company hevder det motsatte er dypt krenkende og løgnaktig», heter det i en pressemelding Warner Brothers som ble offentliggjort av Deadline.com.

Stjernespekket drama

Studioet vil så langt ikke utdype hva de mener tvisten egentlig dreier seg om, eller hvorfor de ikke vil la TWC bruke tittelen «The Butler».

For dem som lurer på hva filmen handler om, så er den et stjernespekket drama om livet til Cecil Gaines, som jobbet som butler ved Det Hvite Hus fra 1952 til 1986, og som dermed hadde et unikt perspektiv fra innsiden mens verden forandret seg radikalt utenfor.

Filmen har Norgespremiere 30. august.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder