SPILLER HOVEDROLLER: Zekeria Ebrahimi og Ahmad Khan Mahmidzada spiller de unge rollene til mannsskikkelsene «Drageløperen» handler om. Her med filmregissør Marc Forster. Foto: Reuters

«Drageløperen» bannlyst i Afghanistan

(VG Nett) Afghanistan nekter import og visning av den omstridte filmen «Drageløperen».

En kontroversiell voldtektsscene skal være hovedgrunnen til at myndighetene i landet bannlyser filmen som baserer seg på bestselger-romanen til den afghansk-amerikanske forfatteren Khaled Hosseini (42).

- På bakgrunn av instrukser fra informasjons- og kulturministeriet har vi bannlyst import og visning av «Drageløperen», opplyser Latif Ahmadi i det statlige selskapet Afghan Film til nyhetsbyrået Reuters.

- Uakseptabelt

- Fordi det kan stilles spørsmålstegn ved enkelte scener, og fordi flere scener er helt uakseptable, kan dette støte mennesker og skape problemer for myndighetene, forklarer Ahmadi.

Filmen er regissert av Marc Forster. Han har så langt ikke kommentert bannlysingen.

SE TRAILER FRA FILMEN HER

Guttene måtte fraktes ut

«Drageløperen (The Kite Runner)» skildrer oppveksten til to 12 år gamle gutter i krigsherjede Afghanistan. De to guttene som spiller hovedrollene - Zekeria Ebrahimi og Ahmad Khan Mahmidzada - måtte fraktes ut av Afghanistan før den amerikansk-produserte filmen hadde USA-premiere like før jul. Filmselskapet og skolene guttene går på, bekymret seg for sikkerheten til de unge stjernene på grunn av spesielle scener i filmen.

Voldtekt

Den ene av guttene blir jaget av mobbere fra nabolaget, og en av mobberne forgriper seg seksuelt på 12-åringen. Hans jevngamle kamerat er vitne til ugjerningen, men tør ikke gripe inn - noe som skal komme til å plage ham resten av livet.

- Situasjonen i Afghanistan har forverret seg betraktelig siden vi hyret disse to guttene til rollene. Med tanke på forandringen i Kabul har vi innsett at vi må ty til aktive tiltak for å finne ut hvordan vi skal trygge guttene, skrev filmselskapet i begrunnelsen for å flytte de unge guttene ut av hjemlandet.

Pappa reagerer

Filmselskapet har underveis i produksjonen jobbet tett med afghanske eksperter, uavhengige grupper, myndighetspersoner og andre nøkkelpersoner for å sørge for de unge skuespillernes velferd både underveis og etter innspillingen.

Likevel hevder faren til den ene unge gutten at han ikke visste at sønnen skulle være med på voldtektsscenen inntil like før innspilling. Produsentene hevder på sin side at de informerte guttenes foreldre om de eksplisitte scenene i god tid.

En annen omstridt scene er hvor en tredje gutt blir tvunget til å fremføre en erotisk dans.

I en scene blir også en mann og kvinne steinet til døde foran en folkemengde etter å ha blitt avslørt i «å drive hor».

Kontroversielt vennskap

Handlingen i filmen dreier seg i hovedsak rundt det kompliserte vennskapet mellom en velstående gutt (Amir) og den mindre heldigstilte sønnen (Hassan) til familiens tjener. Dramaet starter vinteren 1975 like før den prestisjetunge drageturneringen.

Historien spenner over tre tidsepoker helt fram til år 2000.
Boken er utgitt i 40 land og har solgt i mange millioner eksemplarer.

Filmen har norgespremiere 25. januar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder