JUBEL: Regissør Danny Boyle får de hjerteligste gratulasjoner etter nattens Oscar-triumf - blant andre av filmens kvinnelige hovedrolleinnehaver, Freida Pinto. Foto: AP

Vant åtte priser: «Slumdog Millionaire» nattens Oscar-triumfator

05: 54: Fem produsenter, to døde (Anthony Minghella og Sydney Pollack), har laget denne filmen. Hele Slumdog-familien på scenen.
- Vi hadde i utgangspunktet ike nok penger til å gjøre det vi egentlig ville. Men vi hadde en manus som inspirerte til gal kjærlighet og et geni av en regissør og en stab av skuespillere og teknikere hvis hengivelse til prosjektet var uten sidestykke. Takk til Mumbai og til alle menneskene som har stått sammen med oss, sier produsent Christian Colson i sin takketale.

«Slumdog Millionaire» er Oscar-nattens triufator

05:52: Og Oscar for beste film går til: «Slumdog Millionaire»!

05:47: Steven Spielberg introduserer de nominerte for beste film, kveldens store høydepunkt.

05:43: Sean Penn:
- Jeg ventet ikke dette, homo-elskere! Og jeg vet hvor vanskelig jeg ofte gjør det for dere å like meg. Men jeg setter pris på dette! Det finnes ingen bedre regihender å være i enn Gus van Sants, sier Sean Penn, som også øste skam over dem som, til og med utenfor Kodak Theater i natt, demonstrerte mot homoekteskap.

Penn lovpriser alle kunstnere med stort mot - spesielt Mickey Rourke.
- Han har reist seg igjen; han er min bror, sier Sean penn.

05:37: Robert de Niro, Anthony Hopkins, Adrien Brody, Ben Kingsley og Michael Douglas presenterer de nominerte i klassen for beste mannlige hovedrolle.

Og prisen går til: Sean Penn for «Milk».

05:32: - Jeg ville løyet om jeg ikke hadde gjort en variant av denne talen før - første gang når jeg var åtte og sto med en shampooflaske foran speilet. Jeg har vært heldig å få gå denne veien til dette punktet. Pappa, hvor er du, du må plyster!, ropte en hiksende Kate Winslet.

Og det gjorde Winslet-pappa!

05:29: Sophia Loren, Nicole Kidman, Marion Cotillard, Halle Berry og Shirley Maclaine presenterer kandidatene til årets beste kvinnelige hovedrolle.Og prisen? Den går til: Kate Winslet for «The Reader». Winslet for endelig Oscar, etter å ha vært nominert fem ganger tidligere.
Se alle de nominerte - og vinnerne, når de blir ropt opp, her!

05:18: Reese Witherspoon skal dele ut pris for beste regi. Og Oscar for beste regi går til Danny Boyle for «Slumdog Millionaire»! Sju Oscars!

- Takk, takk for å være så generøse mot oss i kveld, sier en energisk beveget Danny Boyle - med en liste lengre enn Mumbais telefonkatalog på takkekortet.

05:12: Queen Latifa leder Oscar-nattens minnestund, over dem som har gått bort siden sist.

05:05: Frieda Pinto (Fra «Slumdog») og Liam Neeson skal dele ut Oscar for beste fremmedspråklig film. Og Oscaren går til: japanske «Departures»; nattens første egentlig overraskelse. Kveldens mest kontante takketale fra regissør Yojiro Takita, som i alle fall håper å komme tilbake - en annen gang!

04:57: Beste sang: "Jai Ho", A.R. Rahman, «Slumdog Millionaire». Seks Oscars til "Slumdog" så langt!

04:50: Oscar for beste filmmusikk: A.R. Rahman "Slumdog Millionaire".

Se alle nominerte og prisvinnerne her!

04:42: Komikeren Eddie Murphy delere ut den spesielle komikerprisen Gene Hershelt Humanitære Pris til "King of Comedy", Jerry Lewis.

- I det meste av livet mitt har jeg trodd at å gjøre noe for andre, ikke var for å oppnå noe - før i kveld. Takk for alt dere i filmbransjen har betydd for meg, sier Jerrt Lewis.

04:33: Stadig Will Smith. Denne gang med nominering av kandidatene for beste klipp. Oscaren går til: "Slumdog Millionaire". "Slumdog" har nå fire Oscars!

04:30: Lydmiks-Oscaren til: "Slumdog Millionaire".

04:28: Will Smnith fortsetter med å introdusere de nominerte for beste lydklipp. Som går til "The Dark Knight".

04:25: Will Smith gir Oscar for beste visuelle effekter til "Benjamin Button".
04:17: Beste kortdokumentar: "Smile Pinki".

04:15: Oscar for beste dokumentar går til "Man on Wire", en film som norsk kinopremiere førstkommende fredag.

04:08: Nattes aller mest rørende øyeblikk: På vegne av avdøde Heath, på scenen: Faren Kim, moren Sally Belle og søsteren Kate. En meget følelsesfull stund, der tårene rant - båsde på scenen og i salen.

- Vi har valgt å feire og være glade for hva Heath oppnådde i livet, sa moren Sally Belle.

- Med stor stolthet tar vi i mot denne prisen på vegne av hans vidunderliog vakre Mathilda, sa søsteren Kate. Mathilda er datteren Heath Ledger fikk med Michelle Williams.

04:06: Og Oscar for beste mannlige birolle går til: Heath Ledger for hans innsats som Joker i "The Dark Knight".

04:02: Christopher Walken, Joe Grey, Kevin Kline, Cuba Gooding jr. og Alan Arkin introduserer de nominerte for beste mannlige birolle.

03:51: Hugh Jackman introduserer og har selv hovedrollen i en omfattende musikal-sekvens. Beyonce trer støttende til - i rød minikjole og - selvfølgelig - flosshatt. Zac Efron, Vanessa Hudgens, Domenic Cooper og Amanda Seyfried kommer til. nummerert er laget av Baz Luhrman.

03:45: Beste kortfilm. Oscaren går til: Tyske "Spielzeugland" (Leketøyland). Altså ingen pris til danske "Grisen", som er basert på en novelle av Lars Saabye Christensen.

03:38: Oscar for beste foto går til: Anthony Dod Mantle for «Slumdog Millionaire». Nå har «Slumdog» to priser, "Benjamin Button" har to. Jevnt så langt...

03:31: Nathalie Portman og Ben Stiller (utkledd som Joaquin Phoenix!) introduserer de nominerte for beste foto... Latterkick!

- Jeg er bare lei av å være den morsomme fyren, sier Stiller, med svært hår, digert skjegg og tyggegummi!

03: 03:25: Amanda Seyfried fra «Mama Mia!» og Robert Pattinson fra «Twilight» introduserer sekvenser med filmromantikk i fjorårets filmer. Det blir en del kyss av slikt!

03:24: Vinneren er: «Den fantastiske historien om Benjamin Button».

03:23: Parker og Craig fortsatt. Denne gang for de nominerte for beste sminke.

03:21: Vinneren er: «The Duchess».

03:19: Parker og Craig fortsetter med de nominerte for beste kostymer.

03:18: Vinneren er: «Den fantastiske historien om Benjamin Button».

03:16: Sarah Jessica Parker og Daniel Craig introduserer de sceografi-nominerte.

03:09: Vinneren er: Japanske «La maison en petits cubes».

Se alle nominerte og - etterhvert - prisvinnere, her!

03:08: Aniston og Black fortsetter sine introduskjoner. Denne gang for beste animerte kortfilm.

03:07: Oscar for beste animasjonafilm får til: «Wall-E»!

03:03: Jennifer Aniston og Jack Black introduserer kandidatene til Oscar for beste animesjonsfilm.

03:02: Vinneren er: Simon Beaufoy for «Slumdog Millionaire».

02:59: Steve Martin og Tina Fey fortsetter - denne gang med å introdusere de nominerte for beste manus basert på annen kilde.

02:56. Vinnere av Oscar for beste originalmanus er: Dustin Lance Black for «Milk». Han takker på en svært personlig måte: Harvey Milk og historien om ham var den som satte ham selv fri som homofil:
- Takk Gud, for at DU ga oss Harvey Milk!

02:53: Steve Martin og Tina Fey lager en hyllest - og en lang serie vitser - om manus-arbeid. Og introduserer prisen for beste originalmanus.

En rørt Penelope lurer på om noen har besvimt på Oscar-scenen tidligere. Lang takketale til familien og med-kandidatene og Spania. Men først og fremst regissøren som brakte henne fram i lyset: Pedro Almodovar.

02:48: Første prisvinner: Penelope Cruz for hennes innsats i Woody Allens «Vicky Christina Barcelona».

Penelope Cruz ble den første kvinnelige spanske skuespiller noen gang som har vunnet Oscar.
02:41: En hyllest til Meryl Streep og hennes medspillere fra hun første gang ble nominert for sin innsats i «Kramer vs Kramer». Goldie Hawn, Tilda Swinton, Anjelica Huston er blant dem som introduserer første pris i kveld: Beste kvinnelig birolle. En ny måte å presentere kandidatene på!

Scenen og showet virker mindre og mer intime enn vanlig. Det er åpenbart lagt opp til en utstrakt kommunikasjon mellom Jackman og de fremste nominerte. Jackman håndhilder på og prater med de fleste!

- Vinner du, går vi fra tre-minutters til ti minutters pause, lover Jackman Mickey Rourke.

Det er jo tradisjoner for en komiker som programleder - hvilket ikke akkurat er hva Jackman er berømt for. Mens australienerens musikal-gener blir i alle fall brukt:

Åponingsshowet er en ellevill sang&dans-gjennomgang av samtlige av de nominerte filmene i hovedkategoriene! Jackman shower og danser og synger til den store gullmedalje!

02:32: Showet er i gang! Hugh Jackman ønsker velkommen - en australiener som spiller en australiener i en film kalt «Australia»!

Mer om

 1. Oscar

Flere artikler

 1. «Slumdog Millionaire» tok storeslem

 2. Brad og Angelina tomhendt hjem fra prisfest

 3. Ny pris til avdøde Ledger

 4. Disse vant Oscar!

 5. Et forsøk på å gjette: Oscar-vinnerne

Fra andre aviser

 1. Winslet: - Nå er det ingen shampoflaske

  Aftenposten
 2. Pitt leder Oscar-kappløp

  Bergens Tidende
 3. Ledger vant post mortem

  Bergens Tidende
 4. Ledger fikk Oscar

  Fædrelandsvennen
 5. - Jeg er tom for ord

  Fædrelandsvennen
 6. «Slumdog Millionaire» gjorde rent Oscar-bord

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder