Serbias statsminster Aleksandar Vucic (t.h.) overrekker action-skuespiller Steven Seagal hans nye pass i Beograd. Foto: AP ,

Her blir Steven Seagal serber

Den amerikanske Hollywood-stjernen Steven Seagal (63) er blitt serbisk statsborger.

Artikkelen er over fire år gammel

Serbias statsminister Aleksandar Vucic innvilget tidligere denne uken den omstridte action-stjernens ønske. Seagal, som er født i Michigan, fikk overrakt sitt nye serbiske pass tirsdag, melder en rekke medier, deriblant The Guardian.

Bakgrunnen for at skuespilleren har fått innvilget søknaden, skal blant annet være at han har lovet å starte en kampsportskole i landet.

Seagal, kjent for filmer som «Nico», «On Deadly Ground», «Under Siege» og «Sumerged», samt sin egen TV-serie «Steven Seagal: Lawman», skal ha falt pladask for Serbia da han besøkte landet første gang for kort tid siden. Han skal siden ha vært på flere besøk, deriblant to ganger i desember, og har uttalt at han «føler seg som en serber».

ACTION-SKUESPILLER: Steven Seagal, her på en pressekonferanse i Arizona i 2013, hvor han i sammen med politiet snakket om hvordan man best skal håndtere en skoleskyting. Foto: Darryl Webb , Reuters

Aikido-skole

63-åringen har fridd til det serbiske folk ved å love at han skal gjøre alt han kan får å promotere Serbia verden rundt. I planene inngår altså en skole i Aikido. Seagal har selv svart belte, og kinopublikum har sett ham utøve sporten i flere av sine filmer, og ifølge The Guardian skal han også ha blitt spurt av serbiske myndigheter om han kaninstruere politiets spesialgruppe i kunsten. Han har tidligere jobbet som Aikido-instruktør i Japan.

Seagal er en god venn av Russlands president Vladimir Putin. Han har også uttalt at han kan se for seg å søke russisk statsborgerskap i fremtiden.

Vi trenger imidlertid ikke å gå lenger enn to år tilbake i tid for å lese om Seagals planer om å bli guvernør i Arizona.

Lest denne? Nordmann skulle bruke millioner på actionfilm med Steven Seagal

Filmstjernen, som også er musiker, produsent og regissør, er gift for fjerde gang og har til sammen seks barn fra tre av ekteskapene. Om han nå har tenkt å flytte permanent til Serbia, er uvisst.

Seagal har ifølge IMDb.com ikke mindre enn syv nye filmprosjekter på gang.

KAMERATER: President Vladimir Putin og Steven seagal i Moskva i 2013. Seagal har engasjert seg kampsportskoler for barn i Russland. Foto: Alexei Nikolsky , Afp

Sheriff

I realityserien «Steven Seagal: Lawman» i 2014 fikk seerne følge Seagal på jobb som visesheriff i Jefferson Parish i den amerikanske delstaten Louisiana og i Maricopa County i Arizona. Den aldrende stjernen har også tidligere vært stedfortreder ved sheriffens kontor i New Mexico, Texas og Louisiana.

I 2010 var han selv i hardt vær etter å ha blitt politianmeldt for angivelig å ha brukt en kvinnelig ansatt som «sexleketøy». Saken skapte store overskrifter, men ble senere henlagt. Actionhelten var nødt til å sette TV-showet sitt på vent mens saken sto på. Han har også tidligere blitt beskyldt for sextrakassering.

LANDSMENN: Serbias statsminister Aleksandar Vucic og Steven Seagal i Beograd tirsdag. Foto: AP ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder