KLATREMUS: Landets mest kjente mus går til filmen, i animasjonsfilmen «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen». Foto: Qvisten Animasjon

Klatremus går til filmen

Klatremus & Co forbereder seg til å innta norske kinoer, sannsynligvis høsten 2016.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi har nå søkt NFI om markedsstøtte til filmen, sier Ove Heiborg, produsent i Qvisten Animasjon AS, som står bak prosjektet.

- Med oss på laget har vi aktører som Egner-familien, Dyreparken i Kristiansand, Cappelen-Damm og SF Norge. Vi kommer til å bruke dukker, slik vi har gjort i «Jul i Flåklypa», og er allerede i gang med prosjektet, fortsetter Heiborg.

Qvisten har vært involvert i senere års norske filmsuksesser, som «Jul i Flåklypa» og «Pelle Politibil». De er også involvert i den kommende «Knudsen og Ludvigsen».

Nå har Egner-familiene gitt dem tillatelse til å gå løs på Thorbjørn Egners «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen», som først utkom i 1953.

- Vi så hvordan Qvisten arbeidet med «Jul i Flåklypa», og ble sikre på at Hakkebakke-universet ville havne i trygge hender, sier Bjørn Egner, Thorbjørn Egners sønn og medansvarlig for rettigheten rundt Egners forfatterskap.

REVEN: I filmen om Hakkebakkeskogen kan du høre hva reven egentlig sier. Her som dukke i den kommende filmen. Foto: Qvisten Animasjon


- Stadig vekk får vi henvendelser fra både Norge, Sverige og Danmark; fra folk som ønsker å lage filmer av fars fortellinger. Men vi er svært tilbakeholdne, veldig ofte synes vi at animasjonsfilmer basert på klassiske barnefortellinger får et glatt preg.

- Men dukkene Qvisten har laget av reven og Klatremus har en fin og fast tekstur i seg, noe vi tror far ville likt. For å inspirere dem, lot vi Qvisten få låne dukkene far laget til dukketeaterforestillingen om Hakkebakkeskogen på Oslo Nye Teater i 1959, fortsetter Egner.

Budsjettet er på 32 millioner kroner. Rasmus Sivertsen, som står bak både «Jul i Flåklypa», de to animerte utgavene av «Pelle Politibil» og «Knudsen og Ludvigsen» skal ha regien.

Produksjonsteamet er i gang med å lage dukkene, et nitid arbeid. En dukke kan koste opp mot 200 000 kroner å skape. Heiborg understreker at arbeidet med å finne stemmene til filmen vil ta lang tid.

- Vi snakker om et univers med et kjempestort publikumpotensiale; voksne og barn som har veldig god kjennskap til reven, Klatremus, elgen bakermester Harepus og alle de andre. Og som kan sangene. Dette må være en vesentlig del av filmen, så vi må bruke god tid på å finne de riktige stemmene, sier Heiborg.

SAMARBEID: Bjørn Egner og produsent Ove Heiborg er fornøyd med at historien om Hakkebakkeskogen skal bli film. Foto: ROGER NEUMANN


Egner tilføyer: - Dette med stemmene var veldig viktig for far. Når det gjelder Hakkebakke-skogen, er jo sangene så kjente fra albumet. For mange er fremdeles Birgit Strøm den rette stemmen til Klatremus.

Norske barnefilmer gjør det skarpt på kino, og «Jul i Flåklypa» tronet øverst på kinotoppen i flere uker etter premieren i fjor høst. Rundt 900 000 har sett filmen på kino. Ambisjonene er høye for den kommende filmen om dyrelivet i Hakkebakkskogen.

- Min fars stykker spilles i hele Norden, sier Egner. - En ting er de store scenene, men mest av alt er det amatørteatre rundt om i hele landet som setter opp hans stykker. Derfor får stadig nye generasjoner tilgang til dette universet. Dyreparken i Kristiansand bidrar også med sin Kardemomme By. De vil også presentere en Hakkebakke-attraksjon neste sommer, fortsetter Bjørn Egner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder