ETTERLYST: USA fortsetter forfølgelsen av filmregissøren Roman Polanski etter at Sveits i går erklærte ham en fri mann. Foto: AP

Jakten på Polanski fortsetter

(VG Nett) Filmregissøren Roman Polanski er kun trygg i Frankrike, Polen og Sveits.

 • Milda C. Melland

Artikkelen er over ti år gammel

Amerikanske myndigheter opprettholder fortsatt dommen og arrestasjonsordren på Polanski, og vil nå jobbe føderalt for at 76-åringen skal bli arrestert i et land med utleveringsavtale. Polanskis reiseplaner vil dermed være av stor interesse for amerikanske myndigheter.

I går ble den polsk-franske regissøren sluppet fri i Sveits, da myndighetene der mente at de ikke fikk alle de rettslige dokumentene de ønsket.

Les også:Polanski blir ikke utlevert til USA

Oscar-vinneren ble i 1977 dømt for voldtekt av en da 13 år gammel jente i USA. Han rømte før soningen startet og har siden vært etterlyst av amerikanske myndigheter.

Til Frankrike?

Etter å ha sittet i husarrest i Sveits, er Polanski nå fri til å reise til sitt hjemland Frankrike som ikke utleverer sine borgere. Han er foreløpig ikke observert i hjemlandet. Tidligere i dag forlot kona leiligheten deres i Paris uten å kommentere ektemannens frikjennelse. Polanski kan også velge å reise til Polen, hvor han har vokst opp.

Les også:Slik ble Polanski tatt

Med et fortsatt arrestfokus hos amerikanske myndigheter vil Polanski minst trolig reise tilbake til USA, siden han flyktet fra landet for over 30 år siden. USA ønsker regissørens tilbakekomst for å høre Polanskis forklaring og hans begrunnelse for at dommen fra 1977 ikke burde opprettholdes.

LES UTVALGT FILMOGRAFI AV POLANSKI HER

Amerikanske myndigheter kaller Polanskis løslatelse for en skuffelse og urettferdighet.

- USA mener at voldtekt av en 13-åring er kriminelt, og vi vil fortsette å utrette rettferdighet, sier talsmann P.J. Crowley til AP.

Les også:Sex-offeret snakker ut

I begynnelsen av mai brøt Polanski stillheten og kommenterte overgrepsdommen.

- Jeg kan ikke lenger tie, for USA krever fortsatt at jeg blir utlevert for å servere meg på et fat til hele verdens medier, sa Polanski.

Voldtektsofferet Samantha Geimer er i dag en gift trebarnsmor. For 12 år siden inngikk hun et forlik med Polanski, men Polanski har likevel aldri kunnet sette foten på amerikansk jord, da ville han bli pågrepet og fengslet.

FLERE NYHETER PÅ VG.NO/RAMPELYS

Flere artikler

 1. Roman Polanskis overgrepsoffer vil støtte ham i retten

 2. Overgrepsdømte Polanski stoler på Polen

 3. Polanski blir ikke utlevert til USA

 4. Roman Polanski søker seg til USA 40 år etter voldtektssak

 5. Roman Polanski satt fri fra polsk arrest

Fra andre aviser

 1. Polanski er en fri mann

  Bergens Tidende
 2. Sveits løslater Polanski fra husarrest

  Aftenposten
 3. Polanski sier unnskyld

  Aftenposten
 4. Polen gjør et nytt forsøk på å få utvist Polanski

  Fædrelandsvennen
 5. Sterke protester da Polanski fikk filmpris

  Aftenposten
 6. BIFF må bytte åpningsfilm

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder