Måtte forklare nakenbildene

LOS ANGELES (VG) I fjor spurte datteren Ireland (9) om det var sant at mamma hadde vært naken i Playboy.

Aud Berggren
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Kim Basinger - Jeg svarte at akkurat det spørsmålet hadde jeg ventet på. Så jeg forklarte hvorfor. Det gikk greit, hevder Kim Basinger (50).

Hun poserte naken for Playboy i 1983, samme året som hun spilte mot Sean Connery i Bond-filmen «Never Say Never Again».

- Jeg angrer ingenting, men enkelte snerpete folk lurte på hvordan jeg ville forklare det for barna mine. For meg lå barn 50 år fremover i tiden, og kanskje kom jeg aldri til å få noen...

I John Irwing-filmatiseringen «The Door in the Floor», med norsk première fredag, er Kim gift med Jeff Bridges. I filmen har hun også en liten datter, men rollefigurene klarer ikke å komme over sorgen etter tenåringssønnene som døde i en ulykke.

- Denne rollen ville vært umulig for meg dersom jeg ikke var mor selv. Men i filmen gjør jeg valg som jeg ikke kunne gjort i mitt eget liv...

Etter ti turbulente år med Hollywood-kollegaen Alec Baldwin (46) ble Kim separert i desember 2000. Det gikk nesten to år med rettsstrid før skilsmissen var endelig.

- Jeg tror fremdeles på ekteskapet. Det passer for noen, men det må være uten betingelser. Et ekteskap må ha gjensidig tillit og anstendighet - og være fylt av humor. Det er absolutt nødvendig, mener hun.

Kim bor i Los Angeles med datteren Ireland Eliesse Baldwin, som ble ni år i oktober, mens Alec bor på østkysten. Også samværet med Ireland gikk en runde i retten.

- Oppmuntrer du datteren din til å ha et forhold til faren sin?

- Jeg tror bestemt at ethvert barn som har en far, eller en mor, skal få kjenne begge to og finne ut på egen hånd hvem de er - uten at foreldrene gir sitt syn på hverandre. La dem oppdage det selv, sier hun diplomatisk og legger til at det har vært skrevet så mange løgner i forbindelse med bruddet.

Kim traff Alec i 1990, da de laget «The Marrying Man» sammen. Da hadde hun vært skilt i ett år fra makeup-artisten Ron Britton. Han saksøkte henne for å få underholdsbidrag - og fikk det.

«The Marrying Man» ble ingen suksess, men Kim og Alec forelsket seg heftig. De to delte også et politisk og sosialt engasjement. De støttet liberale politiske saker, dyrevern og miljøsak.

De giftet seg på Long Island i 1993. Men etter syv år leide Kim en lastebil for å hente møbler fra deres hjem.

- Jeg er blitt sterkere av dette og mye klokere, sier Kim i dag.

Kim stortrives som alenemamma og sier at datteren kommer foran karrieren.

- Du setter ikke et barn til verden og legger ansvaret på andre.

- Hva har morsrollen lært deg?

- At noen mennesker bør ha barn. Og at andre ikke skulle, ler hun.

Mye av det Kim sier, kan tolkes som et indirekte angrep på eks-mannen, men hun kritiserer ham aldri direkte.

- Å være mor har også lært meg at det handler om oppofrelse og forpliktelser, men den største glede jeg har opplevd i dette livet, er å sette denne lille jenta til verden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder