BEGGE FÅR FILMSTØTTE: Bent Hamer og Maria Sødahl. Foto: VG

Millioner til Hamer og Sødahl

(VG Nett) Regissørene Bent Hamer og Maria Sødahl får til sammen 5,3 millioner kroner fra den europeiske filmstøtteordningen.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Eurimages - European Cinema Suppport Fund - Council of EuropeBent Hamer – WikipediaMaria Sødahl

Bent Hamer (52) får over 4,3 millioner kroner fra Eurimages til sin produksjon av filmen «Hjem til jul». Eurimages, Europarådets fond for samproduksjon av film, velger samtidig å støtte Maria Sødahls (43) film «Limbo» med nærmere 1,9 millioner kroner i støtte. Det ble kunngjort i dag.

Tilskudd deles ut fire ganger hvert år. Hamer og Sødahl kjempet i denne omgangen om filmmillionene mot 30 andre filmprosjekter fra totalt 24 land. 13 prosjekter endte opp med å få pengestøtte.

Eurimages har også vedtatt å støtte distribusjonen av «Max Manus» i Bosnia, Makedonia og Serbia og til «De Usynlige» i Tyrkia med omlag 276.000 kroner.

Eurimages støtter filmer laget i samproduksjon mellom minst to medlemsland. Eurimages har 35 medlemsland og et budsjett på omlag 172 millioner kroner i året.

De ni som har utgjort vurderingsgruppen i denne omgangen, skriver om Hamer og «Hjem til jul»: «En erfaren regissør, velkjent over hele Europa for sine filmer. Manuskriptet er en svært velskrevet kombinasjon av forskjellige historier, bundet sammen av julens glade budskap som rød tråd».

I begrunnelsen for å støtte Sødahl, står det: «Strålende manuskript, med fremragende karaktertegning og et sterkt kreativt team av skuespillere og filmfolk».

«Hjem til jul» er Bent Hamers sjette langfilm, mens Sødahl - til nå kjent for kort- og novellefilmer - debuterer som manusforfatter og langfilmregissør med «Limbo».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder