Starter selskap med kona - skal jakte nye norske talenter

PREMIEREKLARE I TORONTO: Janne og Morten Tyldum har med seg "The Imitation Game" og stjernene Benedict Cumberbatch og Keira Knightley til den canadiske festivalbyen. Foto: ØYSTEIN DAVID JOHANSEN,VG

Tyldum takker kona etter Hollywood-suksessen: - Janne betyr alt

TORONTO (VG) Morten Tyldum er omgitt av agenter og managere i sin nye Hollywood-tilværelse. Men kona Janne er den egentlige sjefen for det hele.

  • Øystein David Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

– Hun betyr alt. Vi er et team. Jeg står oppført som regissør, men vi er sammen om alt, vi leser manus sammen og vi diskuterer rollebesetning, sier Morten Tyldum.

VG treffer han og kona Janne i Toronto, hvor deres film «The Imitation Game» er en av de store snakkisene. Morten Tyldum er blitt et «buzz-navn» i Hollywood, og på vei til intervjuet blir han stoppet av den Oscar-nominerte regissøren Bennett Miller.

«The Imitation Game» har allerede fått strålende kritikker, bransjebladet Variety omtalte den som en «åpenbar Oscar-kandidat» og trakk frem Tyldums regi som en av filmens store styrker. Regissøren deler all ære med Janne.

STJERNESPEKKET DEBUT: Benedict Cumberbatch spiller hovedrollen i «The Imitation Game» Foto:,SF Norge AS

– Vi er begge «Hollywood-jomfruer», så vi lærer oss bransjen sammen. Og midt oppi alt dette er Janne dét ene mennesket jeg stoler ordentlig på. Jeg lytter til managere og agenter, men det er vi to som tar avgjørelsene.

– Har hun frarådet deg fra noe?

– Å ja! Det kan være manus jeg er veldig giret på, så kommer hun med kritiske spørsmål: Hvorfor vil du gjøre dette? Det er veldig bra å ha noen som stiller kritiske spørsmål, som vil ditt beste. Hun minner meg på hvorfor vi er her: Ikke for å bli berømte eller tjene masse penger, men at vi har lyst til å fortelle en type historier. Det er fint å ha noen nær seg som kan være med på hele reisen, sier Morten Tyldum.

Janne tilføyer:

– Jeg hjelper vel til med å holde fokus tror jeg. Alle vil ha en bit av Morten nå, men jeg har litt mer oversikt og har mulighet til å ta et steg tilbake.

De to er midt i lanseringen av «The Imitation Game» og er med på den mektige produsenten Harvey Weinsteins «Oscar-race». Omtrent hvert minutt i Toronto er planlagt ned til minste detalj. Men midt i alt oppstyret tok familien Tyldum seg ordentlig fri forrige uke.

– Vi hadde en uke med skolestart for yngstemann på seks nå som var helt fantastisk! Det er utrolig deilig midt oppi alt kaoset. Det var kjempestas! Vi tok oss helt fri.

Sammen har de nå startet selskapet Norsecode, som skal jakte på nye talenter. Janne forklarer:

– Ideen med selskapet er at vi skal utvikle norske historier, vi føler vi har en unik posisjon til å «pushe» norsk kultur. Det er så mange flinke folk i Norge, vi ønsker å få tak i dem først. Vi har en unik måte å fortelle historier på i Skandinavia, og vi er på jakt etter disse stemmene.

«The Imitation Game» handler om matematikeren Alan Turings dramatiske liv. Han knekte tyskernes Enigma-kode under andre verdenskrig, noe som antagelig forkortet krigen med to år. Men mattegeniet ble fratatt all ære. Han ble dømt på grunn av sin homofile legning, og ble kjemisk kastrert. I 1954 tok han sitt eget liv.

Morten Tyldum er stolt over å være med på å fortelle en viktig historie.

– Det er en film om hvor viktig det er å være annerledes. Hvor viktig det er å ha noen som ikke passer inn, som ikke følger normer. En som tenker annerledes og har unike ideer. Filmen er en hyllest til dette. Jeg visste ikke mye om Turing før jeg leste manuset, men jeg ble helt oppslukt. Hele hans historie og skjebne er så spesiell og ganske lite kjent. Historien er mye større enn oss. Det er en viktig historie å fortelle, og at vi har muligheten til å løfte Alan Turing frem i lyset er utrolig givende.

Mer om

  1. Film

Flere artikler

  1. Pluss content

    «The Imitation Game»-stjernen hyller sin norske regissør

  2. Den norske Oscar-natten: Slik gikk det med Tyldum-filmen

  3. Variety: Tyldum-film er en åpenbar Oscar-kandidat

  4. Tyldum om Golden Globe-nominasjonene: - Uvirkelig

  5. Tyldum-film nominert til fem Golden Globe-priser

  6. Tyldum på britisk premiere med superstjernene: - Man må klype seg litt i armen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder