AMANDAPRISEN: Jostein Ryssevik (t.v.) overrekte utredning om økonomi og pengestrømmer i norsk filmbransje til kulturminister Thorhild Widvey (H). Foto:,NTB scanpix

Rapport: – Dårlig økonomi i norsk filmbransje

Norsk filmbransje er økonomisk lite robust, til tross for betydelig vekst og økt interesse for norsk film det siste tiåret, viser en ny rapport.

Artikkelen er over fem år gammel

På oppdrag fra Kulturdepartementet har analyseselskapet ideas2evidence fra Bergen kartlagt og analysert norsk filmbransje. Utrederne har særlig sett på økonomi, pengestrømmer og statlige tilskuddsordninger.

Utredningen på 160 sider ble mandag overrakt til kulturminister Thorhild Widvey (H) under Den norske filmfestivalen i Haugesund.

– Målet er å få bedre kunnskap om bransjen, økonomiske rammebetingelser og virkningene av den statlige filmstøtten. Dette vil gi oss et godt utgangspunkt for en kunnskapsbasert politikkutforming på filmområdet og bidra til effektiv og målrettet bruk av de offentlige midlene, sier Widvey.

Statsråden ble møtt med applaus da hun fastslo at hun ikke har noen planer om å ta fra norsk filmproduksjon og gi til den utenlandske.

– Det er norsk film som er min og regjerings førsteprioritet i filmpolitikken, sa hun.

Rapporten, som har tittelen «Åpen Framtid» etter tittelen på en Wam & Vennerød-film, sendes ut på høring tirsdag med svarfrist innen tre måneder. Dette vil danne grunnlaget for regjeringens filmmelding som skal legges fram våren 2015.

Reduserer filmantall

Rapporten viser at filmbransjen i tillegg til å være svak økonomisk også er svært fragmentert.

– Bransjen består overveiende av svært små og økonomisk svake selskap, og produksjonsselskapene lever i økende grad av marginene på produksjonsaktiviteten og ikke av inntekter fra filmene, sa daglig leder Jostein Ryssevik i ideas2evidence.

Statsråden merket seg flere av punktene i rapporten.

– Det er noen av de umiddelbare anbefalingene jeg vil se nærmere på. Blant annet legger jeg merke til at man skal ta bort målet om antall filmer og vurderer å heve etterhåndsstøtten fra 10.000 til 20.000 billetter. Så er det behov for en helhetlig vurdering av hele tilskuddsordningen. Vi lever i en digitalisert verden. Det er en spennende rapport og det ble også bekreftet fra salen her, sa Widvey til NTB etter Rysseviks gjennomgang for en fullsatt sal i Rica Maritim Hotel i Haugesund.

Regionalisering

Hun hadde også merket seg forslaget om å regionalisere filmstøtten. I rapporten foreslås det å støtte opp om de regionale filmfondene og – sentrene og flytte noe fra Norsk filminstitutt i Oslo og en av filmregionene.

– Det er noe jeg også vil se på. Det er i tråd med det som er grunnlaget for vår politikk med tanke på maktspredning og det å få makt ut til regionene. Det synes jeg er interessante forslag, sa Widvey.

Ryssevik mener det har vært for stort søkelys på antall filmer.

– Det ble satt et volum på 25 filmer i den forrige filmmeldingen, «Veiviseren», i 2007. Siden 2010 er det blitt produsert 29 filmer per år. Vi tror det er et for stort tall. Det fører til at pengene blir smurt for tynt utover, og det har igjen en effekt på produksjonsøkonomi, kvalitet og selskapssoliditet, sa han.

Flere artikler

 1. Erik Poppe om kulturministeren: - Da jeg så henne bli kalt opp, tenkte jeg «hva i all verdens land?»

 2. Egeland krever løft for frivilligheten

 3. Maja Lunde etterlyser flere kvinnelige filmfortellere: – Nå er det verre enn noen gang

 4. Produsenten: «Louder Than Bombs» er ingen flopp

 5. «Transformers»-innspilling i Norge i høst

 6. Foreslår å endre pressestøtten, frita medier for arbeidsgiveravgift og gjøre NRK til en stiftelse

Fra andre aviser

 1. Rapport: - Dårlig økonomi i norsk filmbransje

  Fædrelandsvennen
 2. - Bruker ikke norske filmpenger på utenlandsk film

  Aftenposten
 3. Kulturkræsj i filmpolitikken

  Aftenposten
 4. Kutt av TV-dramapenger truer populære serier

  Aftenposten
 5. Widvey skjerper krav til offentlig filmstøtte

  Fædrelandsvennen
 6. Vil øke støtten til regional film med 100 millioner

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder