Forførende film

«Den talentfulle Mr. Ripley»

Regi: Anthony Minghella. Med: Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow. Am. drama.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Tidligere Oscar-vinner Anthony Minghella har nennsom hånd for å skildre tid, sted og miljø. Han går detaljert til verks i historien om Mr. Ripley, den svært oppvakte karen fra Patricia Highsmiths krimfortellinger.

Matt Damon er troverdig som Ripley; mannen som gradvis overtar identiteten til den unge, vakre rikmannssønnen Dickie (Jude Law). Damon gjør ham beskjeden, naiv og smart, men mangler noe av det djevelske i Ripleys personlighet. Law er som skapt for rollen som energisk, dekadent dandy i 50-tallets lykkerus, der jazz og eksistensialisme var motorene. Trekløveret består dessuten av Gwyneth Paltrow; kjølig og sensuell, men en smule vagt beskrevet.

Fram til Mr. Ripleys første mord er filmen pirrende forførerisk med alle sine fasetterte avskygninger. Langsomt blir nyansene mørkere, nettet strammes og hva han ellers måtte unnslippe, så slipper han ikke unna sitt private lille helvete, mr. Ripley.

Historien får en anelse treghet over seg mot slutten. Ikke desto mindre er det et fascinerende portrett av forskjellige menneskesinn regissør Minghella skisserer i «Den talentfulle Mr. Ripley».

Borghild Maaland

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder