Glitrende thriller

«Den Sjette Sansen» (The Sixth Sense)

Regi: M. Night Shyamalan. Med Bruce Willis, Haley Joe Osment, Toni Colette, Olivia Williams. Amerikansk. Psykologisk thriller - 15 år.

ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

Willis er barnepsykologen som én gang feiler - katastrofalt. Når han senere treffer den åtte år gamle Cole, som minner ham sterkt om den unge mann han en gang sviktet, blir guttungen en altoppslukende besettelse for psykologen.

Frysende spill

Det er et frysende spill - fra psykologi over i parapsykologi og spøkelser. Det kunne blitt galopperende spekulativt. Men blir det faktisk ikke - først og fremst på grunn av et supert manus. Og en helt utrolig hovedrolleinnehaver med et unikt uttrykksfullt ansikt: Haley Joe Osment.

Ytterligere to forhold må - forsiktigvis - nevnes. Forsiktig, fordi for mye omtale kan ødelegge filmen for en ventelig stor publikumsskare.

Men: Helt mot slutten manipuleres man inn i en totalt uventet og fortellerteknisk genial vri. Som nok vil føre til at en vesentlig del av et berørt publikum vil gå og se filmen en gang til.

Dertil: Psykologiske thrillere har i mange år vært kjennetegnet av et mørkt, dystert og til dels destruktivt menneskebilde. Det gjelder ikke denne filmen. Den er faktisk både livsbejaende, livsbekreftende og positiv. Tro det eller ei!

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder