KONTROVERSIELL FILM: «De nærmeste» handler om halvsøskenparet Henrik (Simon J. Berger) og Charlotte (Ine Wilmann) som innleder et seksuelt forhold. Filmens underliggende tema er likevel noe de fleste kan relatere til, mener regissør Anne Sewitsky.

KONTROVERSIELL FILM: «De nærmeste» handler om halvsøskenparet Henrik (Simon J. Berger) og Charlotte (Ine Wilmann) som innleder et seksuelt forhold. Filmens underliggende tema er likevel noe de fleste kan relatere til, mener regissør Anne Sewitsky. Foto:Erik Aavatsmark,Maipo Film

Søskensex-film strålende mottatt på prestisjetung filmfestival

PARK CITY, UTAH (VG) Anne Sewitskys (37) nyeste spillefilm hvor to halvsøsken innleder et seksuelt forhold ble mottatt med jubel og applaus på den prestisjetunge Sundance-festivalen.

Mari Glans
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Nå banker hjertet skikkelig fort, sier en smilende Anne Sewitsky da VG møter henne etter endt visning av «De nærmeste».

PRISBELØNT: Regissør Anne Sewitsky. Foto:NTB Scanpix,

Den norske filmen hadde verdenspremiere på den prestisjetunge Sundance-festivalen i Utah lørdag morgen norsk tid. Inntil da hadde ingen sett den, inkludert Sewitskys venner og familie. Regissøren var derfor ekstra spent.

– Men folk lo på de rette stedene, de klappet og mange ble igjen i salen for å stille spørsmål til oss. Det føltes som en bra visning, strålte en opprømt regissør, før hun forsvant ut i Sundance-natta for å feire.

Sewitsky har hatt stor suksess på Sundace-festivelen, som er den største filmfestivalen i USA for uavhengig film, tidligere. Henne debutfilm «Sykt Lykkelig» ble tildelt juryens hovedpris i kategorien beste utenlandske drama i 2011. «De nærmeste» konkurrerer i samme kategori i år.

Det er for øvrig litt av en prestasjon å bli tatt ut til hovedprogrammet på Sundance. Av 4105 innsendte bidrag plukket festivalledelsen ut kun 123 filmer. Sewitsky hadde likevel en liten fordel som tidligere prisvinner.

– Fra det ble offentlig at «De Nærmeste» skulle lages, så har Sundance-ledelsen fulgt oss opp og gitt utrykk for at de ønsket at vi skulle prioritere deres festival, fortalte produsent Synnøve Hørsdal, men understreket at filmen konkurrerte på lik linje med alle andre innsendte bidrag.

Les også:Norsk film fikk pris på Sundancefestivalen

Kontroversiell film

«De nærmeste» er en kontroversiell film, da den kretser rundt halvsøskenparet Charlotte (Ine Wilmann) og Henrik (Simon J. Berger) som innleder et seksuelt forhold. Filmens underliggende tema er likevel noe de fleste kan relatere til, forklarte Sewitsky da VG møtte henne tidligere på premieredagen.

– Det som tiltrakk meg med historien er at den handler om å være uønsket og den skammen som følger med. Behovet for å høre til noe eller noen, det er det denne filmen dreier seg om.Følelsen av ensomhet kan være både destruktiv og ødeleggende for et menneske. Alle trenger å bli sett eller elsket, og hvis det uteblir, kan man bli ganske desperat. I denne filmen blir hovedpersonene så desperate at de tyr til ekstreme løsninger for å få dekket dette basale behovet, forklarte hun.

– Det er jo selvfølgelig en fare for at folk kan henge seg så mye opp i det pikante forholdet at budskapet drukner, men det er en balansegang vi har forsøkt å ta mye hensyn til både i arbeidet med manus og i klippen, la regissøren til.

Hun syntes det er stor stas å være tilbake på Sundance, men tør ikke håpe på å stikke av med nok en pris.

KOLLEGAER: Regissør Anne Sewitsky og skuespiller Ine Williams på plass i Utah. Foto:Mari Glans,

– Det hadde vært en kjempebonus å vinne, men jeg går ikke rundt og tenker på det hele tiden. Det er fint bare å være her, bedyrer regissøren, som har så tettpakket program med møter og intervjuer at hun ikke kommer til å rekke å se en eneste film bortsett fra sin egen mens hun er på festivalen.

Fremover er planen å selge de internasjonale rettighetene til filmen både på Sundance og senere på filmfestivalen i Berlin. «De nærmeste» er også med i konkurranseprogrammet på filmfestivalen i Gøteborg. Regissørens neste filmprosjekt er et dokudrama om Sonja Henie.

– Det blir noe helt annet igjen. Da er vi på storfilm og periodedrama. Det blir gøy å utforske det universet, det gleder jeg meg til. Vi håper å begynne filmingen til neste år, men det er en stor finansiering som skal på plass først. Før det igjen skal jeg lage en dramaserie for NRK. Det er fint å ha mye å gjøre!

Ikke redd for nackenscenene

Rollen som Charlotte er Ine Wilmanns store spillefilmdebut. Hun trengte ikke lang betenkingstid før hun takket ja til rollen, selv om den er kontroversiell og krevde at hun kledde av seg foran kamera.

– Tidligere har jeg vært veldig skeptisk til å gjøre sånt, men i dette manuset er nakenheten berettiget. Scenene forteller noe som ikke kunne ha blitt formidlet på noen annen måte, forklarte 29-åringen, som likevel gikk noen runder med seg selv før hun takket ja.

– Jeg tenkte på at bilder av meg naken kommer til å havne på internett og bli spredt for alle vinder, og det skal man være forsiktig med det, særlig som kvinnelig skuespiller. Jeg vet også at det er nakenscenene alle vil snakke om, men nå tenker jeg at kropp er kropp og dessuten er det nakenscener i alt for tiden, som musikkvideoer og TV-serier. Det er ikke lenger særlig oppsiktsvekkende, påpekte Wilmann da VG møtte henne på Sundance.

HETE SCENER: Skuespiller Ine Williams i rollen som Charlotte og Simon J. Berger i rollen som Henrik. Foto:Erik Aavatsmark,Maipo Film

Skuespilleren har bakgrunn fra Teaterhøgskolen og stått på scenen i Bergen, Trondheim og Molde. Bortsatt fra en mindre rolle i «Jeg reiser alene» har hun ikke medvirket i noen andre norske spillefilmer. Så da hun skulle debutere, var det kanskje like greit å gjøre det med noe som vil bli snakket om? Hun forelsket seg i hvert fall umiddelbart i manuset.

– Det var noe med destruktiviteten og ensomheten som tiltrakk meg veldig med denne historien. Hovedpersonen vet at det hun gjør er feil, men hun går inn i dette forholdet likevel. Det kunne jeg kjenne meg igjen i, det at man gjør seg selv vondt i et forsøk på å få orden på et indre emosjonelt kaos, utdypet hun.

Skuespilleren skrøt også av samarbeidet med Sewitsky som regisserte henne i denne utfordrende rollen.

– Det som er spesielt med Anne er at hun virker som den kule jenta i skolegården. Hun er veldig avslappet på settet, men vet hva hun vil ha, og det var betryggende, sa hun.

Filmen har Norgespremiere 27. mars 2015.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder