BBC: Derfor er det galt å bruke ordet «farget»

STØTTER VENN OG KOLLEGA: - Jeg har også snakket direkte med Benedict og gitt ham min fulle støtte, sier David Oyelowo Foto:Jack Taylor,Afp

David Oyelowo spiller Martin Luther King, Jr i ny film: Tar Benedict Cumberbatch i forsvar

Den svarte skuespilleren David Oyelowo tar nå kameraten og kollegaen, Benedict Cumberbatch i forsvar etter at han i et intervju kom i skade for å bruke ordet «farget».

Artikkelen er over fem år gammel

– Det er latterlig, sier David Oyelowo som er høyaktuell som Martin Luther King jr. i filmen «Selma» i et intervju med BBC.

Han reagerer sterkt på kritikken den Oscar-nominerte hovedrolleinnehaveren i norske Morten Tyldums film, «The Imitation Game» har fått. Benedict Cumberbatch gikk senere ut og beklaget på det sterkeste at han hadde brukt betegnelsen «farget» i denne sammenhengen.

KRAFTIG KRITIKK: Benedict Cumberbatch måtte tåle mye kritikk etter at han kom i skade for å omtale svarte kolleger for «fargede» i et TV-intervju. Foto:Danny Moloshok,Reuters

– Jeg har vært en komplett idiot og er knust over å ha såret andre mennesker, sa Cumberbatch tidligere denne uken.

– Men når du ser på hva Benedict Cumberbatch egentlig sa, er det helt tydelig at han er stor tilhenger av svarte skuespillere, sier Oyelowo.

Oyelowo som uttalte seg i forbindelse med Englands-premieren på «Selma», som også er nominert til flere Oscars, poengterte at utgangspunktet var det beste for Benedict Cumberbatch. I et talkshow på den amerikanske TV-kanalen PBS på onsdag, slo han et slag for svarte skuespillere og deres manglende arbeidsmuligheter i hjemlandet Storbritannia.

– Jeg har også snakket direkte med Benedict og gitt ham min fulle støtte, sier David Oyelowo.

Derfor er det galt å bruke ordet «farget»

Benedict Cumberbatch bruk av «farget» (colored) fikk mange til å undre seg over grunnen til at det var så galt.

BBC skriver i en artikkel at i Storbritannia anses ordet i denne sammenhengen i beste fall for gammeldags og et ord «bestemor kunne komme til å bruke». Men mange opplever det også som et svært rasistisk ladet ord fra en tid da hverdagsrasisme var mer utbredt enn i dag, poengteres det.

I USA er ordet «farget» enda sterkere ladet med en tydelig assosiasjon til raseskillepolitikken og en tid hvor uttrykk som «for colored only» var en del av hverdagen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder