«The Hurt Locker»-regissør knuste eksmannen: Kvinnelig Oscar-vinner ble historisk

(VG Nett) Det ble en historisk kvinnekveld i Oscar-sammenheng da Kathryn Bigelows «The Hurt Locker» vant 6 priser og snøt «Avatar» for de gjeve prisene.

 • Jonas Pettersen
 • Øystein David Johansen

Artikkelen er over ti år gammel

Det var i forkant knyttet stor spenning til Oscar-kampen mellom de tidligere ektefellene Katheryn Bigelow («The Hurt Locker») og James Cameron («Avatar»). Den var det «The Hurt Locker»-regissør Bigelow som gikk seirende ut av - attpåtil på kvinnedagen norsk tid.

SE OSCAR-BILDESPESIAL FRA DEN RØDE LØPEREN HER!

Gjeve priser

Hele seks priser, deriblant de to gjeveste for beste film og beste regissør, rasket Bigelows intense krigsfilm til seg - noe som gjør henne historisk. Aldri før har en kvinne vunnet Oscar for beste regissør. Ekstra surt var det nok for James Cameron at hans «Avatar» ikke tok hjem prisen for beste film.

- Jeg dediserer denne prisen til de kvinnenene og mennene som risikerer livene sine hver dag. Måtte dere komme hjem trygt, sa Bigelow under en av takketalene sine.

Hva mener du om nattens Oscar-utdeling?

Bildespesial: Se bildene fra Oscar-showet!

God tone

Tre priser ble det likevel på sci-fi-eposet «Avatar»: beste visuelle effekter, beste foto og beste scenografi. Dette må imidlertid sies å være meget skuffende for filmen som regnes for å være tidenes dyreste.

VGTV:Se Bigelows historiske Oscar-øyeblikk

Bigelow og Cameron hadde imidlertid fortsatt en tilsynelatende god tone seg i mellom, og før selve showet ble sparket i gang ble de fotografert da Cameron tok et grepa tak rundt halsen på Bigelow - og trolig ønsket henne lykke til med kvelden. De to satt hele tiden rett ved siden av hverandre inne i salen.

Les også:Gråtkvalt Bullock svarte kritikerne

PRIS FOR PRIS NATTEN GJENNOM

Under følger livereferatet fra utdelingen (de siste hendelsene er øverst):

Beste film går til «The Hurt Locker». «The Hurt Locker» står nå med seks priser.

Kathryn Bigelow blir tidenes første kvinne som vinner prisen for beste regissør.

Takket «elskerinnen»

Sandra Bullock tar prisen for beste kvinnelige hovedrolle. Det gjør at hun har blitt kåret til den beste og verste skuespillerinnen i løpet av 24 timer, jmfr gårdagens Razzie.

Bullock takker «elskerinnen» sin Meryl Streep. De klinte på scenen under en prisutdeling tidligere i år.

«Precious»-skuespillerinnen Gabourey Sidibe gråter når Oprah Winfrey introduserer henne fra scenen. Kveldens første tårer.

Gift i 33 år

Kate Winslet annonserer at Jeff Bridges vinner i kategorien beste mannlige hovedrolle for portrettet hans av den fallerte countrystjernen Bad Blake i «Crazy Heart».

I talen takker han kona Susan Bridges, som han har vært gift med siden 1977.

Artikkelen fortsetter etter bildet

SLO EKSMANNEN: «The Hurt Locker» gjorde storeslem. Kathryn Bigelow og James Cameron satt hele tiden rett ved siden av hverandre inne i salen. Foto: AP

Jeff Bridges har blitt nominert til Oscar-statuett fire ganger før, men aldri vunnet.

BEST OG VERST: Sandra Bullock tok med seg hjem statuetten for beste kvinnelige hovedrolle. Foto: AP

Pedro Almodovar og Quentin Tarantino annonserer de nominerte i kategorien beste fremmedspråklige film. «The Secret in Their Eyes» fra Argentina vinner prisen. Kveldens første overraskelse.

«The Hurt Locker» får prisen for beste klipping. Irak-filmens fjerde så langt.

Ingen norsk Oscar

Matt Damon vinner ikke for beste mannlige birolle. Han deler ut prisen for beste dokumentarfilm der nordmannen Torstein Nybø er nominert med «Burma VJ».

Delfinene i «The Cove» slår munkene i «Burma VJ». Dokumentaren Torstein Nybø har vært med på å produsere går altså tomhendt hjem.

Artikkelen fortsetter etter bildet

FØRSTE OSCAR: Jeff Bridges vant sin første Oscar for beste mannlige hovedrolle. Foto: AP

Prisen for beste visuelle effekter går til «Avatar». Det blir filmens tredje pris for natten.

Pixars «Up» vinner prisen for beste filmmusikk.

Det blir danset breakdance til filmmusikken til «Avatar».

Kathryn Bigelow og James Cameron sitter rett ved siden av hverandre i salen. Ekskona leder foreløpig 3-2 i antall priser.

Hyllet de avdøde

James Taylor synger «In My Life» av The Beatles når de hyller skuespillerne som døde i fjor. Michael Jackson og Natasha Richardson er inkludert. Taylor dukket for øvrig opp i en liten cameo i Judd Apatows «Funny People» i fjor.

Prisen for beste foto deles ut. Fotograf Christian Berger står bak bildene i den eneste filmen som ikke er amerikansk, Haneke-filmen «Det hvite båndet». Prisen går til «Avatar»-fotografen Mauro Fiore.

Foreløpig score: Bigelow - Cameron 3-1.

Artikkelen fortsetter etter bildet

«AVATAR»-BEN: Iført Na'vi-kostyme inntok Ben Stiller podiet i Kodak Theatre. Foto: AP

«Twilight»-gjengen på plass

«The Hurt Locker» vinner for beste lydredigering. Filmens tredje pris for kvelden.

Samme film vinner også prisen for beste lydmiksing. Det er den svenske Paul Ottosson som står for lyden i «The Hurt Locker».

Anna Kendrick taper kampen mot Monique, men får trøstepris i form av å få dele ut pris sammen med Zach Efron.

Nå er Vampyr-Kristen og Varulv-Tyler på scenen for introdusere en hyllest til skrekkfilmer. Alt fra «Jaws» til «Misery» er representert.

Beste kostyme går ikke overraskende til «The Young Victoria». Morsom hatt på mottakeren Sandy Powell. Kanskje hun lånte den fra kostymelageret til filmen sin?

«Avatar» vinner sin første pris for natten i kategorien beste scenografi.

Artikkelen fortsetter etter bildet

DYREBARE PRISER: «Precious»-stjernen Mo'Nique vant for beste kvinnelige birolle. Manusforfatteren Geoffrey Fletcher tok også hjem en statuett for manusett sitt i kategorien beste adapterte manus. Foto: AP

Robin Williams deler ut prisen for beste kvinnelige birolle.

«Precious» vinner sin andre Oscar for natten, i form av Mo'Nique i kategorien beste kvinnelig birolle.

Tydelig rørt takker hun Hattie McDaniels i talen, den første afroamerikanske kvinnen som vant Oscar. Det skjedde i 1939.

Lauren Bacall mottar æres-Oscar. Hennes siste film er spilt inn i Norge og heter «Wide Blue Yonder».

NAZI-OSCAR: Christoph Waltz fikk prisen for beste mannlige birolle for tolkningen av oberst Hans Landa i «Inglourious Basterds». Foto: AP

Jake Gyllenhaal deler ut prisen for beste adapterte manus. Nå kom kveldens første pris for «Precious». Geoffrey Fletcher har skrevet manuset. Med skjelvende stemme takker han blant annet mamma og pappa Fletcher.

Mange seriøst morsomme briller i Cohen-filmen «A Serious Man», som er nominert i kategorien beste film.

Stillers «Avatar»-gag

Ben Stiller stiller i «Avatar»-sminke når han skal presentere de nominerte i kategorien beste sminke. «Star Trek» går av med seieren her.

«The New Tenants» vinner prisen for beste live action kortfilm.
«Music for Prudence» blir kåret til beste dokumentarkortfilm.

Corey Mulligan og Zoe Saldana deler ut prisen for beste kortfilm i kategoriene spillefilm, dokumentar og animasjon. Baldwin og Martin er glad for at det endelig er noen pene skuepillerinner som skal dele ut pris.

Her vinner Nicholas Schmerkin for kortfilmen «Logorama». Han forsikrer publikum om at ingen av de lokale ble skadet under innspillingen.

Hyllet 80-talls-ikon

Kristen Stewart sitter ikke sammen med den angivelige kjæresten Robert Pattison, men hans Twilight-rival Tyler Lautner. Ser altså ut som varulven gikk av med seieren der i natt.

VG Nett møtte Oscar-vinner Christoph Waltz i fjor høst.

Molly Ringwald og Mattew Broderick hyller 80-talls-regissøren John Hughes som døde i fjor. De var med i henholdsvis «Pretty in Pink» og «Skulk med stil», to av den avdøde regissørens største hits.

Flere av skuespillerne fra Hughes' filmer hyller den avdøde regissøren fra scenen nå.

Tina Fey og Robert Downey Jr. drar noen halvflaue spøker før de skal dele ut prisen for beste originalmanus.

«The Hurt Locker»s manusforfatter Mark Boal tar kveldens hittil mest prestisjefylte pris, beste originalmanus. Han takker sin døde far og de stasjonerte troppene i Irak.

Amanda Seyfried og Miley Cyrus presenter de nominerte i kategorien beste originale låt.

Her vinner Ryan Bingham og T Bone Burnett for deres musikalske bidrag i «Crazy Heart».

Nazi-Oscar til Waltz

Cameron Diaz og Steve Carrell deler ut prisen for beste animasjonsfilm. Pixars «Up» slår «Fantastic Mr. Fox» på målstreken her.

Kveldens hittil beste: Intervju med de animerte skuespillerne i kategorien beste animasjonsfilm.

Penelope Cruz deler ut kveldens første pris for beste mannlige birolle.

Christoph Waltz vinner ikke akkurat overraskende prisen for beste mannlige birolle for tolkningen av «Inglourious Basterds»-nazien Hans Landa.

«Avatar»-spøken til Steve Martin og Alec Baldwin er en smule tammere enn Sasha Baron Cohens planlagte «Jeg-er-gravid-med-James-Camerons-barn-mens-han er-ikledd-Na'avi-kostyme»-spøk.

Borat droppet

Det er Alec Baldwin og Steve Martin som leder showet i år etter at Sasha Baron Cohen droppet ut etter kreative uoverenstemmelser. Produsentene var redde for at James Cameron skulle forlate salen av Cohens planlagte «Avatar»-stunt.

Neil Patrick Harris aka. Doktor Doogie starter Oscar-utdelingen med et musikalnummer ikledd gritrende smoking.

Morgan Freeman viser frem armbåndet sitt som han senere skal auksjonere bort til inntekt for «The Mandela Foundation».

Miley Cyrus skal ikke feste i natt. Etter utdelingen har hun tenkt seg rett hjem.

«The Lovely Bones»-skuespilleren Stanley Tucci røper at han blir starstrucked av alle stjernene på den røde løperen. Spesielt Christopher Plummer er et av hans idoler.

Sandra Bullock ankommer i en kjole plukket ut av stedatteren. Hun kan bli den første som vinner «Razzie» og «Oscar» samme helg.

Quentin Tarantino er som vanlig hyperaktiv på den røde løperen. Han forteller at han var DJ på en fest for «Inglorious Basterds»-skuespillerne i går.

«Avatar»-regissøren festet hardt

James Cameron forteller at han festet i går for å lade opp til nattens Oscar-fest. Han er litt bekymret for at noen har lagt ut snutter av det på YouTube. Han benekter ryktene om at han kommer til å gjøre en eventuell vinnertale på Na'avisk, språket til de innfødte i «Avatar».

Jake Gyllenhaal kommer sammen med søsteren Maggie Gyllenhaal, som er nominert i kategorien beste kvinnelige birolle i «Crazy Heart».

Precious-regissør Lee Daniels kommer med datteren som følge. Han er nominert både i kategorien beste regissør og beste film med «Precious».

Her er nattens vinnere:

Beste film:

«Avatar»
«The Blind Side»
«District 9»
«An Education»
«The Hurt Locker»
«Inglorious Basterds»
«Precious»
«A Serious Man»
«Up»
«Up In the Air»

Beste regissør:

«Avatar», James Cameron
«The Hurt Locker», Kathryn Bigelow
«Inglourious Basterds», Quentin Tarantino
«Precious», Lee Daniels
«Up in the Air», Jason Reitman

Beste kvinnelige hovedrolle:

Sandra Bullock, «The Blind Side»
Helen Mirren, «The Last Station»
Carey Mulligan, «An Education»
Gabourey Sidebe, «Precious»
Meryl Streep, «Julie & Julia»

Beste mannlige hovedrolle:

Jeff Bridges, «Crazy Heart»
George Clooney, «Up in the Air»
Colin Firth, «A single man»
Morgan Freeman, «Invictus»
Jeremy Renner, «The Hurt Locker»

Beste mannlige birolle:

Matt Damon, «Invictus»
Woody Harrelson, «The Messenger»
Christopher Plummer, «The Last Station»
Stanley Tucci, «The Lovely Bones»
Christoph Waltz, «Inglorious Basterds»

Beste kvinnelige birolle

Penélope Cruz, «Nine»
Vera Farmiga, «Up in the Air»
Maggie Gyllenhaal, «Crazy Heart»
Anna Kendrick, «Up in the Air»
Mo'Nique, «Precious»

Beste fremmedspråklige film:

«Ajami», Israel
«El Secreto de Sus Ojos», Argentina
«The Milk of Sorrow», Peru
«Un Prophét», Frankrike
«Det hvite båndet», Tyskland

Beste animasjonsfilm:

«Coraline»
«Fantastic Mr. Fox»
«The Princess and the Frog»
«Up»
«The Secret of Kells»

Beste dokumentar:
«Burma VJ», Anders Østergaard
«The Cove»
«Food, inc.», Robert Kenner og Elise Pearlstein.
«The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers», Judith Ehrlich og Rick Goldsmith
«Which Way Home», Rebecca Cammica

Beste scenografi:

«Avatar»
«The Imaginarium of Doctor Parnassus»
«Nine»
«Sherlock Holmes»
«The Young Victoria»

Beste manus fra annen kilde:
«District 9»
«An Education»
«In the Loop»
«Precious»
«Up in the Air»

Beste originalmanus:
«The Hurt Locker»
«Inglourious Basterds»
«The Messenger»
«A Serious Man»
«Up»

Beste spesialeffekter:
«Avatar»
«District 9»
«Star Trek»

Beste kostmye:

«Bright Star», Janet Patterson
«Coco Before Chanel», Catherine Leterrier
«The Imaginarium of Doctor Parnassus», Monique Prudhomme
«Nine», Colleen Atwood
«Young Victoria», Sandy Powell

Les også

 1. Gråtkvalt Bullock svarte kritikerne

  (VG Nett) Sandra Bullock vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle på selveste kvinnedagen.
 2. - Rutete dresser kan få oss inn på glamourfesten

  (VG Nett) Stemningen er på topp hos den norske delegasjonen selv om det ikke ble noen Oscar på «Burma VJ»
 3. Følg Oscar-utdelingen på VG Nett: Norsk Oscar-håp: - Hvis vi vinner kan vi spasere inn på hvilken fest vi vil

  (VG NETT) Torstein Nybø (34) skal snart gå ned den røde løperen utenfor Kodak Theatre i Hollywood som Oscar-nominert for…
 4. Hollywood lader opp til Oscar-festen

  (VG Nett) I natt braker det løs med den 82. Oscar-utdelingen.
 5. Sandra Bullock ble verste skuespiller

  (VG Nett) Under nattens Razzie-seremoni var det Sandra Bullock som fikk den tvilsomme æren å bli kåret til verste…
 6. Kan bli best og verst på et døgn

  (VG Nett) Sandra Bullock kan vinne både Oscar og Razzie.
 7. «Precious»-stjerne nekter å barbere leggene

  (VG Nett) Mo'Nique ga fotografene hakeslipp med sine hårete legger på Golden Globe Awards. Nå er det duket for reprise.
 8. «The Hurt Locker»-produsent bannlyst fra Oscar-utdelingen

  (VG Nett) Nicolas Chartier prøvde å påvirke juryen til å gi filmen hans Oscar for beste film.
 9. Norsk Oscar-håp før festen: Hadde vært gøy å treffe Renee Zellweger

  (VG Nett) Det norske Oscar-håpet Torstein Nybø er dresset og klar for Oscarshow i Los Angeles og fest med glamorøse…
 10. Østerriksk film slo «Avatar» og ble historisk

  (VG Nett) «Det hvite båndet» er den første ikke-engelskspråklige film noen gang som får de amerikanske fotografenes…

Mer om

 1. Oscar

Flere artikler

 1. Her er Oscar-nominasjonene

 2. «Avatar»-regissøren ble danket ut av eks-kona

 3. «The Hurt Locker»-produsent bannlyst fra Oscar-utdelingen

 4. «Avatar»-regissør må kjempe mot eks-kona om prestisjepris

 5. James Cameron tror ikke egen film vinner Oscar

Fra andre aviser

 1. Skrev Oscar-historie

  Bergens Tidende
 2. Kvinnenes natt

  Bergens Tidende
 3. Her er Oscar-favorittene

  Bergens Tidende
 4. Burma VJ nominert til Oscar

  Aftenposten
 5. Oscar til «The Hurt Locker» og Kathryn Bigelow

  Aftenposten
 6. Iraksk krigsdrama vant Bafta-utdelingen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no