Hivju aktuell i den svenske Oscar-kandidaten «TURIST»

GLATTBARBERT: Kristoffer Hivju, her 22 år, fotografert i forbindelse med rollen som «Hells Angels-sjef» i «Fox Grønland» på TV 2. Foto:Knut Knudsen,VG

Kjenner du igjen skuespilleren?

Kristofer Hivju (35) har blitt verdenskjent for sitt
kraftige røde skjegg, men for ham ligger det ikke prestisje i å ha mye ansiktshår.

 • Kristine Hellem Aanstad

Artikkelen er over fem år gammel

For 13 år siden dukket 35-åringen opp på norske TV-skjermer for første gang, og da så han ganske annerledes ut: Svært langt hår og absolutt ingen tegn til skjegg.

– Oi! Herregud, se på han der, utbryter Hivju når VG viser ham bildene som ble tatt i 2001 i forbindelse med rollen i TV-serien «Fox Grønland» som gikk på TV 2.

– Se det lange håret, det her er fra rockestjerne-perioden min, ler skuespilleren.

I dag er publikum vant med å se 35-åringen med betraktelig mer skjegg – som i rollene fra «Game of Thrones», «Operasjon Arktis», «Kraftidioten» og «The Thing».

Skjegget har lenge vært et varemerke for nordmannen, men i forbindelse med filmen «After Earth» forsvant det en kort periode.

– Sist jeg barberte det bort, var for to år siden, men jeg klipper det på dagen hvis en rolle krever det. Det er ikke noe problem for meg hvis det forsvinner, for det ligger ikke noe prestisje i skjegget mitt, sier han.

MER HÅR: Det har gått 13 år siden Kristofer Hivju for første gang dukket opp på TV-skjermen. Foto: KNUT ERIK KNUTSEN/ JAN PETTER LYNAU Foto: ,

Hivju er for tiden aktuell med den svenske spillefilmen «TURIST», og VG møter ham sammen med og medskuespiller Lisa Loven Kongsli.

– Det var aldri aktuelt for meg å be ham om å klippe bort skjegget for denne rollen. Det føles mye bedre og tryggere når han hadde det, og det skal nok litt til før Kristofer kvitter seg med det, sier Östlund.

Trekkes til det ytterste

«TURIST» er en film som utforsker ulike problemstillinger, bortgjemte selverkjennelser og en mannsrolle i krise. For hva skjer når en far kun redder seg selv når hele familien står i fare for å bli tatt av et snøskred?

– Men etter hvert viser det seg at det kun er snørøyken som når frem til menneskene, og da står faren i en situasjon som er vanskelig å håndtere. Med denne filmen, og kunst generelt, ønsker jeg å stille spørsmål til seerne og få dem til å kjenne på dilemmaene som finnes, sier Östlund til VG.

I «TURIST» stilles spørsmålet «hva gjør du i en krisesituasjon, og hvordan definerer det deg som menneske og mann?».

NORSK/SVENSK: Svenske Robin Östlund har regien på «TURIST» og har med seg Kristofer Hivju og Lisa Loven Kongsli som skuespillere. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Jeg synes det er fascinerende når mennesker blir dyr, når vi blir trukket til det ytterste og hva som kommer frem i oss i de øyeblikkene – og hva det forteller om oss som mennesker, sier Hivju.

Han forteller at denne innspillingen har skilt seg fra tidligere erfaringer.

KINOKLAR: Kristofer Hivju og Lisa Loven Kongsli er med i «TURIST», som er Sveriges Oscar-kandidat. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Her har vi fått tid til å forske, lete, leke og oppdage situasjonen for karakterene våre. Derfor har dette vært en gavepakke av en skuespilleroppgave. Jeg føler jeg har fått spilt på strenger jeg har lengtet etter å spille på, sier han og fortsetter:

– Jeg har litt scenisk Tourettes syndrom, så jeg får ofte lyst til å si det som faller meg inn, men det får jeg jo ofte ikke lov å gjøre. Her har jeg fått lov å improvisere masse, så det har vært gøy!

– Noen skuespillere må man varme opp før en scene, men med Kristofer er det som man må temme et villdyr for at han skal kunne spille i samme scene som andre skuespillere, skyter regissøren inn og ler.

Egentlig skulle den kvinnelige hovedrollen være svensk, men etter at Lisa Loven Kongsli prøvespilte ble det bestemt at det måtte en til nordmann inn i den svenske filmen.

– Det har vært en vill prosess, og jeg har vært superstresset og nervøs. Likevel har prosessen gitt meg tid til å komme helt på plass, og finne min rolle. Så det har vært veldig moro, sier Kongsli til VG.

– Eier meg en periode

Hivju har for tiden mange baller i luften med både norske og internasjonale filmer, og TV-serier.

– Jeg har gjort teater i syv år og da jobber man fra morgen til kveld med en liten pause i midten. Med film jobber man mer prosjektbasert, så jeg får tid til andre ting også. Jeg har jern i ilden hele tiden, men jeg er svært opptatt av å gjøre prosjekter som er givende og at jeg har en familie hvor alle har det bra. Under «TURIST»-innspillingen var familien med flere ganger, så de har vært på mange spektakulære steder.

– Har du måtte ta noen har valg når det kommer til karrieren?

– Ja, men de har på en måte blitt tatt for meg. Jeg sto egentlig med et stort prosjekt, men så klaffet det ikke med «Game of Thrones» – så det falt bort. Den serien vinner alt nå fordi de eier meg i en viss periode. Men alt kan skje i «Game of Thrones», så man vet aldri hvor lenge det blir, sier han hemmelighetsfullt.

Strengt hemmelig

Forrige sesong av «Game of Thrones» slo alle tidligererekorder når det kommer til seertall for HBO, men det er ikke noe 35-åringen går rundt og tenker på.

– Jeg har ikke noe forhold til om det sitter en inder på andre siden av horden og ser på meg. Det er det som skjer der og da som er gøy, det er det jeg lever for. Akkurat nå er fokuset mitt på å prøve å overtale damen til å se siste sesong.

– Kan du gi noen hint om hva som skjer i neste sesong?

– Nei, for der er klausulene harde! Det eneste jeg kan si er at vi holder på med en ny sesong og det blir gøy, sier han og fortsetter:

– Før premieren i for ble vi coachet om hva vi kunne si til pressen. Jeg forsøkte mye forskjellig, men til slutt fikk jeg beskjed om at jeg kun kunne si «det blir mye slåssing, og det blir spektakulært». Så hver gang jeg holdt på å forsnakke meg, ble jeg kløpet i rumpen og kom på setningen jeg fikk lov å si, ler Hivju.

Mer om

 1. Kristofer Hivju

Flere artikler

 1. Tyldum-film nominert til fem Golden Globe-priser

 2. «Turist» vant Hollywood-kritikerpris

 3. I natt kan de vinne Golden Globe

 4. Kristofer Hivju til «Fast & Furious»

 5. Ingen norsk Oscar i år

 6. Lisa Loven Kongsli med Hollywood-avtale for fire superhelt-filmer

Fra andre aviser

 1. De sikter mot toppen

  Bergens Tidende
 2. Svensk filmpris til Kristofer Hivju

  Aftenposten
 3. Kristofer Hivju: Vi måtte kaste oss i skjul da dronene kom

  Aftenposten
 4. «Norsk» film nominert til Golden Globe

  Aftenposten
 5. Døde seks kvelder i uken i Bergen – gjenoppsto som actionhelt

  Bergens Tidende
 6. Kvinner og barn sist

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder