KRAVSTOR PRINS: Pavel Travnicek krevde 10.000 dollar for å komme til Norge. Foto: , Det tsjekkiske filminstitutt

Prinsens krav for å komme til Norge: 10.000 dollar

«Tre nøtter til Askepott»-prinsen Pavel Travnicek (65) krevde mye mer enn tre nøtter for å komme på filmpremiere til Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Tre nøtter til Askepott» er tidenes julefilm for veldig mange nordmenn, og en fast tradisjon hver julaften. I forrige uke ble filmen relansert i en nyoppusset versjon i Oslo, med storfint besøk av filmens 85-årige regissør Václav Vorlíček.

Les anmeldelsen av den «nye» Askepott-filmen NRK viser på julaften: Stygge avsløringer i ny versjon

Men fans som var til stede under visningen på Filmens hus fikk verken se filmens Askepott eller prinsen. Libuse Safrankova, som spilte «Askepott», var i følge regissøren for syk til å være med til Oslo, mens prinsen ikke dukket opp.

Kort tid før avreise kom han nemlig med et ikke ubetydelig pengekrav.

Skuespillerens agent skriver i en mail til Nasjonalbiblioteket, som VG har fått tilgang til, at skuespiller Pavel Trávniček krever 10.000 amerikanske dollar for å delta på premieren.

«Da vil han være tilgjengelig for publikum og journalister gjennom hele oppholdet», skriver agent Monika Trávníčková.

Summen tilsvarer 87.637 norske kroner med dagens kronekurs.

Før summen var kjent opplyste Nina Bræin ved Nasjonalbiblioteket ifølge Se og Hør at pengekravet ikke kunne imøtekommes.

Kravet er betydelig høyere enn hva VG ble forelagt da vi ønsket å intervjue ham i 2013. Da krevde han 500 dollar, pluss en tolk for et intervju i Praha.

REGISSØREN STILTE OPP: Regissør Václav Vorlícek på premieren for «Tre nøtter til Askepott». Foto: FRODE HANSEN, VG Foto: Frode Hansen , VG

Utenriksdepartementet ble av Nasjonalbiblioteket å bistå kontakten med hans manager, og derfra kom et høflig men avvisende svar på kravet.

Les også: Klar for ny «Tre nøtter til Askepott».

«Arrangørene er offentlige virksomheter, og under strenge regler og reguleringer med tanke på hvordan offentlige penger kan bli brukt. Dessverre har vi ikke mandat til å dekke slike honorarer», heter det i svaret fra UD.

Nasjonalbiblioteket var vertskap for premieren på oppdrag fra UD.

Seniorrådgiver Christian Grotnes Halvorsen opplyser i E-postsvaret at premieren også er ment som en hyllest av herr Trávníček og at man håper han vil ombestemme seg.

Svaret fra agenten til Trávníček er imidlertid klinkende klart.

– Trávníček er en profesjonell skuespiller og tar betalt for alle jobber, heter det i hennes svar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder