BRYLLUPSLAGET: Norskættede Kristin Wiig (til høyre) har fått sitt store gjennombrudd som skuespiller og manusforfatter i «Bridesmaids». Her i rollen som Annie. Fra venstre: Melissa McCarthy, Ellie Kemper, Rose Byrne, Wendi McLendon-Covey, Maya Rudolph og Kristin Wiig. Foto: Foto: UNITED PICTURES INTERNATIONAL

«Norske» Kristin er favoritt i «Bridesmaids»

LOS ANGELES (VG) Norskættede Kristin Wiig (37) rokker ved uskrevne regler i kinoaktuelle «Bridesmaids». Nå hylles skuespilleren og manusforfatteren for å endre kvinnesynet i Hollywood.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Av SILJE KATHRINE SVIGGUM

Med kvinner i de seks hovedrollene og på manussiden, samt en tittel som kunne sendt sjokkbølger av rosaangst gjennom mannlige kinogjengere, har «Bridesmaids» blitt en snakkis og publikumsfavoritt i USA.

VGTV: SE FILMTRAILER

Fremfor å servere den standard romantiske komedien, der kvinner er stereotype karrierekvinner eller kjæresteemner, har Kristin Wiig og medmanusforfatter Annie Mumolo komponert en annerledes komedie, som har slått an i USA. For begge kjønn.

- «Bridesmaids» er en fysisk komedie om virkelige folk. Kvinner har alltid vært mennesker. Vi banner og drikker - og noen ganger skiter vi, fastslår Kristin Wiig som hittil er best kjent som fast medlem i tv-showet «Saturday Night Live».

- Filmen er nesten europeisk i skrivemåten. Navnet ditt er Wiig?

- Ja, det er norsk. Jeg er delvis norsk fra min fars side. Jeg vet dessverre ikke hvor navnet stammer fra, det er faren min som vet alt det der. Men oldefar eller tippoldefar skal ha vært hovedgartner for kongen av Norge.

- Har du besøkt Norge?

- Ikke ennå, men familien min og jeg snakker om å dra dit nå i sommer eller neste og ta med faren min.

OK å være alene

I komedien, som hadde norgespremiere 8. juli, spiller Wiig hovedpersonen Annie som sliter både med kjærligheten og de fleste plan i livet etter at bakeriet hennes gikk konkurs.

ALDRI VÆRT I NORGE: Kristin Wiig (37). Foto: CAMERA PRESS

Amerikanske filmkritikere mener komedien beviser at kvinner både kan spille morsomt, skrive morsomt og samtidig bevare et skråblikk på tilværelsen. Ikke minst roses «Bridesmaids» for ikke å gjøre kapringen av drømmemannen til heltinnens drivkraft.

I denne romantiske komedien er det faktisk ok å være singel.

- Det var ikke vår intensjon å skrive noe som ikke har vært skrevet tidligere. Vi satte oss bare ned og skrev, forteller Wiig.

Bryllupsvanvidd

I likhet med flertallet av motspillerne har hun bakgrunn fra «Saturday Night Live» og komediegruppen The Groundlings i Hollywood. I tillegg er Wiig i komiteamet til produsent Judd Apatow, mannen bak filmer som «Knocked Up», «Superbad» og «40 Year Old Virgin».

- Hvordan var det å jobbe med et kvinnelig cast?

- Fantastisk! Det var en drøm å møte opp hver dag og jobbe med vennene dine. Det føltes ikke engang som arbeid.

Selv satser Kristin Wiig på å formidle at bryllup kan drive folk til vanvidd uten gevinst.

- Du legger så mye press på deg selv. Bryllup er én dag. Det er så mye som skal klaffe og være perfekt. Og nettopp der lager du trøbbel for deg selv, mener komikeren.

- Alle forteller deg: Det er din dag. Men det er vanskelig når du er så nær folk fra ulike deler av livet ditt og disse skal møte hverandre. Det skaper nervøsitet og press.

Årsaken til at hun ville bli skuespiller, er Wiig usikker på.

- Jeg tror det er noe som bare er i deg. Jeg har alltid villet det, underbevisst som ung. Da jeg ble eldre, tok jeg noen skuespillerklasser og følte at det er dette som gjør meg lykkelig.

- Hvorfor?

- Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det. Jeg tror at om du gjør det hjertet ditt forteller at du skal gjøre, blir du lykkelig.

- Vi var heldige fordi Judd Apatow ba meg om å skrive noe etter «Knocked Up». Jeg fikk beskjed om at jeg kunne skrive om meg selv, med en venn, hva som helst. Det bare skjedde og vi sa ok, vi gjør det. Jeg har vært veldig heldig, sier Wiig.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder