Frydefull SKREKK

«Eksorsisten»

Regi: William Friedkin. Med: Linda Blair, Ellen Burstyn, Max von Sydow, Jason Miller, Lee J. Cobb. Am. skrekkfilm. 15 år.

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Og den holder ennå - full av snikende uhygge, veldreid regi, godt spill og overraskelser som hugger til som skarpe knivstikk.

At den grønne gørra som tyter ut av den spastisk sprettende Linda Blair blir kraftig overdosert, får vi heller leve med. Slik er det nå engang i amerikansk film.

Tolv minutter er lagt til William Friedkins opprinnelig versjon. Noen av de minuttene er intense skrekkorgier. Absolutt verd å få meg seg for gamle eksorsist-fans - og for en ny generasjon kinogjengere som liker å klamre seg fast til ham/henne i nabosetet.

«Eksorsisten»s status som kultfilm henger blant annet sammen med den voldsomme debatten filmen utløste i hjemlandet etter premièren i 1973. Prester, moralister, kvinnesakskvinner sto i kø for å mene noe om hvordan man utnyttet en ungjente (Linda Blair) til å spille den vesle uskyldige piken som blir besatt av djevelen og alt hans vesen.

Angst

I 2001 vil vel knapt det moralske aspekt bli lagt merke til. Det som gjenstår, er en film med fascinerende, dvelende opptakt. Uten å forhaste seg bruker Friedkin sine talenter til å manipulere oss inn i en stemning der angsten rår. Gjennom smarte kameraglimt, skuespillere med utsøkt sans for å opptre urolig og en tiltagende økning i tempo gir han en leksjon i filmsuggesjon. For så å sette inn enkelte sjokkartede støt. Etter hvert setter dessverre overdrivelsene og gjentagelsene inn.

Onde krefter

Kort fortalt dreier det seg om ungjenta Regan som begynner å opptre underlig. Hennes mor (spilt av Ellen Burstyn) er en kjent filmstjerne, som blir bekymret og oppsøker lege. Når Regan plutselig får et iltert blikk og vræler ut obskøniteter, starter alvoret.

Det er fortidens onde krefter som innhenter ungjenta, etter hvert er det bare én mann som kan drive djevelen ut av henne, Max von Sydow som fader Merrin. Innen han ankommer til jentas soverom har mye horribelt skjedd. Men det som starter som sjokkartede effekter, utvikler seg til en sann orgie i fargerikt, slimete gørr og krampaktige eksesser som blir nokså utvendige. Likevel er den nifse undertonen intakt.

Alle som er glad i gru og gørr må se den!

BORGHILD MAALAND

WB_EXORCIST

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder