TOPPER IKKE: Pål Jackmans «Jernanger» med Bjørn Sundquist på broa. Foto: SF Norge

Globalt film-Tromsø

(VG Nett) Pål Jackmans «Jernanger» åpner årets Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF). Men hovedvekten ligger likevel ute i den store, vide - og for mange: ukjente filmverden.

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Årets TIFF arrangeres i år mellom 13. og 18. januar.

Les festivalens eget program her!(VG Nett har intet ansvar for innholdet på eksterne lenker!)

Festivalprogrammet ble kjent i dag. Og det er ingen tvil om at det er meget store forventninger til Pål Jackmans åpningsfilm.

Ni år
Det er snart gått ni år siden han kom med «Detektor», filmen som er i ferd med filmhistorisk å etablere seg som filmen som innledet perioden med »den nye filmen» i Norge.

Rogalandingen Jackman holder seg riktignok på Stavanger havn. Men bølgene fra de store hav siger inn, i en historie der er den strandede caféverten som både ser og erfarer at han egentlig burde ha levd et adskilligere rikere liv enn det han har unnet seg.

Så det nasjonale er på plass i Tromsø, som det regionale: Som vanlig er det rikelig plass til Film Fra Nord, i de forskjelligste formater. Og med stort rom for eksperimentering.

Hovedfokus
Hovedfokuset er likevel, som ofte tidligere i Tromsø, ut i den store og tildels ukjente filmverden. Festivalen ble i sin tid startet som et bevisst korrektiv til den av og til noe velfriserte, kommersielle kinotilbudet i Norge. Den gamle programprofilen gjelder ennå!

Spesiell oppmerksomhet i år får tsjekkisk, russisk og fransk film.

Løfter

LOVER SPENNVIDDE: Programsjef Martha Otte. Foto: Scanpix

- Et kompromissløst program med ekstreme ytterpunkter, lover programsjef Martha Otte. Og legger til:

- De emosjonelle ytterpunktene er sterkere enn noensinne. Tematisk har det avtegnet seg en tråd: sterke skjebner og nye sjanser, sier programsjefen.

Senegal og Peru representerer forøvrig de geografiske ytterpunktene.

- Årets program er 100 prosent Tromsø. Det vil si kompromissløst, med ekstreme ytterpunkter. Her finnes det ikke én likegyldig film, påstår Otte.

Kjent
Blant de filmene og filmskaperne som kanskje vil være kjent blant filminteresserte, kan vi nevne at svensken Ruben Østlund kommer med sin siste film, "De ufrivillige"; den eksentriske tyskeren Werner Herzog har med sitt dokumentarkamera dratt til Sydpolen denne gang og filmet "Encounters at the End og the World"; engelskmannen Steve McQueens film fra årets Cannes-program, "Hunger", handler om IRA-mannen Bobby Sands fatale sultestreik i Maze-fengselet i 1981.

Portretter
Italieneren Paolo Sorrentino har laget et intrengende portrett av politisk kultur og ukultur i Italia i filmen "Il Divo" (Juryens spesialpris i Cannes i fjor), gjennom å lage et bilde av den alltid overlevende og alltid skandaliserte kristeligdemokraten Giulio Andreotti; engelske James Marsh har vunnet ufattelig mange priser og er nå Oscar-nominert for "Man on Wire" om ballansekunstneren som i 1981 gikk på line mellom tvillingtårene på World Trade Center; Oscar-snakk har det i høyeste grad også vært omkring Mickey Rourkes innsats som avfeldig fribryter i Darren Aronofskys"The Wrestler"; Danny Boyles"Slumdog Millionaire" kan vi allerede nå love som en av filmåret 2009 aller største opplevelser. Boyle er forøvrig gammel Tromsø-venn; han var i byen i sin tid med "28 dager senere".

Men alt dette, og mye mer, skal altså først vises under årets TIFF fra 13. januar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder