Bette Davis på frimerke

(VG Nett) En av filmhistoriens aller største divaer, Bette Davies, blir i dag hedret med sitt eget frimerke i USA.

  • Jon Selås

HEDRES: Bette Davis kommer på frimerke i USA i dag - i et rollebilde fra stjernerollen «Alt om Eva». Foto: US Postal Service

42-cent-frimerket viser Davis i en av hennes stjerneroller, «Alt om Eva» fra 1950, der hun spilte (og ble Oscar-nominert for rollen) som aldrende stjerne som kjemper med yngre kvinner om nye filmroller, skriver AP.

100 år

Davies ble født i april 1908, og ville altså fylt 100 år i år. Hun døde i Frankrike i 1989, etter en bemerkelsesverdig karriere, som strakte seg over nesten 60 år og mer enn 100 filmer.

Hun startet som stumfilmstjerne, men gjorde noen av sine største roller som godt voksen, som i «Filmstjernen» (1952) og «Hva hendte med Baby Jane» (1962).

Oscar

Hun ble Oscar-nominert elleve ganger (blant annet hvert år mellom 1938 og 1942!) og vant to: I Willyam Wylers «Jezebel» (1938) og Alfred E. Greens «Tilbake til livet» (Dangerous - 1935). Akkurat den Oscar-statuetten ble forøvrig kjøpt anonymt av Steven Spielberg på en Christie-akusjon i London i juli 2001, og senere donert tilbake til det amerikanske Oscar-akademiet.

Davis` karriere gikk i bølgedaler, men hun greide alltid å kjempe seg tilbake. Hennes stålvilje var da også en av hennes fremste kjennermerker; hennes fans og medarbeidere - som holdt ut - forgudet henne. Mange andre stemplet henne som «vanskelig».

Hennes andre, mest kjente, kjennemerket, var blikket; de intense øynene. De ble da også udødeliggjort i Kim Carnes megahit fra 1981, «She Got Bette Davis` Eyes».

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder