SPENNING OG AVDEKKING av et Europa mellom øst og vest, fattig og rik, i østerrikske "Revanche", signert Götz Speielman. Filmen vant Aurura-prisen, Tromsø Internasjonale Filmfestivals hovedpris, fredag kveld. Foto: Arthaus

Østerriksk filmseier i Tromsø

Og publikumsprisen til "Jernanger"

TROMSØ (VG Nett) Det ble østerriksk seier under avslutningen av Tromsø Internasjonale Filmfestival i går.

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Filmen "Revanche" av Götz Speielman vant TIFFs hovedpris, Auroraprisen, samt 100 000 kroner i distribusjonsstøtte til den norske distributøren, Arthaus, pluss 50 000 til digital lansering. Dette sikrer - i tråd med TIFFs opprinnelige grunnidé - at en kunstnerisk høyverdig film, som ellers ville hatt vanskeligheter med å nå frem til kinovisning, nå faktisk får dét.

"Revanche" er en historie om en ung mann som jobber som sjåfør på et bordell i Wien. Han har et forhold til en av jentene på bordellet. Sammen drømmer de om en helt annen fremtid enn det livet de faktisk lever. Den unge mannen skal bare rane en bank først...

- ... en fortelling om forbrytelse, skyld og menneskeskjebner i krysningspunktet mellom den rike og fattige delen av Europa, sier juryen blant annet, og konkluderer:

- Som publikummer er det ikke en film du forlater når du går ut av kinosalen, men bærer med deg.

Det ble forøvrig en slags "dobbeltseier" til den østerrikske filmen; også filmkritikerjuryen ga sitt trofè til den.

PublikumsprisPål Jackmans "Jernanger" vant publikumsprisen på TIFF. Publikumsprisen regnes som en av de gjeveste prisene på festivalen og består - foruten heder, ære og Silver-statuetten - av 250.000 kroner i markedsføringsstøtte.

Don Quijote
Don Quijote-prisen fra Det internasjonale filmklubbforbundet gikk til fransk-kanadiske "It`s Not Me, I Swear!", regissert av Philippe Falardeau.

- En briljant fortalt historie, som beretter om ensomhet og tap i en vanskelig barndom for en ti-åring sent på 60-tallet, sier filmklubb-juren.

Tromsøpalmen
Tromsøpalmen er prisen til beste kortfilm i det lokale programmet Film Fra Nord. Den gikk til "Varde" av Hanne Larsen, "en rørende og sterk film med et viktig tema om barns verden i dagens samfunn. Det er en sterk film på mange måter, men det mest imponerende er de unge skuespillernes utrolige tilstedeværelse på lerretet, anfører palme-juryen.

Fredspris
Den norske Fredsfilmprisen er et samarbeid mellom Tromsø Internasjonale Filmfestival, Senter for Fredsstudier ved Universitetet i Tromsø og Studentnettverk for Fred.

Den skal gis til en film som setter søkelys på direkte, strukturell eller kulturell vold, og på en kreativ og kunstnerisk måte bidra til forebygging av vold og krig.

I disse tider, med Gaza-krigen som raser, blir årets fredsfilmpris et sterkt apropos: Vinner ble israelske Ari Folmans delvis selvbigrafiske "Vals med Bashir", en film i en blandet teknikk, i betydelig grad animert, om en tidligere israelsk soldat som bruker alle virkemidler for å gjenkalle det han har brukt år av sitt liv på å fortrenge: At han som soldat var like i nærheten av massakren i flyktningleirene Shabra og Shatilla sør i Beirut i 1982 - uten å gripe inn overfor de morderiske falangistene, isralernes "allierte", som slaktet ned palestinske menn, kvinner og barn.

"Vals med Bashri" får norsk kinopremiere 20. februar.

Billetter
Pr. i kveld har TIFF solgt 45698 kinobilletter i løpet av den uka festivalen har pågått, offisielt og uoffisielt. Det blir fortsatt visninger et par dager til i Tromsø.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder