SMILER BREDT: Jennifer Lawrence på «X-Men: Apocalypse»-premiere i London i sommer. Nå topper hun best betalt-liste. Foto: Daniel Leal-olivas AFP

De er verdens best betalte skuespillere

Ifølge økonomimagasinet Forbes, er Jennifer Lawrence verdens
best betalte kvinnelige skuespiller - i år igjen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lawrence har tidligere tatt til orde for at kvinnelige skuespillere skal få like godt betalt som sine mannlige kolleger. Selv er hun et skritt nærmere, om Forbes’ utregninger stemmer. De publiserte nylig en liste over de ti best betalte skuespillerne i verden – som også er kvinner.

Bakgrunn: Lawrence forbannet over lønnsgap.

Magasinet opplyser at beregningen er gjort på grunnlag av tall fra seertallbarometeret Nielsen, kinobesøkdatabasen Box Office Mojo og filmdatabasen IMDB, i tillegg til intervjuer med agenter, managere og advokater.

1. Ifølge dem skal Jennifer Lawrence ha tjent 1,7 milliarder kroner mellom juni 2015 og juni 2016. Hun har jo roller i to av verdens største filmfranchiser: «Hunger Games» og «X-Men». Hun var i år også Oscarnominert for rollen i «Joy». Det gir førsteplass på listen for andre år på rad for skuespilleren.

RØD LØPER: Melissa McCarthy på «Ghostbusters»-premiere i Los Angeles i juli. Foto: Frazer Harrison AFP

2. På andreplass ligger komidronningen Melissa McCarthy med 272 millioner kroner. Hun har både vært å se i «The Boss» og i nyinnspillingen av «Ghostbusters» nylig. I tillegg har hun startet et eget klesmerke med et bredere utvalg størrelser.

Fikk du med deg: Melissa McCarthy ut mot kroppsfokus.

3. Scarlett Johansson skal ha håvet inn 206 millioner kroner, blant annet fra den manga-baserte filmen «Ghost in the Shell», som har fått kritikk for å «hvitvaske» asiatiske roller. Johansson reklamerer også for Dolce & Gabbana.

Scarlett Johansson: – Jeg er en MILF.

4. En gammel kjenning, Jennifer Aniston, er på fjerdeplass med 173 millioner. Mye av det skal komme fra forhåndsbetaling for filmen «Office Christmas Party», men hun har også mange reklameavtaler, for for eksempel Emirates, Smartwater og Aveeno.

TJENER GODT: Fan Bingbing på filmfestivalen i Cannes i fjor. Foto: Benoit Tessier Reuters

5. En kinesisk skuespiller har kuppet femteplassen, Fan Bingbing. I resten av verden har hun også vært å se i «X-Men: Days of Future Past» fra 2014. Hun har også reklameavtaler med Chopard og L’Oreal som totalt skal ha gitt 140 millioner kroner i kassen.

6. 136 millioner kroner gir Charlize Theron sjetteplassen, etter innsats både i «Mad Max: Fury Road» og «The Huntsman: Winter’s War». Theron er også ansiktet utad for Dior-parfymen J’Adore.

Les mer: Charlize Theron adopterer igjen.

7. Amy Adams ligger på syvendeplassen med 111 millioner kroner i lønningsposen. Den fem ganger Oscar-nominerte skuespilleren var nok en gang å se som Louis Lane i den nyeste Supermann-filmen, og hun har også en reklameavtale med klesmerket MaxMara.

STADIG POPULÆR: Julia Roberts på den røde løperen i Cannes i mai i år, før premieren på «Money Monster». Foto: Jean-paul Pelissier Reuters

8. Åttendeplassen har Julia Roberts, som nylig var å se i «Mother’s Day» og «Money Monster». Hun er også fremdeles å se i reklamer for Lancôme. Det skal ha gitt 99 millioner kroner inn siste 12 måneder.

9. Nummer ni er Mila Kunis, som i 2014 fikk sitt første barn med skuespillerkollega Ashton Kutcher og i fjor giftet seg. I tillegg til å ha spilt i kinoaktuelle «Bad Moms», tjener hun også gode penger på reklameavtaler for blant annet juveler og whiskey. Til sammen skal det ha blitt 90 millioner kroner.

Leste du: Mila Kunis om ekteskapet med Ashton.

10. På tiendeplass finner vi en nykommer på listen, Bollywood-stjernen Deepika Padukone, som skal ha tjent 82 millioner kroner det siste året.

Langt til mennene

VOLDSOM INNTEKT: Dwayne Johnson på premieren av «Central Intelligence» i Los Angeles i juli. Foto: Chris Delmas Afp

Det er likevel en lang vei å gå til summene kommer opp i hva de mannlige skuespillerne håver inn. Blant dem skal det være Dwayne «The Rock» Johnson som tjener mest – angivelig 532 millioner fra juni 2015. Han er aktuell både med den kommende filmversjonen av «Baywatch», TV-serien «Ballers» og den kommende «Furious 8» med norske Kristofer Hivju i en av rollene.

Hivju etter «Furious 8»-rollen: – Fikk fartsbot.

Kinesiske Jackie Chan gjorde også grei butikk med 503 millioner, Matt Damon skal ha innkassert 454 millioner og Tom Cruise 437 det siste året, ifølge Forbes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder