KRITISK: Morten Tyldum mener at han aldri hadde måttet ha med en sexscene for å vise at en karakter er heterofil, og stiller seg kritisk til de som mener at han må det for å vise at en rollefigur er homoseksuell. Foto:Ørjan Ellingvåg,NTB scanpix

Tyldum avviser homokritikk mot «The Imitation Game»

Morten Tyldum (47) stiller seg kritisk til de som mente at «The Imitation Game» skulle hatt homoseksuelle sexscener for å vise at Alan Turing var homofil.

  • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fem år gammel

Det ble ikke noe prisdryss over åtte ganger Oscar-nominerte Morten Tyldum og hans «The Imitation Game», og manusforfatter Graham Moore var eneste som fikk bruk for takketalen sin.

Se hele listen:Her er alle nattens Oscar-vinnere!

Flere amerikanske medier har stilt spørsmålet om Tyldum og filmen var for sjenerte da de portretterte den britiske matematikeren og kodeknekkeren Alan Turings homoseksualitet i filmen. I et intervju med Variety i forkant av Oscar-utdelingen natt til mandag svarer Tyldum på kritikken.

Den norske regiussøren nekter først og fremst for at de ikke viste mer eksplisitte scener i frykt for å tape på billettinntjeningen, som for tiden ligger på 1,2 milliarder kroner, ifølge Box Office Mojo.

– Det var ikke fordi vi var redde for at filmen ville fornærme noen. Dersom jeg har en handling med en heteroseksuell rollefigur, må jeg ikke ha med en sexscene for å bevise at han er heterofil. Dersom jeg har en homoseksuell karakter med - må jeg ha med en sexscene – kun for å bevise at han er homofil?

Tyldum mente at det ikke var relevant å ha med sexscener i filmen kun for å vise at Turing var homofil.

– Han hadde noen seksuelle partnere, men de var få og med store mellomrom. Den eneste grunnen til å ha med en sexscene i filmen ville vært for å blidgjøre kritikere som føler at hver homoseksuelle rollefigur trenger en homoseksuell sexscene.

VG kommenterer:Verdens viktigste Oscar

«The Imitation Game» var nominert til åtte Oscar-priser, blant annet for beste film og beste mannlige skuespiller for Benedict Cumberbatch, men det ble kun den ene prisen for den norskregisserte dramafilmen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder