VIL HA LIKESTILLING: Jennifer Lawrence, her på en utstilling ved Metropolitan Museum of Art Costume i New York i mai. Foto: Lucas Jackson , Reuters

Jennifer Lawrence forbannet over lønnsgap

Etter Sony-hackingen fant Jennifer Lawrence (25) ut at hun
tjente mye mindre enn sine mannlige motspillere. Det gjorde henne forbannet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lawrence topper listen over verdens best betalte kvinnelige skuespillere, med en inntekt på rundt 431 millioner kroner før skatt i fjor. Likevel har hun langt igjen til sine mannlige kolleger, og i et essay publisert tirsdag spør Oscar-vinneren «Hvorfor tjener jeg mindre enn mine mannlige medspillere?».

Har du lest? Jennifer Lawrence tjente mest

– Det er vanskelig for meg å snakke om erfaringen min som en karrierekvinne, fordi jeg med sikkerhet kan si at mine problemer ikke akkurat er noe folk kjenner seg igjen i. Da Sony-hackingen skjedde og jeg fant ut hvor mye mindre jeg ble betalt enn de heldige folkene med pikk, ble jeg ikke forbannet på Sony. Jeg ble sint på meg selv, skriver Lawrence og fortsetter:

– Jeg feilet i forhandlingene fordi jeg ga meg tidlig. Jeg ville ikke fortsette å kjempe for millioner av dollar som jeg, for å være ærlig, ikke trenger takket være to franchiser (jeg sa det ikke var gjenkjennelig, ikke hat meg!).

LØNNSGAP: Lawrence, her med medspillerne i «American Hustle», fra venstre Amy Adams, Bradley Cooper, Jeremy Renner, Christian Bale og Jennifer selv. I ettertid fant hun ut at mennene tjente mye mer enn henne for filmen. Foto: Francois Duhamel , Ap

Les også: Lawrence og Pratt i dialog om Tyldum-film.

Essayet er sendt ut som en del av skuespiller Lena Dunhams ukentlige nyhetsbrev om feminisme, mote, helse og politikk, Lenny Letter.

Redd for å virke bortskjemt

Der skriver Lawrence at hun tror en av grunnene til at hun ga seg tidlig i lønnsforhandlingene, var at hun ville bli likt, og ikke ville bli sett på som vanskelig eller bortskjemt.

– På den tiden virket det som en god idé, helt til jeg så lønnsoversikten på Internett og innså at ingen menn jeg jobbet med bekymret seg for å virke vanskelige eller bortskjemte, påpeker skuespilleren.

Hun nevner Jeremy Renner, Christian Bale og Bradley Cooper, som hun spilte mot i «American Hustle» fra 2013.

Lawrence: Er ferdig med «X-Men»-Mystique.

– De kjempet for og lyktes med å forhandle veldig gode avtaler for seg selv alle sammen. Og om noe, er jeg sikker på at de fikk ros for å være sterke og taktiske, mens jeg bekymret meg for å virke som en drittunge, og fikk det jeg fortjente.

Hun tror både det at hun er ung og at personligheten hennes har noe med saken å gjøre, men spør også om kvinner er sosialt indoktrinert til å oppføre seg slik.

– Kan det være det fremdeles er en seig tendens til at vi forsøker å uttrykke meningen vår på en måte som ikke fornærmer eller skremmer menn?

FALL: Jennifer Lawrence falt i trappene da hun skulle ta imot Oscar-prisen for Beste kvinnelige hovedrolle. Senere skyldte hun på egen manglende evne til å gå i høye hæler. Foto: Mario Anzuoni , Reuters

Lawrence forteller om en episode der hun selv mener hun bare ytret sin mening på en tydelig måte, uten aggresjon, hvor en mann som jobbet for henne reagerte med å gå i forsvarsposisjon og påpeke at de alle var på samme lag.

Ferdig med «søt»

– Alt jeg ser og hører dagen lang er menn som sier sin mening. Og jeg gir uttrykk for min på akkurat samme måte, men en skulle tro jeg hadde sagt noe støtende. Men jeg er ferdig med å finne en «søt» måte å uttrykke meningen min på og fremdeles være sympatisk! Til helvete med det, skriver 25-åringen.

Les også: Lawrence snakker om nakenbildelekkasjene.

Hun understreker at hennes lavere lønn kanskje ikke har noe med kjønnet hennes å gjøre.

– Men jeg var ikke helt på villspor, da en annen Sony-lekkasje avslørte at en produsent omtalte en kvinnelig hovedrolleinnehaver i forhandlinger som «en bortskjemt drittunge». Av en eller annen grunn, kan jeg ikke se for meg det uttrykket bli brukt om en mann, avslutter Lawrence.

Skuespilleren, som ble Oscar-nominert for rollen i «Winter’s Bone» (2010) og vant Oscar for hovedrollen i «Silver Linings Playbook» (2012), er kjent for å være frittalende. Blant annet sa hun nylig rett ut at Donald Trump som president ville blitt verdens undergang.

Rollene som Mystique i de nye «X-Men»-filmene og Katniss Everdeen i «Hunger Games»-sagaen, har gitt henne enorm kommersiell suksess.

I sommer avslørte Lawrence at hun og «Trainwreck»-skuespiller Amy Schumer holder på å skrive et filmmanus sammen – til en komedie der de skal spille søstre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder