Se trailer fra «Bølgen»: Kristoffer Joner plaget av mareritt under filminnspilling

Ni timer i en tank under vann daglig på filmsettet satte sitt preg på Kristoffer Joner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Han har hovedrollen som geologen Kristian i den kommende spektakulære filmen som allerede har vakt oppsikt i en rekke land. Rollen bød på store fysiske utfordringer, ikke minst fordi Joner og medspiller Ane Dahl Torp måtte mestre enorme vannmengder.

– I en drøy uke var vi ni timer hver dag i en tank under vann, sier Kristoffer Joner til VG. - Jeg var vel egentlig aldri redd, fordi situasjonen rundt oss var relativt trygg. Vi hadde dykkere til stede. Men senere våknet jeg om natten av rene mareritt; drømte at jeg ikke fikk puste. Så du kan trygt si jeg fikk kjenne litt på drukningsfølelsen, fortsetter skuespilleren.

ACTION I FJELLHEIMEN: Kristoffer Joner på flukt fra kjempebølgen i Geiranger. Foto: ,Nordisk Film AS

Interessen for filmen er stor. «Bølgen» er allerede solgt til en rekke land. Filmen med et budsjett på 49 millioner kroner, ble spilt inn i Geiranger og i Romania i fjor vår. Den er basert på den reelle muligheten for at fjellpartiet Åkneset innerst i Storfjorden en dag kan rase ut og skape en tsunami som vil ramme som en monsterbølge. Tettsteder som Stranda, Hellesylt og kanskje Geiranger kan bli rammet. Roar Uthaug («Fritt Vilt», «Flukt») har regien.

De siste seks månedene har Joner vært med i innspillingen av Oscar-vinner Alejandro Inarritus nye film «The Revenant», med Leonardo di Caprio i hovedrollen. Nå er Stavanger-skuespilleren i Oslo for å ettersynke «Bølgen».

– Jeg er veldig glad for at jeg trente meg opp i forkant av filmen, sier Joner. - Egentlig var det ganske gøy å være med på dette. Man finner uante sider hos seg selv. Jeg sier at jeg ikke var redd, men jeg måtte jo opp i helikopter også. Det er IKKE noe jeg er glad i, fortsetter Joner. Og tilføyer:

- Vi lærte oss spesielle pusteteknikker for å holde pusten under vann. Jeg startet med å greie ett minutt av gangen, men greide etter hvert tre minutter. Rekorden min var på 3 minutter og 17 sekunder. Den er jeg fornøyd med, innrømmer Joner.

FLODBØLGE I GEIRANGER: Slik ser det ut når fjellpartiet Åkneset raser ut og skaper en flodbølge i katastrofefilmen «Bølgen» Foto: Nordisk Film AS Foto:,Nordisk Film AS

Han har jobbet med Dahl Torp tidligere, i blant annet «Gymnaslærer Pedersen» og «Kodenavn Hunter».

– Ane er en fantastisk dame. Hun går på med dødsforakt. Det er så trygt å jobbe med henne, poengterer Joner.

Ane Dahl Torp innrømmer overfor VG at skuespillerutfordringene ble mange under innspillingen av Bølgen.

- Jeg fikk virkelig merke dette på skrotten, sier Dahl Torp. - Det er tungt å være skuespiller i så massive, fysiske omstendigheter. Du skal løpe i vann. Det kom faktisk titusen liter vann i hæla på meg. Det ble bygget et hotell på ordentlig, det ble fylt med vann på ordentlig, før vi lot det bli sprengt til helvete - på ordentlig, fortsetter Dahl Torp.

Dette er den første rollen der Joner virkelig får testet fysikken.

- Geolog Kristian er en naturens mann, en frisk kar. Det er nytt for meg - den friske Joner. Vi får håpe kostymene redder meg, sier Joner med lattermild stemme.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder