NORGESVENN: Rolf Lassgård, fra Lofoten til Haugesund i løpet av få uker.Foto: GRETHE NYGAARD, VG

NORGESVENN: Rolf Lassgård, fra Lofoten til Haugesund i løpet av få uker.Foto: GRETHE NYGAARD, VG

Norgesvennen Rolf Lassgård: – Det klikket utrolig bra mellom oss

Fra «Downsizing» til løvekvinner

HAUGESUND (VG) Rolf Lassgård (61) er en ener blant svenske skuespillere. I tillegg er han en ekte norgesvenn.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg har alltid hatt et godt forhold til Norge. Jeg kommer fra Jämtland, nær Østersund. Og derfra er ikke veien lang til Trondheim, sier den svenske skuespiller-veteranen.

Lassgårds merittliste er lang. I noen år har han vært på norske TV-skjermer som terapeut i komiserien «Dag», og fremdeles dukker han opp i repriser av første runde med Kurt Wallander, der Lassgård var suveren.

Forsker og løvepappa

Nå er han i Haugesund i forbindelse med åpningsfilmen, Vibeke Idsøes «Løvekvinnen». Der spiller han den strenge og tilbakeholdne faren til jenta som fødes med hår over hele kroppen.

Les også: Matt Damon til Norge

Men det er ikke mange ukene siden han var i Norge sist. Lassgård har også en sentral rolle i Alexander Paynes Hollywood-produksjon «Downsizing». Filmteamet, med Matt Damon i spissen, filmet en uke i Lofoten.

– Vi filmet i Toronto i juni og juli før vi dro til Norge. Jeg var litt nevøs før jeg sa ja til å spille i en så stor produksjon, men er så glad for å få jobbe med Payne. Det har vært en fantastisk tid. Dessuten er det mye vettugt Payne vil fortelle med filmen, en god del humor er det også, sier Lassgård.

Innspillingen i majestetiske omgivelser i Trollfjorden i Lofoten var lukket for publikum og presse, men Lassgård kan røpe av stemingen var trivelig og god. I tillegg til Matt Damon er blant andre Kristen Wiig, Alec Baldwin og Christopher Waltz på rollelisten. Norske Ingjerd Egeberg spiller Lassgårds kone.

Små mennesker

– «Downsizing» er en film om miljøkatastrofe og befolkningsvekst. Forskeren jeg spiller, får det for seg at mye kan løses dersom man krymper menneskene, altså at de kan bli cirka 12,9 centimeter høye. Dermed blir jo andelen av søppel tilsvarende mindre. Men alt går ikke etter planen, og mer kan jeg ikke røpe, sier Lassgård med et smil.

Han tror at innspillinger av store internasjonale prosjekter i land som Norge og Sverige bare vil øke. Tidligere i år var Lassgårds landsmann Thomas Alfredson i Norge som regissør for «Snømannen».

Les også: Her ble «Snømannen» spilt inn

– Hele verdenssamfunnet er kommet så mye nærmere oss de siste årene. Da er det ikke rart om det også vil prege hvordan og hvor man lager filmer, sier han. Og tilføyer:

– Det viktigste er at man forsøker å skape noe unikt, noe som er universelt. Som for eksempel «Løvekvinnen». Med all sin menneskelighet har den stor internasjonal appell. Det er en film som sier så mye om ensligheten, om forholdet mellom en far og datter, om sorg og kjærlighet, fortsetter Lassgård.

LØVEKVINNEN: Ida Ursin-Holm, en av tre som spiller Eva Arctander, som blir født med kroppen dekket av hår.Foto: NORDISK FILM DISTRIBUSJON

Se også: Trailer fra «Løvekvinnen»

– Hva var grunnen til at du takket ja til spille løvekvinnen Eva Arctanders far?

– Jeg syntes historien var svært spesiell, dypt rørende. Så møtte jeg Vibeke Idsøe til en prat om filmen, og det klikket utrolig bra mellom oss. Men det var en utfordring å spille en mann som hele tiden vakler mellom det å være en streng far som vil overbeskytte sitt barn, og samtidig vise sin kjærlighet. I tillegg er han nullstilt følelsesmessig etter at hans kone dør i barselseng. Han er nesten litt som Ove i «En mann ved navn Ove», sier Lassgård. Som spilte nevnte Ove med bravur i den svenske filmversjonen av den populære boka.

Den trivelige svensken syntes heller ikke det var noen enkel oppgave å være morsk og streng med jentene som spilte hans datter.

– Det var en episode som ble ganske morsom. En en dag da Aurora, den yngste av de som spilte min datter, satt med sin løvemaske og hev innpå sushi - rå laks, var det noe dyrisk over det hele, sier Lassgård med et smil.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder