Krangelen om «Narnia»

(VG Nett)På grunn av en bursdagsgave har en skotsk familie viklet seg inn i en akademisk krangel om navnet «Narnia».

Tonje Finvold Lacher
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Et Narnia-domenenavn skulle være den perfekte bursdagsgaven for deres 11 år gamle sønn, men det skotske ekteparet Saville-Smith hadde ikke regnet med at det skulle bli så mye oppstyr rundt overraskelsen. Fordi de kjøpte domenenavnet «Narnia.mobi» har ekteparet nå mottatt en 128 siders klage fra World Intellectual Property Organization (WIPO) i Sveits, skriver nyhetsbyrået Reuters.

VGTV:Se ekslusive klipp fra filmen, og hør hva skuespillerne synes om rollene

«Snur seg i graven»

Den britiske premieren til filmen «Legenden om Narnia - Prins Caspian» faller nesten samtidig som bursdagen til sønnen deres ,og derfor kjøpte ekteparet Saville-Smith opp domenenavnet «Narnia.mobi» allerede i 2006.

Domenenavnet kostet 70 pund, altså rundt 700 norske kroner, og planen var at sønnen skulle kunne bruke Narnia-navnet som sin e-postadresse. Nå vil firmaet, Baker&McKenzie, som forvalter C.S. Lewis besittelse ha Narnia-domenet tilbake, men Saville-Smith har sagt nei.

- Hele familien vår en store fans av C.S.Lewis og han snur seg vel i graven når han hører om dette oppstyret, sier Gillian Saville-Smith til Reuters.

Saken fortsetter under bildet!

SKAPER STRID: Navnet «Narnia» har skapt stridigheter i Skotland. Foto: Walt Disney

Svak sak

Familien må svare på den 128 siders klagen innen 23. juni, men garanterer at svaret nok ikke blir på mer enn 10 sider.

- Vi har ikke tjent penger på dette domenet og kommer heller ikke til å gjøre det i fremtiden, forklarer Richard Saville-Smith.

Ekteparet fastslår at de ikke har råd til å ansette dyre advokater for å hjelpe dem. Hvis WIPO gir firmaet som er ansvarlige for C.S. Lewis besittelse medhold, gir de seg.

- Jeg tviler på at de kommer til å avgjøre til fordel for Baker&McKenzie, for saken deres er såpass svak, og vi har jo ikke gjort noe galt, påpeker Richard Saville-Smith til Reuters.

Premiereklar

C.S. Lewis skrev i alt syv bøker om i Narnia, og til nå er to av dem blitt film. Den første filmen «Legenden om Narnia - løven, heksa og klesskapet» kom ut i 2005.

«Legenden om Narnia - Prins Caspian» er den andre filmen om Narnia har premiere på norske kinoer 2. juli.

MODNE: Skuespillerne framstår mer modne og tøffe i filmen «Legenden om Narnia - Prins Caspian». Foto: Walt Disney

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder