Fakta om «Star Wars»-filmene

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

*Luke Skywalker: Hovedpersonen i Stjernekrigen heter Luke Skywalker. Hvordan fikk han navnet sitt? Prøv å uttale forkortelsen Luke S (Lucas).

* R2D2: Den lille runde roboten i Star Wars-filmene, R2D2, er oppkalt etter et uttrykk som filmskaperne bruker. Det betyr rull 2, dialog 2.

* Filmmusikk: En av verdens mest solgte plate med filmmusikk er musikken til den første Star Wars-filmen, komponert og dirigert av John Williams. Komponisten var tydelig inspirert av den tyske komponisten Richard Wagner, og som i Wagners operaer fikk hver hovedperson i filmen sitt eget musikalske tema.

* Stjernekrig: Det amerikanske forsvarsdepartementet brukte uttrykket «Star Wars» om sitt kjernefysiske program i verdensrommet, noe George Lucas ikke likte.

* Yoda: Stemmen til den gamle vismannen Yoda i Imperiet slår tilbake, var det kanskje mange som dro kjensel på. Stemmen tilhører Frank Oz, som også er ansvarlig for stemmen til Miss Piggy i Muppet Show. Han er også med i «The Phantom Menace».

* Norge: Imperiet slår tilbake ble delvis innspilt i Norge, som fikk være isplaneten Hoth.

* Lønninger: George Lucas ble mangemillionær på den første Stjernekrig-filmen, men flere av skuespillerne i filmen fikk dårligere betalt. Den britiske kroppsbyggeren David Prowse, som fremstilte Darth Vader, fikk bare om lag 120.000 kroner for sin innsats. James Earl Jones, som leide ut sitt dype stemmeleie til Darth Vader, fikk om lag 100.000 kroner.

* Sir Alec: Den største stjerneskuespilleren som var med i Stjernekrig-filmene, Sir Alec Guinness, ble før innspillingen lovt 2,25 prosent av inntektene fra filmen. Han har verken før eller siden tjent så mye på en film.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder