Blodig alvor

«La den rette komme inn»

Sterk, effektfull, øm og vàr film om svensk vampyr anno 1982. Kultstoff!

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 5 prikker

HANDLER OM: Oskar er 12, nesten aleneboende i en svensk forstadsleilighet på begynnelsen av 80-tallet, mobbet på skolen - kort sagt; grunnleggende ensom. En dag flytter underlige Eli inn i naboleiligheten. Hun er tilsynelatende på alder med Oskar, liten og sped, fryser aldri, kan ikke gå inn i et rom uten å være invitert, tåler ikke godteri, er aldri ute i dagslys. Samtidig skjer en hel rekke groteske drap i forstadens nærhet...DOM: Dette er en på mange måter klassisk vampyrfilm. Men vrien er uimotståelig: Å plassere en klassisk barne-vampyr inn i et klassisk nedfalls-Sverige (billedlagt ikke så ulikt Roy Anderssons uforliknelige univers) blir sjokkerende, helt uventet og tilslutt ganske så logisk.

For vampyr-filmer har sin egen logikk, sin egen dramaturgi og sine egne groteskerier. Det groteske er så visst ikke utelatt her! Men de vampyrfilmene man gjerne faller for, er egentlig dypdykk i mennesksinnet - BAK det groteske. Det er en underlig, men ofte gyldig sannhet: Når snittene er gjort, når blodet har fosset, når liket har falt, når skaden er fatal: DA er grunnen beredt til å fremstille de reneste, vanskeligste og viktige menneskelige følelsene.

Trenger man bare gjennom blodbarrieren - og det ikke aldeles ukompliserte faktum at de to for øvrig utmerkede hovedrollene faktisk spilles av barn - er «La den rette komme inn» en vulkan av stemninger og følelser!

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder