COCO

VG Nett møtte Mads Mikkelsen med hestehale i Cannes: Fra Stravinsky til gresk gud

CANNES (VG) - Jeg har aldri hatt tid eller egentlig interesse av å stoppe opp og spørre meg selv hva som egentlig skjer med meg. Jeg bare registrerer at jeg er meget, meget heldig!

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Danske Mads Mikkelsen (44) gliser i skjegget. På Cannes-festivalens aller siste dag lander han for å være med på verdenspremiere på Jan Kounens, «Coco Chanel & Igor Stravinsky», med Mads i rollen som Stravinsky.

Forhold

Filmen handler om det antatte forholdet mellom moteikonet Coco og den landflyktige russiske komponisten, og avsluttet filmfestivalen her - dog utenfor konkurranse.

Han har langt grått, kunstig forlenget hår i hestehale og uflidd grått skjegg, som er hans eget. Utseende er ikke for å illustrere komponisten; den innspillingen var over for lengst.

- Men jeg spiller akkurat nå i en nyinnspilling av «Gudenes krig» fra 1981, om de greske guders renkespill med menneskene. Meget sjov, og noe for hele familien; endelig noe jeg kan vise også fror min 12-årige sønn. Han har til nå ikke fått sett noen av filmene mine!

Oppadstigende

Den intense dansken er på bratt oppadstigende internasjonal stjernebane. Etter debuten i det sterke narkodramaet «Pusher» har det bare gått en vei - og særlig etter James Bond-filmen «Casino Royale», der han gjorde sine saker meget bra som Bond-fienden Le Chiffre.

- Ja, det har blitt mye, fra den ene rollen til den annen. Man får jo gjerne ikke stort når man trenger det. Og har man mye fra før, bare renner det på. For et år siden lå én film og ventet; plutselig var det tre. Det bare er slik i denne bransjen. Og man må bare stå på når man kan - motgangen kommer garantert!

Norsk

MANUSFORFATTER: Roy Jacobsen Foto: Scanpix

En av de tre nyeste, er viking-actionen «Valhalla Rising» etter et manus av vår egen Roy Jacobsen.

- Et skide godt manus skrevet av en flott fyr, sier Mads Mikkelsen entusiastisk om Roy Jacobsen. Filmen er regissert av danske Nicolas Winding Refn, og kommer senere i år.

- Jeg er enøyd og stum i den filmen, så noen gammelnorske studier var ikke nødvendig, gudskjelov, sier skuespilleren, som snakker russisk og fransk med russisk aksent i «Coco & Igor».

- Jeg kunne ingen av språkene på forhånd. Og vi hadde egentlig dårlig tid til forberedelser. Så jeg skal fanden meg si deg at det ble tilbake til skolebenken for meg; russisk og fransk til 04-05 på morgenen for meg; resten av døgnet var viet Stravinskys musikk.

Læring

- Jeg leste selvfølgelig alt jeg fant om den store komponisten. Men jeg tror faktisk jeg lært mest om ham ved å lytte til musikken. Herregud for en mann! Han må simpelthen ha vært den aller første punker, spør du meg, sier Mikkelsen.

Coco Chanel fremstilles av den franske Chanel-modellen Anna Mouglalis. Og det går hett for seg mellom de to:

- Ja, og sånn måtte det være. Selv om filmen er fra tidlig i forrige århundre, nekter jeg å tro at man hadde sex særlig annerledes for hundre år siden enn i dag. De to var lidenskapelige mennesker, og gjøre sexen tilslørt ville rett og slett bli feil.

Trening

- «Din» Igor Stravinsky er en atletisk mann; dog ikke så vakker som du... Trener du mye?

- Ha he, nei han holdt nok ikke min standard! Men spøk til side: Man vet han var atletisk; han tok sine armhevinger hver morgen, drakk sine to egg og gikk i gang med å jobbe hardt fra kl. 07 på morgenen. Han var en posør - det finnes aktbilder han lot ta av seg selv. Han var dessuten meget arrogant, noe vi besluttet oss til å spille litt ned; Coco Chanel var minst like arrogant, og det ville bli litt for stivt med to slike typer mot hverandre.

Historisk

- Hvordan er det å spille en historisk person?

- Jeg gjorde det jo også i «Flammen og Citronen». Og alltid når man gjør noe slikt, vil det være 50 000 eksperter der ute som vil ha en mening. Man har i grunnen bare en ting å gjøre: Å skaffe seg så mye kunnskap som mulig på den tiden man har til disposisjon, og så slippe seg løs. «Coco & Igor» er nok mer fantasirik enn «Flammen og Citronen», som jeg nok tror ligger meget tett på virkeligheten.

- I Norge har vi en tilsvarende megasuksess med «Max Manus». Har du sett den?

- Nei, ikke ennå. Men jeg har hørt meget om den. Og skal se den så raskt som overhode mulig. Det gleder jeg meg til!

Harvey

NY MOTSPILLER: Harvey Keitel. Foto: Scanpix

- Det går rykter om at du også er klar for en film mot en veteran man kan tro du må ha beundret lenge: Harvey Keitel?

- Ja, gudbedre; neste vår kan det bli opptak. Jeg gleder meg stort til å jobbe med ham; det blir heftige greier! Og forresten: Det kan godt være Keitel gjør det sammen, for fanden, sier Mads Mikkelsen med en stor, selvironisk latter; han jo i sitt arrogante Stravinsky-hjørne i Cannes!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder