Nostalgisk nedtur

«Star Wars Trilogy»

Regi: George Lucas, Irvin Kershner, Richard Marquand Med: Mark Hamill, Jarrison Ford, Carrie Fisher

Artikkelen er over 15 år gammel

VG:s terninger viser 4 prikker

Sjansene er også til stede for at et gjensyn med disse «klassikerne», omsider tilgjengelige på DVD, fort kan bli noe av en nedturfor selv den mest nostalgiske fan.

Gutteleketøy

For om man ser bort fra at Luke Skywalkers laservåpen vel må sies å være noe bortimot det definitive guttedrømleketøyet, og at Darth Vaders utseende og stemme gjør ham til en av de mest effektive superskurkene i filmhistorien, er ikke «Star Wars» (1977, nå med undertittelen «A New Hope»), «The Empire Strikes Back» (1980) og «Return Of The Jedi» (1983) stort til filmer. Vel har de rent visuelt holdt seg overraskende godt - både den siste halvtimen av den første og de første tjue minuttene av den andre (innspilt på Finse i Norge, og med Arve Juritzen og Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik blant statistene) kunne vært innspilt i går.

Opphøyde B-filmer

Stjernekrigssjef Lucas eget THX-lydsystem sørger dessuten for at hjemmekinoanlegget blir satt på en ordentlig prøve. Men, altså, den tredelte historien - med dertil hørende moral - er så enkel og så klønete fortalt at man helst bør være enten barn eller amerikaner, eller kanskje helst begge deler, for å kunne ta den særlig alvorlig.

Greit nok at kampen mellom det onde og gode er selve ur-historien, og greit nok at Lucas gjorde hjemmeleksene for å fundere eposet sitt i klassisk mytologi. Han er likevel ingen regissør, og heller ingen manusforfatter.

Bruken av redigeringstriks hentet fra 50- og 60-tallsTV-seriene han vokste opp med, forsterker inntrykket av at «Star Wars»-trilogien mest av alt er opphøyde B-filmer, og de jevnt over totalt uinvolverende skuespillerprestasjonene får filmene til å føles som TV-spill med levende mennesker.

Magi

Dette sagt: Øyeblikk av barnlig søndagsmatiné-magi finnes, og filmene er selvsagt blitt feilfritt overført til DVD-mediet. Disken med bonusmateriale er dessuten meget rikholdig, dominert av en drøyt to timer lang nyprodusert dokumentar. Denne unngår dessverre å forholde seg til anklagene om at «Star Wars» innebar startskuddet for en permanent forsimpling av amerikansk underholdningsfilm, men er på mange måter vel så medrivende som selve filmene.

MORTEN STÅLE NILSEN

Mer om

  1. Filmanmeldelse

Flere artikler

  1. Filmanmeldelse: «Jupiter Ascending»

  2. Her er de første «Star Wars» bildene

  3. «Star Wars»-skaperen har ikke sett traileren til den siste filmen

  4. Comeback for «Star Wars»' manusforfatter

  5. Lego-ridderne vender tilbake

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder