Brutal og sårbar vinner - Her er årets beste norske film

VGs anmeldere, Borghild Maaland, Øystein David Johansen og Ingvill Dybfest Dahl har kåret de fem beste norske filmene i 2013, og på topp troner «Kompani Orheim».

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

1. «KOMPANI ORHEIM»

Film nummer tre om Tore Renbergs litterære karakter Jarle Klepp er både en klassereise i Stavangers brytningstid på 80-tallet, i tillegg til å være en sjelden god universell skildring av et turbulent familieliv. Regissør Arild Andresen («Keeper'n til Liverpool») har tidligere vist god innsikt i å beskrive ungdom i brytningen mellom sårbar hudløshet og barsk selvstendighetsbehov.

I «Kompani Orheim» belyser han det mørke og vonde hos en familie som hjemsøkes av vold, sinne, fortielser og ikke minst rusproblemer. Kristoffer Joner gjør kanskje sin aller største rolle og det sier ikke så rent lite om skuespilleren som har beriket norske filmer i årevis.
Er du enig med VGs anmeldere? Diskutér i kommentarfeltet!

Han fikk en velfortjent Amanda for rollen som forfylla aggressiv far med et sårt ønske om å være en gammeldags pater familias. Filmen ble i fjor vinter kåret til beste nordiske filmunder festivalen i Gøteborg, og var i høst Norges bidrag til Nordisk Filmpris.

2. «SOM DU SER MEG»

At Dag Johan Haugeruds debutfilm bare er sett av rundt 30 000 på kino, betyr at mange har gått glipp av en finurlig, fornøyelig og fintrist film! Haugerud har selv regien, og viser også i regirollen en sjelden evne til å se kvinner. Og for all del - filmen er overhodet ikke denne listens kvinnealibi.

Filmen er rett og slett spekket med mangefassettert dialog, finstemt skuespill og et vell av gode roller. Haugerud har samlet en krem bestående av blant andre Anne Marit Jacobsen, Ane Dahl Torp, Henriette Steenstrup, Laila Goody, og Andrea Bræin Hovig.

GLITRENDE ENSEMBLE: Ane Dahl Torp (t.v) og Henriette Steenstrup, to av et stort ensemble suverene kvinnelige skuespillere som gjorde «Som du ser meg» til en av årets beste filmer. Foto: Norsk filmdistribusjon

3. «KON-TIKI»

Årets publikumsvinner er vanskelig å komme utenom. Den scorer helt klart med sin ubeskjedne storslagenhet og herlig gutteaktige eventyrfølelse - noe vi er uvant med i norsk film, og som vi gjerne ser mer av.

PUBLIKUMSVINNER SOM SKAPTE DEBATT: «Kon-Tiki» var filmen «alle» snakket om i høst. Her er Anders Baasmo Christiansen i rollen som Herman Watzinger og Gustaf Skarsgård som Bengt Danielsson. Foto: Nordisk Film.

Regiduoen Espen Sandberg & Joachim Rønning viser seg igjen som gode filmfortellere og forteller om Thor Heyedahl og hans medseileres unike ferd over Stillehavet med driv og spenning. Det handler om det lille mennesket i det store universets uendelighet i en film laget med dyp respekt for en stor eventyrer.

4. «90 MINUTTER»

BRUTALT VELLYKKET: Mads Ousdal og Pia Tjelta spiller mot hverandre i Eva Sørhaugs «90 minutter». Foto: Euforia film.

Noen filmer gir deg en trøkk i mellomgulvet. Eva Sørhaugs «90 minutter» er en av dem. I vårt hjemlig sosialdemokratiske lykkeland har vi en svært høy statistikk hva angår partnerdrap. Dette har Sørhaug tatt for seg i fiksjonsform på en rå og upolert måte. Filmen kan nesten være ubehagelig insiterende, men formidler en gjennomført stemning av uro, resignasjon, aggresjon og brutale handlinger. Med hjelp av sterke og troverdige skuespillere graver regissøren dypt inn i ubehaget og viser et persongalleri med nattsvarte erkjennelser.

5. «DE ANDRE»

UNIKE HISTORIER FRA VIRKELIGHETEN: Margreth Olin fulgte unge asylsøkere i «De andre». Bildet viser Husein, en av guttene i filmen. Foto: Norsk filmdistribusjon

Margreth Olin har vist seg som en ridder av nestekjærlighet og leverer med denne dokumentarfilmen et kompromissløst forsvar for menneskeverdet. Filmen følger unge asylsøkere hvor enn de ender opp etter en ny lov fra 2009 som åpner for å sende dem hjem til sine hjemland etter at de er blitt 18 år. Fritt fra saksbehandlerspråk får historier vi svært sjelden får muligheten til å høre ellers: Guttenes egne, rått og brutalt. Enda en gang har Olin nådd målet om å vekke deg i kinosalen- «De andre» er en film som sitter i lenge.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder