REGISSERER KRIGSDRAMA: Erik Poppe sitter i registolen for filmen «Kongens nei», basert på boken til Alf R. Jacobsen. Her er han under innspilling av scener ved Oscarsborg i Drøbak tidligere i år. Foto: NTB Scanpix,

«Kongens nei» venter fremdeles på kongens ja

…. og prinsen er heller ikke på plass

Filminnspillingen er i gang og Anders Baasmo Christiansen ble avbildet som kronprins Olav for over et halvår siden. Men verken han eller Jesper Christensen som skal spille kong Haakon har skrevet under kontrakten ennå.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Filmen om de dramatiske aprildagene i 1940 da kong Haakon sier nei til å utnevne Vidkun Quisling til statsminister har vært under planlegging en god stund.

Prosjektet mottok over 13 millioner kroner fra Norsk filminstitutt i januar. Tittelen var i utgangspunktet «Kongens nei», men senere har man gått over til «Tre døgn i april».

I november i fjor skrev NRK Hedmark at den danske stjernen Jesper Christensen skal spille kong Haakon, og at kun formaliteter gjenstod før Anders Baasmo Christiansen var klar som kronprins Olav. Sistnevnte var sågar avbildet som kronprinsen i november 2013, men Christiansen har ennå ikke skrevet under.

- Vi har ikke avtale med noen av dem, men jeg kan bekrefte at vi ønsker oss de to, sier filmens produsent Stein B. Kvae i Paradox til VG.

– Hva er det som tar så lang tid?

AKTUELL SOM KRONPRINS OLAV: Skuespiller Anders Baasmo Christiansen. Foto: Hallgeir Vågenes, VG,

- Det er ikke noe spesifikt som har tatt lang tid, det er litt forhandlinger, og praktisk har det vært andre ting vi har jobbet mer med. I og med at vi ikke går i opptak før neste år har vi ikke noe låst ennå.

Deler av filmen er imidlertid ferdig innspilt allerede. I april ble viktige scener spilt inn på Oscarsborg i Drøbaksundet, men verken kongen eller prinsen er med i disse scenene. Kvae avviser at forhandlingene er vriene.

– Nei, vi har bare ikke fått bestemt det ennå, det er også andre detaljer vi holder med på. Vi har ikke satt noen deadline for å ha det klart, men er i dialog løpende. Det er ingen problemer, det eneste problemet er at alle har hatt så mye å gjøre.

Filmens regissør, Erik Poppe, er heller ikke bekymret for at de sentrale roller ikke er besatt.

- Hovedtyngden av innspillingen blir mellom januar og påske neste år, så jeg har ingen problemer med at sentrale roller ikke er helt på plass, sier Poppe.

- Baasmo Christiansen har vært på ønskelisten lenge, og der var derfor vi brukte bilde av ham når vi skulle søke om støtte til prosjektet. Men det er en del formelle ting som gjenstår før det blir avklart hvem som skal spille de sentrale roller. Det gjelder både kongen og kronprinsen, men også Nygaardsvold, Hambro og kronprinsesse Märtha, for å nevne noen. Innen utgangen av august bør de meste være på plass, sier Poppe.

Anders Baasmo Christiansen bekrefter overfor VG at han er i forhandlinger om rollen. Han ønsker ikke å si noe ytterligere om prosessen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder