I DIKTERENS TÅRN: Arild Fröhlich legger siste hånd på manuset til hans neste filmprosjekt, der selve Grand Hotel og den eksklusive Tårnsuiten spiller en vesentlig rolle. En flaske vodka hører med i mytebildet. Dog, for regissøren: Uåpnet. Foto:Mattis Sandblad,VG

Regissør Fröhlich har inntatt Tårnsuiten: Lager storfilm på Grand Hotell

GRAND HOTEL, TÅRNSUITEN (VG) Filmregissør Arild Fröhlich (42) sitter for tiden og lytter til veggene i ærverdige Grand Hotell i Oslo. Det blir det film av om ett år.

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Ja, jo, på en måte er jeg vel i en slags dialog med selve hotellet. Det får en viktig rolle i filmen, sier

«Grand Hotel» er da også filmens tittel, en dramakomedie etter et manus av den amerikanske – norsk bosatte – dramaturgen Megan Gallagher.

– Det føltes nesten nifst personlig da jeg fikk manuset for to år siden. Jeg er nemlig selv vokst opp på hotell; på Pers Hotell på Gol. Der jobbet min mor, og der har jeg selv jobbet i «skrubben» på kjøkkenet, stått i resepsjonen, vært vaktmester, servitør og bartender – alt du kan tenke deg. Sterkt, da, å få et manus som har et hotell som viktig ramme, sier Fröhlich.

I SENG med ideene sine: Arild Fröhlich utnytter sin rollefigurs dyrekjøpte muligheter i «Grand Hotel». Foto:Mattis Sandblad,VG

Filmen skal handle om en 10 år gammel gutt, som henger rundt på Grand, fordi hans alenemor jobber i resepsjonen. På hotellet sjekker det inn en tidligere feiret forfatter, nå vegeterende på tidligere myter om seg selv og betydelig merket av kunstnermytenes mer nedbrytende elementer.

Når han får legeerklæring på at om han ikke slutter å drikke vil han dø, tar han inn på Grand og Tårnsuiten for å fullføre en siste bok. For der – og bare der – har han erfart at han er i stand til å gjennomføre sine litterære «mesterverk», til en noe slitsom døgnpris på normale 11.000,- kr. pr. natt. Gutten og den litterære storhet møtes – og handlingen er i gang.

– 70 prosent av filmen skal foregå på Grand. Resten i den umiddelbare nærhet. Grand er et virkelig kult hotell der tradisjonene så å si sitter i veggene. Og vi er blitt møtt med stor velvilje. Så, selvfølgelig: Det var bare rett og rimelig at det avsluttende forarbeidet fra min side måtte foregå her, sier Fröhlich.

Han overlater sin pågående døgnpris til produsent Karin Julsrud i 41/2. Men det ødelegger uansett ikke på noe vis filmens totalbudsjett på gode 16 millioner. Opptakene blir i løpet av tre uker i august.

For kinopublikum vil han være kjent som mannen bak filmer som «Pitbullterje» (2005), «Fatso» (2008) og «DoktorProktors prompepulver» (2014). En ny Proktor kommer til høsten: «Doktor Proktors tidsbadekar». Så forberedelsene til «Grand Hotel» skjer parallelt med siste finpuss på den fjertende doktor. Og regissør Fröhlich er bare fornøyd med vekselvirke mellom barnefilm og voksenfilm.

Blant de viktigste forberedelsene, er rollebesetningen. Den pågår og kan derfor ikke røpes. Bortsett fra, altså, at den viktige rollen som Grand Hotel er tildelt Grand Hotel.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder