OMDISKUTERT: Lars von Trier. Foto: AFP.

Lars von Trier kastet ut av filmfestivalen i Cannes

Skal snakke med pressen i ettermiddag

(VG Nett) Den danske regissøren Lars von Trier (55) er kastet ut av filmfestivalen i Cannes etter at han sympatiserte med Hitler.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det er nyhetsbyrået AP som melder om saken, som kommer i kjølvannet av en svært spesiell pressekonferanse onsdag.

Nyhetsbyrået siterer en uttalelse fra offisielt hold på at von Trier er erklært «persona non grata» på filmfestivalen.

«Festivalstyret beklager ettertrykkelig at dette forum har blitt brukt av Lars von Trier til å uttrykke uakseptable, uutholdelige kommentarer - i klar motsetning til idealene om menneskekjærlighet og generøsitet som styrer hele festivalens eksistens», heter det i uttalelsen.

Etter visningen av sin siste film, «Melancholia», ble von Trier spurt om sine tyske røtter. Til hovedrolleinnehaver Kirsten Dunsts store fortørnelse svarte han at kunne forstå Nazi-lederen.

VGTV: Her sjokkerer von Trier med nazi-utspill

- Jeg ønsket virkelig jeg var jøde, og så fant jeg ut at jeg egentlig var nazist. Du vet, det at min familie var tysk, Hartmann, ga meg en viss tilfredsstillelse, sa han muntert.

- Jeg forstår Hitler. Han gjorde noen ting galt, men absolutt, jeg kan se ham for meg der han sitter i bunkeren sin mot slutten, fortsatte han.

Beklaget

OMSTRIDT: Lars von Trier etter pressekonferansen onsdag. Foto: AFP.

Senere på dagen beklaget den danske regissøren uttalelsene.

- Hvis jeg har såret noen i dag med det jeg sa på pressekonferansen, så ber jeg oppriktig om unnskyldning, sier von Trier i en e-post sendt via hans produsent Meta Louise Foldager til nyhetsbyrået AFP.

Von Trier er en gjenganger på festivalen hvor han vant gullpalmen i 2000 med «Dancer in the Dark». Han var også en av favorittene til å vinne den gjeve prisen i år med «Melancholia».

Festivalledelsen opplyser at filmen fortsatt deltar i konkurransen selvom regissøren er erklært «persona non grata».

Bakgrunn: Von Trier sjokkerte med Hitler-sympatier

VG Netts reporter i Cannes, Øystein David Johansen, er ikke overrasket.

- Det har vært veldig mye buzz og overskrifter etter stuntet på pressekonferansen i går. Det er det eneste folk har snakket om det siste døgnet, sier Johansen.

- Det førte blant annet til at en stor gallamottakelse ble avlyst fordi restauranten ikke ønsket å ha von Trier og hans følge som gjester, fortsetter VG Netts journalist.

Regissøren skal etter planen gjøre intervjuer med presse i ettermiddag i en liten landsby noen kilometer utenfor Cannes, i forbindelse med sin nye film.

Sjokkerer

- Filmpressen er vant med at von Trier sjokkerer. På pressekonferansen i går sa han at han var i ekstra godt humør. Kanskje det er derfor han dro til sånn, opplyser filmjournalisten.

Regissøren har tidligere vært åpen om sine alkohol- og depresjonsproblemer.

- I et intervju med det svenske bladet Cinema før Cannes, fortalte von Trier at han har sluttet å drikke, men at den edru livsstilen var over når filmfestivalen dro i gang. Under pressekonferansen i går sa han imidlertid at han fortsatt ikke hadde rørt alkohol, forteller VG Netts Øystein David Johansen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder