GOLDEN GLOBE: Morten Tyldum snarvisitt i Oslo i forbindelse med «The Imitation Game» Foto:TERJE BRINGEDAL,VG Foto: ,

Tyldum om Golden Globe-nominasjonene: - Uvirkelig

Norges hotteste filmregissør, Morten Tyldum, er glad og ydmyk
for fem Golden Globe-nominasjoner.

  • Borghild Maaland

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg satt opp klokken fem om morgenen med kona mi i Los Angeles da nominasjonene kom forrige torsdag. Vi var kjempespente og det var helt fantastisk å få hele fem nominasjoner for «The Imitation Game», sier Morten Tyldum entusiastisk.

Han er som snarest innom Oslo, blant annet i forbindelse med førpremieren på «The Imitation Game». Snart er han tilbake i Los Angeles for julefeiring og viktige møter i filmbransjen. Tyldum er et av fem navn som ifølge Deadline.com er på ønskelisten som kommende regissør for «Star Trek 3».

– Jeg skal ha et møte med Paramount, for å få en avklaring. Jeg vet de har en ønskeliste, og jeg stiller meg åpen til å snakke om saken. Men hva som skjer er for tidlig å si. Jeg har andre prosjekter som også er interessante, blant annet et utviklingsselskap, Norsecode, som handler om å utvikle norske bøker til amerikanske filmer. Det er stor interesse for det i Hollywood, sier Tyldum, som har lært seg å holde kortene tett til brystet.

Norsk og jordnær

Han kunne tatt helt av etter suksessen med «The ImitationGame», og vet at mange ikke lenger snakker om at filmen antageligvis blir Oscarnominert også, men hvor mange nominasjoner filmen vil få.

THE IMMITATION GAME. I filmen om de engelske kodeknekkerne spiller, f.v.: Keira Knightley, Matthew Beard, Matthew Goode, Benedict Cumberbatch, Allen Leech. Foto: Jack English/ The Weinstein Company Foto: ,

– Hadde noen sagt til meg for få år siden at jeg skulle havne i en slik Oscar-diskusjon, hadde jeg sagt «kødder du eller!». Men for meg er det vesentlig å stoppe opp og se seg selv litt utenfra; reservere seg litt. Her er det godt å ha en solid dose norsk jordnærhet med seg.

– Denne suksessen handler mer om selve historien i «The Imitation Game» enn meg. Vi tok en sjanse på å lage filmen, som jo egentlig handler om en homofil matematiker som tar livet sitt. Alle som var med hadde et veldig emosjonelt forhold til filmen. Benedict Cumberbatch klarte ikke å slutte og gråte mot slutten. Han – og vi andre – var blitt så glade i denne mannen, Alan Turing. For meg er filmen en hyllest til mennesker som er annerledes. Benedict er helt suveren, han spiller fra innsiden og ut, fortsetter Tyldum.

Døråpner

Filmen er Golden Globe nominert for beste film, beste manus, beste musikk, beste hovedrolle (Benedict Cumberbatch) og beste kvinnelige birolle (Keira Knightley). Norgespremieren om briten som klarte å knekke den tyske Enigman-koden under 2. verdenskrig har Norgespremiere 1. juledag.

– Det er klart at filmen har vært en enorm døråpner for meg, innrømmer Tyldum. – Det gir meg mange muligheter i Hollywood. Men jeg kommer aldri til å forsøke å bli en amerikansk regissør. Det er våre særnorsk holdning de vil ha, presiserer Tyldum og tilføyer:

– Det er ikke glamouren og den røde løperen som er livet vårt, selv om det iblant er litt artig at Versace åpner dørene sine og sier vær så god – bare forsyn deg!

Mer om

  1. Film

Flere artikler

  1. 40.000 har sett Norges Oscar-håp

  2. Tyldum-film nominert til åtte Oscar-priser

  3. I natt kan de vinne Golden Globe

  4. Pluss content

    «The Imitation Game»-stjernen hyller sin norske regissør

  5. Tyldum om Oscar-nominasjonene: – Telefonen «eksploderte»

  6. «The Imitation Game» nominert til ni priser – fikk ingen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder