POPULÆRE NORSKE TROLL: «Trolljegeren» hevder å være verdens første dokumentar om troll. Foto: SF Norge AS

«Trolljegeren» blir amerikansk

- mens «Trolljegeren 2» settes på vent

(VG Nett) Samme dag som den norske trollfilmen settes opp på kino i USA, kommer nyheten om at en amerikansk versjon er på trappene.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Dette er bare moro. Vi føler ikke noe vemod og har ingen blandede følelser rundt den amerikanske remaken av «Trolljegeren», sier filmprodusent John M. Jacobsen til VG Nett.

Sammen med kollega Sveinung Golimi i Filmkameratene AS og amerikanske stjerneprodusenter skal Jacobsen være med å produsere den nye versjonen av trollfilmen.

Håper på norske troll

Om innspillingen skal foregå i Gudbrandsdalen, eller Norge i det hele tatt, er forløpig uvisst.

- Norske troll gjør seg best i Norge, så vi håper på det. Men vi vet ikke, sier Jacobsen.

- Men det blir norske troll også i den amerikanske filmen?

- Det går vi ut fra. Det er tanken fra vår side, og også den tanken vi har blitt presentert for.

Mange å velge mellom

Filmkameratene AS har inngått en avtale med 1492 Pictures og CJ Entertainment & Media i Los Angeles om å lage amerikanske «Trolljegeren ». Avtalen er grundig vurdert. De norske trollprodusentene har nemlig hatt mange tilbud å velge mellom.

- Grunnen til at vi valgte som vi gjorde, er at de forstår filmen. Det står respekt av dem. Og de er selvfinansierende. Når de er fornøyd med manuset, kan de bare sette i gang uten å være avhengig av å knytte seg til et studio, forklarer Jacobsen.

En manusskribent er allerede i gang, men det er uklart når filminnspillingen kan starte.

MULIG KANDIDAT: Skuespiller Jeff Bridges (61) er et navn som internasjonale filmskapere gjerne skulle se i trollfilmen. Foto: Pa Photos

- Vi håper prosessen går bra, men vi vet ikke hvor fort han jobber.

Jeff Bridges hett navn

- Hvis dere kunne velge skuespillere, hvem ser dere for dere i filmen?

- Jeg tror ikke jeg vil spekulere for mye på det. Da vi forhandlet som hardest, var det mange av de som ønsket seg rettighetene, som så for seg Jeff Bridges. Men etter suksessen med «True Grit» er han kanskje utenfor rekkevidde. Men vi skulle gjerne fått Bridges til Norge, innrømmer Jacobsen til VG Nett.

YouTube-hit

De norske trollene har allerede blitt en suksess i utlandet. Den internasjonale traileren til filmen har til nå over 1,6 millioner klikk på YouTube , noe som er et solid tall for en norsk lavbudsjettsfilm. Det faktiske tallet er trolig det mer enn det dobbelte, siden traileren er lagt ut flere ganger.

I dag, samme dag som fjorårsfilmen har premiere i New York, kunngjør eieren av 1492 Pictures, suksessregissøren Chris Columbus, at han har påtatt seg jobben.

- «Trolljegeren» var en henrivende kinoopplevelse, en berg- og dalbanetur av en film. Visuelt er det scener i denne filmen som det amerikanske publikummet aldri har vært presentert for tidligere. Vi ønsker å introdusere denne fantastiske filmopplevelsen for et intrnasjonalt publikum, sier Columbus - kjent fra både «Harry Potter» og «Hjemme Alene», i pressemeldingen.

ULIKE TROLL: I «Trolljegeren» får man nærkontakt med en rekke forskjellige troll, små og store, tykke og tynne. Foto: SF Norge AS Foto:

Columbus skal også være med å produsere filmen.

SE BILDER FRA FILMEN

VGTV: SE FILMTRAILER

Øvredal fornøyd

«Trolljegeren»-regissør André Øvredal, som også skrev manus til filmen, er fornøyd med å overlate mockumentary-filmen i amerikanske hender.

- At Chris Columbus, som er en filmskaper jeg har beundret siden jeg ble interessert i film, nå skal lage sin versjon av en film jeg har skrevet og regissert, er rett og slett overveldende, sier Øvredal i en pressemelding.

Tenker på oppfølger

John M. Jacobsen forklarer til VG Nett at tankene om å lage «Trolljegeren 2» trolig må hvile nå som det jobbes med en amerikansk versjon.

- André Øvredal og vi har lekt med tanken på en oppfølger. Men nå har også Øvredal fått så mange spennende tilbud fra Hollywood, så «Trolljegeren 2» har en usikker tidshorisont, forteller produsenten.

«Trolljegeren», med norsk dialekt og skuespillere som Otto Jespersen og Glenn Erland Tosterud på rollelisten, har fått gode anmeldelser i New York.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FÅ UNDERHOLDNINGSNYHETER PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder