VINNERE: Eskil Vogt vant prisen for filmen Blind. Her sammen med skuespiller Ellen Dorrit Petersen. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Filmkritikerprisen til Eskil Vogt for «Blind»

«Blind» regissert av Eskil Vogt er tildelt Filmkritikerprisen 2015.

  • Jon Selås

Artikkelen er over fire år gammel

Ved siden av Vogts «Blind», var Ole Giævers «Mot naturen» og Bent Hamers «1001 gram» nominert som de tre beste blant de 36 prisaktuelle norske kinopremierene i 2014 i følge de norske filmkritikerne.

MED BILDE for prisen: Eskil Vogt under utdelingen i regi av Norsk Filmkritikerlag på Cafe Engebret. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Det er et år siden «Blind» hadde premiere i Norge. Men fortsatt har regissøren en jobb å gjøre med sin regidebut.

- Filmen fortsetter å reise rundt i verden. Bare sist uke var det kinopremierer i Sverige, England og Irland. Uken før der var det Frankrike og Tsjekkia. De ulike landenes distributører ønsker ofte at jeg kommer, og det gjør jeg jo selvfølgelig gjerne, sier Eskil Vogt.

Vogt startet filmarbeidet som manusforfatter sammen med Joachim Trier. Dette samarbeidet vil fortsette, selv om han også skriver på et nytt, eget prosjekt - som det er for tidlig å snakke høyt om.

- Blir det mest manus eller regi på den fremover?

- Jeg føler faktisk at det ikke er nødvendig å velge. Jeg håper det blir slik, i alle fall.

- Vårens besøktall for norske kinofilmer er nettopp kommet - og viser svake tall. Er det deprimerende å jobbe med norsk, kunsterisk ambisiøs film?

- Deprimerende er kanskje ikke ordet. Men vi lever i en usikker tid. Det kvalitetsbevisste publikum søker åpenbart for tiden andre veier enn til kinoene for å få sine behov dekket. Filmprodusentene er usikre. Det har vært meget svake signaler fra politisk hold om hvordan man ser for seg norsk films fremtid; selv om det nok er riktig å vente til slutten av juni go fremleggelsen av Kulturdepartementets Filmmelding før man kan si noe sikkert. Sikkert er det i alle fall, at ønsker man denne typen filmer, tyder alt på at den må hjelpes frem. På en eller annen måte, ier Eskil Vogt.

Det er i år 65 år siden Filmkritikerprisen ble delt ut, første gang til Arne Skouen for hans «Gategutter» (1950). Gjennom årene har det vært noe ulike kriterier for utdelingen; både skuespillerprestasjoner og tekniske bidrag har vært premiert. Blant vinnerne finnes folk som Henki Kolstad, Ivo Caprino, Wenche Foss, Anja Breien, Oddvar Bull Tuhus, Bjørn Sundquist, Torunn Lian, Knut Erik Jensen, Erik Poppe, Sara Johnsen, Bent Hamer og Hans Petter Moland - for å nevne noen få.

I tillegg til hovedprisen, har også Filmkritikerlaget delt ut to andre priser: «Beste fagfunksjon» til skuespilleren Andrea Bræin Hovig for hennes innsats i monologfilmen «Det er meg du vil ha», og hedersprisen «Budbringeren» gikk til filmveteranen Anja Breien. Prisen går til noen som har beriket filmkulturen gjennom å spre kunnskap, engasjement og entusiasme for film som kunstutrykk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder