SPILLER LITEN DIVA: Abigal Breslin (10) i «Little Miss Sunshine». Foto: AP

Abigail (10) kan vinne Oscar

(VG Nett) «Little Miss Sunshine»-stjernen Abigail Breslin (10) trodde knapt sine egne ører da moren vekket henne i går med den gode nyheten.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

«Little Miss Sunshine» er nominert til fire Oscar-priser, deriblant for beste film. Mest oppsiktsvekkende er det at 10-åringen Abigail skal kjempe om trofeet i kategorien beste kvinnelige birolle for sin innsats i filmen.

SE FLERE NOMINERTE HERNORSK KVINNE KAN VINNE OSCAR

Abigail, som er den fjerde yngste kvinnelige skuespilleren gjennom tidene som kan skilte med en Oscar-nominasjon, er henrykt. Nominasjonene ble lest opp på direktesendt TV grytidlig amerikansk tid, og Abigails mamma måtte vekke 10-åringen da nyheten sprakk.

- Lykkelig

- Jeg bare hylte og tenkte «Å, Gud!»! Jeg skrek nesten på samme måte som jeg gjør i filmen, betror den unge skuespilleren til nyhetsbyrået AP.

- Jeg er så spent og lykkelig, sprudler 10-åringen som skal kjempe mot eldre rivaler som Adriana Barraza i «Babel», Cate Blanchett i «Notes on a Scandal», Jennifer Hudson i «Dreamgirls» og Rinko Kikuchi for «Babel».

Abigail spiller rollen som Olive, en liten diva som tar sikte på å vinne en skjønnhetskonkurranse.Se bilder fra filmen her.

Abigail har allerede vunnet nykommerprisen fra Critics Choice Awards for innsatsen.

UNG FESTLØVE: Abigail har gått fra den ene røde løperen til den andre hittil i år. Her under Golden Globe Awards i forrige uke. Foto: AP

Flere barnestjerner

Margaret O'Brien var bare 8 år da hun i 1945 ble belønnet med en æres-Oscar for «Meet Me in St. Louis». Tatum O'Neal var 10 år da hun i 1973 ble nominert for «Paper Moon». 10 år - og noen måneder yngre enn Abigail - var også Mary Bedham som ble nominert i 1962 for «To Kill A Mocingbird» og Quinn Cummings i «The GoodbyeGirl» i 1977.

På 30- og 40-tallet fikk barnestjerner som Shirlie Temple, Mickey Rooney og Margaret O'Brien mindre Oscar-statuetter, men det er det slutt på. Vinner Abigail, får hun et like stort trofé som sine voksne kolleger.

Bare tre skuespillere under 17 år har blitt belønnet med en Oscar-pris i konkurransekategoriene, og alle disse har vært for beste biroller. 10 år gamle Tatum O'Neal vant i 1973, mens Anna Paquin (den gangen 11) vant for «Piano» i 1994 . Patty Duke vant som 16-åring for «The Miracle Worker» i 1963.

På listen over Oscar-nominerte barnestjerner, er også Jodie Foster i «Taxi Driver» (som 14-åring) fra 1976 og Keisha Castle Hughes i «Whale Rider» i 2004 (som 13-åring)

Gutta yngst

Gutta har vært enda yngre. Justin Henry er tidenes yngste nominerte. Han var bare 8 år da han i 1980 ble nominert for rollen i «Kramer mot Kramer». Jackie Cooper var bare 9 da han ble nominert i 1931 for «Skippy». Haley Joel Osment var 11 år da han ble belønnet med en nominasjon for rollen i «den sjette sansen».

Årets Oscar-utdeling, som er den 79. i rekken, finner sted i Los Angeles 25. februar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder