FILMFEST: Espen Sandberg (fra venstre), Pål Sverre Hagen, Mads Ousdal, Pia Tjelta, Agnes Kittelsen, Bjørn Floberg, Eva Sørhaug, Tobias Santelmann, Sara Johnsen, Jakob Oftebro og Kaia Varjord er på plass på Toronto Internasjonale filmfestival. Foto: Foto: JØRGEN BRAASTAD

Norske stjerner inntar Toronto

Spent før internasjonal premiere

TORONTO (VG) Premierene til de norske filmene som vises på Filmfestivalen i Toronto (TIFF) er allerede utsolgt. «Kon-Tiki» har premiere lørdag.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Av: Beate A. Koren, Kjersti Flaa og Jørgen Braastad (foto)

Ikke siden 2002 har Norge vært på TIFF med fire filmer. I år er vi representert med «Kon-Tiki», «Uskyld, «90 minutter» og «Thale».

Fredag var Kon-Tiki-skuespillerne Pål Sverre Hagen, Agnes Kittelsen, Jakob Oftebro og Tobias Santelmann på plass i Toronto.

Etter eventyrlige publikumstall i Norge, er gjengen spent på mottakelsen foran premieren som finner sted på Winter Garden Theatre.

- Det er klart vi er spente på dette. Vi vet jo ikke hvordan det engelskspråklige publikum vil reagere, sier «Thor Heyerdahl» selv, Pål Sverre Hagen.

Les «The Hollywood reporters» hyllest av «Uskyld»

Stjerne-regissør skal se «Kon-Tiki»

- Nå har jeg sett filmen så mange ganger at jeg vet hva den dreier seg om. Nå gleder jeg meg bare, sier Agnes Kittelsen, som spiller Liv Heyerdahl i filmen.

Også regissør Espen Sandberg, manusforfatter Petter Skavlan og produsentene Aage Aaberge og Jeremy Thomas har tatt turen til Canada.

Premierevisningen, som tar nærmere 1000 publikummere, er for
lengst utsolgt.

- Jeg tror det blir en fantastisk forestilling. Jeg har allerede møtt noen fra LA som likte filmen veldig godt, sier regissør Espen Sandberg.

Spesielt ser Sandberg frem til at regissør David Kronenberg, som står bak filmene «A dangerous method» og «Crash», skal se filmen i kveld.

- Det er stort, for han er en vi ser veldig opp til, sier han.

Håper på internasjonal interesse

Også regissør Harald Zwart, som for tiden befinner seg i Toronto i forbindelse med innspillingen av «The mortal instruments: City of bones», skal på premieren.

Etter visningen skal Kon-Tiki-gjengen ha en stor fest med internasjonale venner.

Det produsentene er mest spent på nå som filmen går så bra i Norge, er å se interessen fra utenlandske innkjøpere og distributører.

I Norge har allerede 500.000 sett Kon-Tiki.

- At en film gjør det bra i Norge, er en forutsetning for å lykkes i utlandet. Men det er ingen garanti. Et salg til Nord-Amerika hadde vært fantastisk, sier «Kon-Tiki»-produsent Aage Aaberge.

Regissør Sandberg mener norsk film er på vei opp til et internasjonalt nivå.

- Jeg syns vi er på god vei til det nå. Vi har flere filmer de siste årene som har klart å komme seg ut i verden. Vi hadde jo nettopp Hodejegerne. Og vi håper og tror at vi kan få det til med Kon-Tiki også. Jeg vet at det er interesse fra USA allerede, sier han.

«Uskyld» får skryt i Hollywood

I kveld har også «Uskyld», som er regissert av Sara Johnsen med Maria Bonnevie og Kristoffer Joner i hovedrollene, premiere.

I 2005 debuterte Johnsen som langfilmregissør i med den kritikerroste «Vinterkyss», i 2009 hadde filmen «Upperdog» premiere.

- Jeg er kjempeglad for å ha fått så god anmeldelse i Hollywood Reporter. Den er helt vilt fin. Det betyr enormt mye at det er plass til en film som «Uskyld», sier regissør Johnsen rett etter at hun har lest anmeldelsen.

- Det er en film du enten liker, eller så liker du den ikke. Jeg føler at anmelderen har sett filmen og forstått den, sier en takknemlig Sara Johnsen før kveldens verdenspremiere.
Kristoffer Joner landet i ettermiddag, mens Maria Bonnevie er hjemme med sin tre uker gamle datter.

- Jeg fikk nettopp melding fra Maria som er så spent på hvordan det går med oss i Toronto. Hun skulle gjerne vært her, men hun har andre ting å tenke på nå, smiler produsent Turid Øversveen.
«Uskyld» har først premiere i Norge 2. november.

- Det er en utrolig hard film

Eva Sørhaugs film «90 minutter» har blitt valgt ut i kategorien Vanguard, for filmer av unge og nyskapende regissører.

Filmen, som handler om partnervold, har verdenspremiere i morgen og kommer på norske kinoer 21. september.

Til Canada har Eva Sørhaug fått med seg skuespillerne Pia Tjelta, Kaia Varjord, Mads Ousdal og Bjørn Floberg. Også Aksel Hennie har en sentral rolle i «90 minutter».

- Det er en utrolig hard film. Men dette er en film som måtte skrike. Hvis publikum glemmer den når de går ut, har jeg tapt, sier manusforfatter og regissør Eva Sørhaug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder