BRUTAL FILM: Aksel Hennie tok med forloveden Tone Damli Aaberge på «90 minutter»-premieren i Oslo. Foto: TROND SOLBERG

Aksel Hennie: - Ikke en film å spise popcorn til

KLINGENBERG KINO (VG Nett) Tone Damli Aaberge blir kvalm av å se kjæresten Aksel Hennie på lerretet i «90 minutter». Eks-justisminister Knut Storberget gruer seg til å se filmen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Aksel Hennie (36) spiller konemishandler i «90 minutter », som hadde førpremiere i Oslo onsdag kveld. Sammen med de andre skuespillerne i filmen kastet han glans på rød løper. Men det var lite glitter og glamour å spore rundt filmen med det svært alvorlige temaet.

Om partnervold

Dramet, som handler om partnervold og er inspirert av VG-artikkel-serien fra 2007 , «72 kvinner drept av sine menn», fikk folk til å reise seg og forlate salen i Toronto nylig.

- Jeg håper likevel det norske kinopublikummet vil orke å se filmen. Dette er noe folk trenger og bør se. Den skaper tanker, debatt og engasjement, forklarer Hennie til VG på vei inn i salen.

- Men det er ikke en film man spiser popcorn til, legger han til.

SE VG PAPIR TORSDAG FOR FILMANMELDELSE OG TERNINGKAST!

- Klarer heldigvis å skille

Forloveden Tone Damli Aaberge, som så filmen for to dager siden, er med. Hun innrømmer overfor VG at det er tøft å se Hennie banke løs på motspiller Kaia Varjord (34).

- Det er veldig annerledes å se ham i denne filmen, men heldigvis klarer jeg godt å skille mellom jobb og virkelighet. Jeg legger ikke skjul på at jeg ble ekstremt kvalm i blant, sier hun og kaster et skjevt blikk på kjæresten.

- Men Aksel er utrolig dyktig. Dette er en film folk bør se, mener Aaberge.

SE BILDER FRA FILMEN

VGTV: SE FILMTRAILER

FILMDEBUT: - Dette er en stor dag for meg, sier Kaia Varjord på vei inn til kinosalen. Hun spiller voldsoffer. Foto: TROND SOLBERG

- Sa aldri fra

Kaia Varjord forklarte i et intervju med VG tidligere onsdag at selv om Hennie ikke slo hardt på ordentlig, så fikk hun likevel både fysisk og psykisk vondt.

- Når Kaia sier at jeg ikke slo på ordentlig, så er det fordi hun er så dyktig og tillot mye. Vi var enige om at hun skulle si fra når jeg ble for hardhendt, men hun sa aldri fra. Kaia har ingen blygsel eller redsel, skryter Hennie av filmdebutanten.

Tok kontakt med voldsutøvere

- Det må ha vært en mental utfordring for deg å spille denne rollen, Hennie?

- Ja, absolutt. Det mest krevende var faktisk research-arbeidet på forhånd, svarer skuespillerveteranen og forklarer at han oppsøkte mange voldsutøvere for å prøve å forstå dem.

MED KONA: Knut Storberget var invitert til premieren. Han kom med kona Anne Christel Johnsgård. Foto: TROND SOLBERG

- Det finnes så mye forskning på voldsoffer, men det er skremmende lite på utøverne. Mange av historiene jeg fikk høre, var altfor grove til at vi kunne bruke dem i filmen. Men alt dere ser jeg gjør i filmen, har blitt gjort i virkeligheten.

Storberget: - Dette blir vondt

Eks-justisminister Knut Storberget (47) sier til VG Nett på vei inn i kinosalen at han er takknemlig for at filmskaperne og skuespillerne bruker av tiden sin for å sette vold mot kvinner på dagsorden.

- Men jeg gruer meg til å se filmen. Det blir vond. Men dette er et av områdene jeg har vært svært opptatt av. Vi må ikke glemme denne terroren heller, sier han.

- Dette er en viktig film, og kino er et utrolig sterkt kulturuttrykk. Jeg håper mange vil orke å se filmen.

FILMPAR: Både Mads Ousdal og samboeren Pia Tjelta spiller i filmen. Tjelta kom i en fotsid kjole fra Malene Birger. - Det er verdt å pynte seg selv om temaet er alvorlig, sier en smilende Pia til VG Nett. Foto: TROND SOLBERG

Tjelta: - Vond og reell

Pia Tjelta (35) og Mads Ousdal (42), som er samboere i virkeligheten, spiller også par i «90 minutter». Vold står sentralt i deres forhold på kinolerretet.

- Dette er en vond, men reell og relevant film. Jeg håper folk vil se den. Vi er stolte over resultatet, sier Tjelta.

Norsk kinotopp

Kinotoppen domineres denne uken av to norske filmer, «Kon-Tiki» i tet etterfulgt av «Tina & Bettina - The Movie».

- Vi kommer vel til å bikke en million publikummere, tenker jeg? flirer Ousdal før han raskt legger til:

- Nei, da, men dette er en veldig uvanlig film. Jeg håper mange vil se den.

Hennie tør ikke spå om «90 minutter» vil gå til topps på kinolista.

- Det får tiden vise. Men det er jo utrolig gøy at norsk film gjør det så bra! sprudler han om sine norske «kinorivaler».

Kaia Varjord tror det er bra at kinopublikummet har ulike genre å velge mellom.

- Med tanke på det alvorlige temaet i vår film, så er det kanskje godt at de to andre norske filmene byr på noe helt annet, smiler hun på vei inn til sin aller første premiere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MUNTERT: Det alvorlige filmtemaet til tross, Tone og Aksel kostet på seg en god latter på den røde løperen da de ble omsvermet av presse på alle kanter. Foto: TROND SOLBERG


Bjørn Floberg (65) spiller også en av hovedrollene i filmen, men han ønsket ikke å snakke med pressen på premieren.

«90 minutter» handler om tre menn på bristepunktet og følger offer og overgriper den siste halvannen timen før det fatale skjer.

Regissør er Eva Sørhaug - som også har skrevet manuset etter å ha fått ideen basert på denne artikkelserien i VG .

TAUS: Skuespiller Bjørn Floberg kom med kjæresten Turid Øversveen, men ville ikke kommentere filmen. Foto: TROND SOLBERG

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder