TETT PÅ: Regissør Benjamin Ree (t.v.) har tilbrakt utallige timer sammen med Magnus Carlsen. Om et års tid er dokumentarresultatet klart for publikum. Foto:,Moskus Film

Salgsagent satser på Magnus Carlsen-dokumentar

Dokumentaren «Magnus» har premiere på norske kinoer til neste år. Nå har filmen fått plass i stallen til storselskapet TrustNordisk.

  • Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg synes det er kjempegøy at TrustNordisk er med på laget. De har distribuert flere av de beste filmene jeg har sett, så det blir spennende å se hva de kan gjøre med «Magnus», sier Benjamin Ree til VG.
Regissøren har nettopp avsluttet en nokså intens arbeidsperiode. Over 500 timer med opptak er klippet sammen til en helaftens dokumentarfilm, som etter planen skal settes opp på kino i november til neste år.

Bakgrunn: Magnus Carlsens liv blir kinofilm

Optimistisk selskap

UNGT TALENT: Det ble fort konstatert at Magnus Carlsen (her avbildet som tiåring) var en særdeles god sjakkspiller. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

Filmens produsent, Sigurd Mikal Karoliussen, er også godt fornøyd med situasjonen.

– Vi presenterte filmen for TrustNordisk for en drøy uke siden, så de har virkelig kastet seg rundt – og de er veldig opptatt av at filmen kan nå et bredt, internasjonalt publikum. Dette er en kjempekompliment for oss, sier han til VG.

Les også: Ulrik Imtiaz Rolfsen dropper distributører – satser på eget direktesalg

I utgangspunktet startet «Magnus»-prosjektet i VGTV i begynnelsen av 2013, og siden da har regissør Ree fulgt Carlsen tett. Arkivmateriale sørger for at seerne også får et solid innblikk i trippelmesterens oppvekst.

– Vi har hele tiden tenkt at historien om Magnus Carlsen er en slags Espen Askeladd-fortelling: En liten gutt ble verdensmester mot alle odds. Nå føler vi oss enda tryggere på at filmen kan få et publikum utenfor Norge, sier produsent Karoliussen. Rikke Ennis, som er CEO i TrustNordisk, er også svært optimitisk.

– Vi valgte å satse på «Magnus» fordi det er en unik historie som alle kan forholde seg til – og vi har stor tro på at distributørene i utlandet vil være enige med oss, sier hun til VG.
Ennis forteller at «Magnus» trolig vil lanseres som en spillefilm, selv om den befinner seg i dokumentarsjangeren.
– Vi tror filmen vil favne bredt, og vi er stolte og glade over å representere den, sier hun.

Så du denne? Trolljegeren-regissør klar for ny Hollywood-film

Vil inspirere andre

«Magnus» får godt selskap hos TrustNordisk: Det internasjonale salgsselskapet har en lang rekke storproduksjoner på samvittigheten, deriblant den danske Oscar-vinneren «I en bedre verden».

Tidligere har selskapet sikret seg norske filmer som Oscar-håpet «Kon Tiki», kinoaktuelle «Bølgen», «Pionér» og «Birkebeinerne». Sistnevnte film er for øvrig solgt til distributører i både Midtøsten, India, Italia og Tsjekkia, selv om det fortsatt er lenge til forventet premiere.

Regissør Benjamin Ree krysser fingrene for at også hans film får møte et stort publikum.

– Noe av det som fascinerer meg mest med Magnus Carlsen, er at han har lært seg å lære sjakk gjennom nysgjerrighet, lek og fri vilje. Han har utviklet en helt unik intuisjon for spillet, og det tror jeg folk kan bli inspirert av. Jeg håper filmen når ut til hele verden, sier han.

Les også: «Bølgen» skyller over landet!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder