GLANSDAGER: Sonja Henie ble historisk med sine OL-gull i kunstløp. Her i St. Moritz i 1928, hvor hun også tok gull. Foto: Scanpix

GLANSDAGER: Sonja Henie ble historisk med sine OL-gull i kunstløp. Her i St. Moritz i 1928, hvor hun også tok gull. Foto: Scanpix

Oscar-håp skal filme Sonjas liv

Voldsomme opp- og nedturer, glamour, lidenskapelig kjærlighet og naziflørt. Mye skal med når Sonja Henies liv blir norsk storfilm.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
Sonja Henie

- Hun var en superkjendis! Hun var på coveret av Time Magazine, har stjerne på Hollywoods «Walk of Fame» og spilte hovedrollen i den mest sette filmen i 1937. Jeg tror folk glemmer hvor stor hun faktisk var, sier produsent Synnøve Hørsdal.

- Litt større enn Thor Heyerdahl og Max Manus?

- Ja! sier hun og ler høyt sammen med regissør Anne Sewitsky.

Hun debuterte som langfilmregissør med to filmer sist vinter - og debutfilmene har allerede innkassert Amanda-priser, Berlin-premiere og Oscar-nominasjon.

VG treffer de to filmskaperne for å snakke om den kommende storsatsingen «Sonja». De ser for seg en episk biografifilm som strekker seg over fem tiår, store locations, og med innspilling også utenfor Norges grenser.

Henie hadde skapet fullt av OL- og VM-medaljer før hun som 24-åring reiste til Hollywood med faren i 1936. Her fikk hun flere store filmroller - og danset seg til suksess på isen med sine glamorøse «Holiday on Ice»-show.

- Mister alt

Men selv om Henie ble hyllet både på isen og i Hollywood er det ikke utelukkende en solskinnshistorie Hørsdal og Sewitsky planlegger:

- Hun hadde sine grusomme sider og sine mer sjarmerende sider. Det er et ganske sterkt karakterdrama - hun durer fram med full styrke, men mister alt på et tidspunkt, forklarer Sewitsky. Hørsdal utdyper:

- Når hun blir eldre mister hun kontrakten med filmselskapet Fox, de sier hun ikke fungerer i nærbilder lengre. Hun sparker sin egen impresario og vil gjøre alt selv. Samtidig begynner hun å drikke, forteller Hørsdal.

Nedturen blir komplett da Henie bestemmer seg for å erobre Sør-Amerika - og legger inn enorme ressurser overfor et kontinent fullstendig uinteressert i skøyter og kunstløp:

- En full Henie blir buet av isen som smelter. Ganske dramatisk, og den falmende stjernen kollapser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PLANLEGGER STORFILM: Produsent Synnøve Hørsdal og regissør Anne Sewitsky skal lage film om Sonja Henies liv. Innspillingen starter etter planen i årsskiftet 2012-2013. Foto: MAGNAR KIRKNES

Den store kjærligheten

Omtrent på samme tid kommer forretningsmannen Niels Onstad inn i livet hennes.

- Han introduserer henne for kunsten, hun finner sin siste store lidenskap og sin store kjærlighet i livet, sier Sewitsky.

Kjærlighetshistorien vil stå sentralt i filmen. Men Henies liv hadde flere mørke kapitler, og hennes flørt med nazismen er viden kjent.

Nazihilsen

Hun møtte Adolf Hitler flere ganger, og et bilde fra Berlin i 1936 viser Henie som hyller diktatoren med en nazihilsen.

Filmskaperne kommer ikke til å legge skjul på denne siden av historien om kunstløpdronningen.

- Det er ikke en essensiell del av historien vi vil fortelle, men det er ikke noe vi legger ned i en skuff eller prøver å skjule, sier Sewitsky.

Produsenten luftet prosjektet for nord-amerikanske produsenter under filmfestivalen i Toronto tidligere i måneden - og trengte ikke å forklare for noen hvem Sonja Henie var.

Vil ha norsk Sonja

En del av innspillingen vil sannsynligvis foregå i Los Angeles. Hovedrollen skal bekles av en norsk skuespiller, men prosjektet kan komme til å få internasjonale stjerner på rollelisten.

- Det er mange store roller utenom Sonja Henie, og til dem ønsker vi å knytte til oss internasjonale navn, sier Sewitsky.

Henies liv er så innholdsrikt at det lett kunne blitt flere filmer enn én - den store utfordringen blir å velge ut hva man skal ha med, innrømmer Hørsdal:

- Hele livet hennes er filmbart! Det er mye show, mye spektakulært. Det blir sagt at hun hyret hockeyspillere til danseshowene sine - ikke fordi de var bedre på skøyter, men fordi de ikke var homofile!

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder