FORNØYD: 85 år gamle Václav Vorlíček besøkte Oslo i forrige uke for å ta en nytt på den nyoppussede versjonen av filmen sin – og han er godt fornøyd med det ferdige resultatet.
FORNØYD: 85 år gamle Václav Vorlíček besøkte Oslo i forrige uke for å ta en nytt på den nyoppussede versjonen av filmen sin – og han er godt fornøyd med det ferdige resultatet. Foto: Frode Hansen , VG

Sannheten om «Tre nøtter til Askepott» – regissøren forteller

FILM

Slettede scener, Askepott-trøbbel og improviserte stunt. Regissør Václav Vorlíček (85) røper historiene bak hele Norges julefavoritt.

Publisert: Oppdatert: 24.12.15 11:29

– Jeg likte manuset med én gang. Etter første gjennomlesning var jeg overbevist, sier Václav Vorlíček til VG.

Det er selvfølgelig «Tre nøtter til Askepott» han snakker om. I forrige uke var den 85 år gamle regissøren i Oslo for å kaste glans over filmen sin, som nettopp har vært gjennom en real oppussing – delvis finansiert av norske midler. Det har gått over 40 år siden filmen ble vist for aller første gang.
Les anmeldelsen: Askepott for evigheten

Da Vorlíček begynte å snuse på «Askepott»-prosjektet, var det slett ingen selvfølge å få det i orden.

– Det var veldig streng sensur i Tsjekkoslovakia på den tiden, så det var vanskelig å lage filmer i dette området. Hvis man lagde filmer for voksne, var det veldig streng kontroll av både manus og den øvrige prosessen. Siden jeg skulle lage en film som var ment for barn, fikk jeg mye større frihet, forteller Vorlíček.
Så du denne? Prinsens krav for å komme til Norge: 10.000 dollar

En vellykket voksenfilm?

Men den tsjekkiske filmskaperen hadde egentlig lyst til å lage en ordentlig familiefilm – et verk som både voksne og barna deres kunne ha glede av.

Og han fikk det som han ville: Da filmen ble satt opp på kino i Tyskland, ble det også arrangert visninger sent på kvelden.

– Barna hadde jo lagt seg, men filmen ble vist for et voksent publikum – og de likte den, de også!

«Tre nøtter til Askepott» er et resultat av et samarbeid mellom Øst-Tyskland og Tsjekkoslovakia, og således er flere tyske skuespillere på plass i filmen. Takket være hyggelig omtale for tidligere prosjekter, var regissør Vorlíček et yndet objekt i filmbransjen.

– Skuespillerne og de andre i staben var veldig glade for å ta del i prosjektet, for de var sikre på filmen ville bli bra, sier Vorlíček.

– Og det var alltid god stemning på settet. Jeg er jo profesjonell!
Les også: Prinsen er blitt kostbar

Uventede humorinnslag

Men ikke alt var planlagt på forhånd. I et forsøk på å gi filmen en dose humor, hadde Vorlíček hyret inn tre kjente komikere. En av dem, Helena Růžičková, portretterte rollen som den frodige prinsessen Drobena.

Da filmens ballscene ble spilt inn, benyttet Růžičková anledningen til å løfte prinsen ut på dansegulvet – uten å informere kollega Pavel Trávnícek på forhånd.

– Jeg hadde sagt til komikerne at de kunne improvisere litt hvis de hadde lyst, slik at vi kunne få noen morsomme scener. Og da Drobena-karakteren plutselig løftet prinsen, hadde han ingen anelse om hva som skulle skje. Han ble ganske sjokkert, ler Vorlíček.

Vanligvis pleide han å sikre seg to ulike opptak av hver scene, men ikke denne gangen.

– Vi ble nødt til å klare oss med bare ett opptak – prinsens overraskede uttrykk var rett og slett for vanskelig å gjenskape.

Nysgjerrig? Slik gikk det med «Askepott»-skuespillerne

En vanskelig karakter

Den aller største utfordringen under innspillingen skulle imidlertid handle om historiens hovedperson. Manusforfatter František Pavlíček ville at filmens Askepott-karakter skulle være sterk, modig og selvbevisst.

– I den originale fortellingen var hun mer passiv. Det var veldig utfordrende for oss å endre på en karakter som folk hadde et forhold til fra før, forklarer Vorlíček.

Han er godt fornøyd med det endelige resultatet.

– Askepott takler vanskelighetene hun møter på en modig og smart måte, og det er noe av det jeg liker best ved henne. Vi moderniserte karakteren, og jeg tror det er en av grunnene til at filmen fortsatt appellerer til et yngre publikum i dag, sier han.
Les også: Her er 20 julefilmer du kan strømme

Skadeskutt rev

«Tre nøtter til Askepott» har vært en fast post på NRKs julaften i en årrekke, og det norske folk har for lengst lagt sin elsk på den klassiske filmen.

Imidlertid får vi ikke se verket i sin helhet: En liten sekvens er kuttet vekk fra den originale filmen for å skåne TV-seerne. I de aktuelle klippene blir en rev skutt og drept med pil og bue.

– Historien finner sted på en tid hvor jakt som dette var helt vanlig, og jeg synes denne scenen burde være en del av filmen. Jeg skulle helst sett at den var inkludert, sier regissøren – som også understreker at reven ikke led under innspillingen.

– Ingen av dyrene vi brukte ble skadet underveis. Reven ble litt ukomfortabel da vi spilte inn noen av scenene, men den var frisk og fin, konstaterer Vorlíček.
Husker du? «Tre nøtter til Askepott» ble kåret til tidenes julefilm

Bare gode venner

Samtlige skuespillere i «Askepott»-staben forpliktet seg til en kontrakt som krevde tilstedeværelse under hele filminnspillingen, som blant annet foregikk i Berlin. Bare én aktør fikk større spillerom.

– Libuše Šafránková, som spiller Askepott, hadde en stor teaterrolle på den tiden. To ganger i uken måtte hun være i Praha for å stå på scenen der. Da vi spilte inn scener i Berlin, ble hun sendt frem og tilbake til Praha med fly, forteller Vorlíček.

Regissøren kan også røpe at Šafránková og Pavel Trávnícek, som portretterte prinsen, hadde god kontakt også i virkeligheten. De to kjente hverandre fra før.

– De kom fra samme område i Tsjekkoslovakia og hadde studert på samme skole før innspillingen. De gikk veldig godt overens, sier Vorlíček, og smiler lurt.

– Men romantikken mellom dem var bare skuespill!
Les også: «Askepott» gikk i skjul etter alkorykter