Bygdebråk og lurendreieri i den nye «Flåklypa»-filmen

FILM

Solan Gundersen står i fare for å spille bort gård og grunn i den nye «Flåklypa»-filmen.

Publisert: Oppdatert: 28.06.15 16:30

To år etter at Reodor, Solan og Ludvig returnerte til filmlerretet er det klar for oppfølgeren. «Herfra til Flåyklypa» heter den kommende filmen, som også denne gangen er dukkefilm, stop-motion.

Denne gangen står bygderivalisering sentralt, forklarer manusforfatter Karsten Fullu.

Halvveis gjenkjennelig: Dra meg baklengs inn i... hva da sa du?

– Bygder som rivaliserer er en veldig sentral del av Aukrusts forfatterskap. Den første Aukrust-filmen som ble laget, «Freske fraspark» fra 1963 handler om rivaliseringen mellom Alvdal og Tynset, vi hadde lyst til å gjøre noe på det. Parallellen er rivaliseringen mellom Norge og Sverige i store mesterskap.

VGTV:Slik er virkelighetens Flåklypa

Det er Flåklypa og nabobygda Slidre som kniver i «Herfra til Flåklypa». Utgangspunktet er et hemmelig veddemål inngått mellom Solan og meieribestyrer Ollvar O. Kleppvold. Solan vedder bort Reodors verksted og huset de bor i fordi han er overbevist om at Flåklypa vil knuse Slidre i det årlige «osteløpet». Ludvig og Reodor vet ingenting, men seierssikre Solan blir litt mindre seierssikker da Kleppvold får med seg et par andre på laget.

Vi har altså å gjøre med klare helter og skurker i «Herfra til Flåklypa».

– Kleppvold har alltid vært en skurk i Aukrusts bøker, og i «Flåklypa Tidende». En svindler som tar snarveier! Med seg på laget har han Olram Slåpen, humorist og bergenser.

– Men de har også Emmanuel Desperados med på laget, han er vel kjent som «vår» mann – i hvert fall fra «Flåklypa Grand Prix»?

– Vel, vi tar utgangspunkt i Aukrusts bøker, der er han kjent og etablert som meieriassistent på Slidre dampysteri hvor Kleppvold er bestyrer. Så han er han ansatt hos den slemme i filmen.

Det er altså et race, et løp som står sentralt i filmen. Etter forrige film ble det bråk fordi Remo Caprino mente folk oppfattet «Jul i Flåklypa» som en oppfølger til «Flåklypa Grand Prix»

– Har dere vært redd for å gå for nær dette universet, og har du fulgt noen instrukser i arbeidet med «Herfra til Flåklypa»?

– Nei, dette er en helt annen historie, og Aukrust har alltid skrevet mye om sport, både før og etter filmen fra 1975. Det er ikke noe vi har tenkt er problematisk. I osteløpet som denne filmen handler om er det forresten ikke lov til å bruke fremkomstmiddel med motor!

– Så du som manusforfatter har fått jobbe fritt og slik du ønsker?

– Ja, jeg har jobbet fritt, med utgangspunkt i Aukrusts univers selvsagt. Vi lagde vår tolkning i «Jul i Flåklypa», som vi også bygger videre på.

Les også:Strid om Il Tempo Gigante havner i retten

Som VG skrev fredag har ikke produsent Synnøve Hørsdal i Maipo hørt noe fra Caprino eller hans advokat siden de oversendte DVD av «Jul i Flåklypa» i august i fjor. Remo Caprino har reagert slik på nyheten om den kommende filmen:

– Dersom den nye filmen bygger på samme lest som den forrige har vi naturlig nok et tilsvarende problem med den. Utover dette ønsker vi ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.