INNPAKKET: Mye voldsomt vær under «Star Wars»-innspilling på Finse i 1979- Her er Carrie Fisher og Bjørn Jacobsen. Foto: PRIVAT Foto: Privat , privat

Han fikk «Star Wars» til Norge

En nordmanns bemerkning i Paris sommeren 1977, ga støtet til
at «Star Wars: Imperiet slår tilbake» endte på Finse i mars 1979.

  • Borghild Maaland

Artikkelen er over fire år gammel

Det var nemlig langs Paris' hoved-aveny Champs-Élysées at Bjørn Jacobsen, daværende markedssjef i Fox i Norge, ruslet sammen med en av «Star Wars»-produsentene, Gary Kurtz. De hadde sett premieren på den første «Star Wars»-filmen. Planene for den andre var i gang. Der skulle det være is og snø – mye snø.

– Kurtz spurte meg om vi ikke hadde mye snø i Norge, noe jeg selvsagt kunne bekrefte, sier Jacobsen.

Dette mener VGs anmelder om «Star Wars: The Force Awakens»

– Jeg tenkte raskt at Finse og den flotte Hardangerjøkulen kunne være et egnet sted. Men så ble det ikke sagt noe mer om det før vi møttes igjen i Stockholm på høsten. Da ba Kurtz meg skrive ned dette navnet, Finse. Jeg tenkte det var et bra sted, med tilgang til hotell, jernbane – og et snøfylt øde landskap, fortsetter Jacobsen.

Til Finse

Jacobsen er en av bransjens superveteraner. Nå er den tidligere Fox-direktøren pensjonist. Årets film; «Star Wars: The Force Aawakenes» er den eneste han ikke har hatt norsk lanseringsansvar for. Men det hele begynte med Finse.

Se de første bildene fra «Star Wars: The Force Awakens»

I begynnelsen av 1978 dro et «Star Wars»-team til Finse på åstedsbefaring. Dommen var klar: Dette er et genialt sted. Året etter, i mars måned, var Harrison Ford, Mark Hamill og Carrie Fisher på plass i Finse, under forrykende ugreie værforhold. Fisher var kun med for å øve på manus sammen med Hamill, og var ikke lange stunden i isødet.

PREMIERE: Jaobsen ble trukket fram av Mark Hamill til pressefotografering under premieren på «Star Wars: Imperiet slår tilbake» i London. F.v. Billy Dee Williams, Harrison Ford, Bjørn Jacobsen, Mark Hamill, Carrie Fisher og Anthony Daniels. Foto: PRIVAT Foto: Privat , privat

Jacobsen ble utpekt av Fox-kontoret i London til å være kontaktmann mellom Lucas Film og Fox, og var med på å ordne med beltebiler, statister, og norske filmarbeidere, samtidig som han tok hånd om skuespillerne.

– Alle tre var veldig all right, ikke noe jåleri. Jeg var i suiten til Hamill og Fisher mens de øvde på replikker. Fisher var interessert i både hatteinnkjøp og antikvitetsbesøk i Oslo. Vi kjørte rundt i min lille Renault 5.

Tatt av uvær

– Jeg hentet Harrison Ford på Fornebu. Vi dro rundt i Oslo noen timer før han skulle ta toget til Finse. Ford ble sulten og ville ha hamburger. Men på den tiden var det jo ingen hamburgersjapper i Oslo, så vi endte opp med et karbonadesmørbrød på en kafé på Østbanen, erindrer Jacobsen.

200 campet for å være først med-billetter «Star Wars»

Med karbo-smørbrød innabords gikk Ford om bord i Bergenstoget.

– Svært mye skjedde på veien til Finse. Det hadde vært snøras langs Bergensbanen, så toget måtte stanse. Et stykke måtte Ford sitte på med en brøytebil, før han endelig kom seg til Finse. En flaske Jack Daniels kom godt med, men allerede tidlig neste morgen måtte Ford opp for å starte filming. På grunn av uværet ble det endringer i location. Den store scenen der Ford spretter opp magen til det mekaniske blandingsdyret Tauntaunen, ble filmet ti meter fra hotellbygningen – med kamera i døråpningen. Det fungerte kjempebra, en flott scene fra den ville og øde snø-planeten Hoht, fortsetter Jacobsen.

– Jeg møtte Harrison Ford flere år senere og han mintes episodene på Finse som noe av det mest spennende han hadde vært med på under en filminnspilling, tilføyer Jacobsen.

HAN SOLO: Harrison Ford på Finse i 1979 Foto: BJØRN JACOBSEN Foto: ,

Da den rundt 80 manns sterke Star Wars-gjengen inntok Finse var VG på plass for å beskrive innspillingen av fiktive fiender fra fremmede planter og filmteamets angst for idéspionasje. VGs tittel 9. mars 1979 lød som følger: «Jernring rundt Finse». De tekniske hemmelighetene ble godt bevoktet. Luke Skywalker og Han Solo (Hamill og Ford) var på Finse en 10–12 dager. Etter det var det statistenes tur.

Statistene

– Jeg var i Bergen for å høre om Forsvaret kunne stille med statister, men de ville ikke det. Det endte med at vi overlot statistjobbene til Drammen Røde Kors. Og det var gjennom det at Se og Hør-folkene Arve Juritzen og Odd Johan Nelvik så sitt snitt til å være med som statister, sier Jacobsen.

VGs anmelder om «Star Wars Trilogy»: - Nostalgisk nedtur

De norske filmarbeiderne ble ansatt på direkten, under samtaler på Theatercaféen i Oslo. Blant dem som ble involvert i den norske del av innspillingen var Elin Erichsen, Ola Solum og duoen Dag Alveberg og Petter Borgli. De to sistnevnte startet senere Filmeffekt og var ansvarlige for en av de første populære norske spenningsfilmer, «Orions belte».

Første gang Bjørn Jacobsen ble kjent med det som skulle bli et av tidenes filmeventyr, var i februar 1974.

– Fox hadde inviterte en del av oss ansatte til Puerto Rico for å fortelle om filmer som var underveis. Det var blant annet snakk om «Tre dager for Condor» og «Capone». Så kom de med et lite hefte om en science fiction aktig greie med en lang tittel, noe om «Star Wars». Ingen av oss som var der, var interessert. Vi hadde ikke noe tro på det. Og så – noen år senere ble det Star Wars-feber over hele verden, sier Bjørn Jacobsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder