Norske Edvard (12) til topps i USAs største barnefilmfestival

FILM

(VG Nett) Med en film om de farlige konsekvensene av klimakrisen vant Edvard Granum Dillner (12) førsteprisen på barenfilmfestivalen i Chicago.

Publisert: Oppdatert: 02.11.09 18:22

- Vi skal feire i kveld, med kake, sier Edvard Granum Dillner (12) beskjedent til VG Nett.

VGTV:Se filmen Edvard (12) gikk til topps med i USA her

Klimabidrag

12-åringen fra Nesodden fikk mandag beskjed om at han hadde vunnet en pris under Chicago International Children's Film Festival. Edvard vant «Children's Jury Prize» for beste film laget av barn.

Les også:Norske Edvard (12) klar for verdens største filmfestival for barn og unge

Festivalen er den største barnefilmfestivalen i USA og også en av de få som gir unge filmskapere muligheten til å delta med sine bidrag. Og Edvards bidrag «Hot» er en stemme i klimakampen.

- Min film handler om to pingviner som måtte flytte ut av igloen sin og nå bor på et isflak, men på grunn av klimakrisen smelter det, og da blir det krise, forklarer han og sier han ble veldig glad da han fant ut at han hadde vunnet.

Denne gangen var det ikke mulig for Edvard å reise til Chicago, så han fikk se det hele på filmfestivalens egne hjemmesider.

Flere nominasjoner

- Jeg hadde aldri trodd det, sier Edvard som konkurrerte mot deltakere fra mer enn 40 land. Og dette er ikke første gang den unge filmskaperen høster ros. «Hot» er oppfølgeren til filmen «Igloen» som også handler om de to pingvinene og klimakrisen. Den ble nominert til Amandus-pris i 2008. Amandus er en prisutdeling for barne- og ungdomsfilmer og Edvard var bare 10 år da han laget filmen.

Og om to uker reiser Edvard til Hannover for å presentere «Hot» for det tyske publikumet. For filmen hans er nominert til en pris her også, der Edvard konkurrerer mot ungdommer opp til 16 år. «Hot» vant også 2. prisen under Hamburg International Shortfilmfestival tidligere i år.

Interessen for film ble vekket for et par år siden og 12-år-gamle filmskaperen utelukker ikke at han havner i Hollywood. Selv om det ikke er det viktigste.

- Det viktigste er å lage bra filmer, men selvfølgelig hadde jeg ikke sagt nei til å jobbe i Hollywood når jeg blir voksen, sier Edvard.

Også de norske filmene «I et speil, i en gåte» og «En sinna mann» mottok priser under filmfestivalen i Chicago.